Schijf van Vijf 2016, schijf van wát?

Hoera! De nieuwe Schijf van Vijf 2016 is live! Werken bij Fitplein vind ik hartstikke leuk, maar dat betekent dat ik continu -zakelijk en privé- over allerlei gezondheidszaken om mijn ‘professionele’ mening wordt gevraagd. En dat dus ook over de Schijf van Vijf 2016. Mijn vrienden en familie heb ik inmiddels persoonlijk voorzien van een standup comedian show over de Schijf van Vijf en nu aan jullie, beste lezers en volgelingen: ik heb géén professionele reactie op de Schijf van Vijf! Elke minuut ‘professionele’ mening over de Schijf van Vijf vind ik zonde van mijn, en overigens ook jouw, tijd. Maar…. lachen doe ik er wel graag om.

Mijn persoonlijke Schijf van Vijf en menu

Ik ben dus gek op testjes. Te pas en te onpas vul ik ze in, maar dan wel vaker om de test te ‘controleren’ (hoogmoed, red.) dan om een advies op te volgen, daar ben ik namelijk veel te eigenwijs voor! Dus kom maar op met die Schijf-van-Vijf-test! Hier mijn uitslag:

Schijf van vijf low carb

Waarschuwingen bij de Schijf van Vijf 2016

De Schijf van Vijf vind ik gevaarlijk. Het is bedoeld als een hulpmiddel om voorlichting te geven over gezonde en goede voeding, gericht op het grote publiek. We volgen als ‘het grote publiek’ maar wát graag hulpmiddelen. Zeker wanneer het gaat om onze gezondheid. We willen allemaal gezond zijn, gezond blijven of gezond worden. Als we over onze gezondheid advies kunnen krijgen van de Nationale ‘onafhankelijke’ voorlichtingsinstantie die het Voedingscentrum heet, dan willen we daar toch op kunnen vertrouwen? Maar hoe kunnen we daar ooit op vertrouwen als er daar werkelijk geen énkele diëtist zit, die ingrijpt op het moment dat ‘adviezen voor gemiddelden’ met veel bombarie als waarheid de ether in worden geslingerd?

Gemiddelde porties bestaan niet

Als ik kijk wat ik per dag geadviseerd word te eten en drinken, schrik ik me rot! Het is nog geen tweederde van wat ik gewoonlijk eet. Twee sneetjes roggebrood als ontbijt en ’that’s it’?????? Dan red ik het nog niet eens tot mijn tussendoortje. Ik ben een heel actieve sporter, heb een actieve levensstijl en bovendien een overactieve spijsvertering. Een ongezonder hoeveelheid zou ik niet aangeraden kunnen krijgen, zelfs niet als ik van alles het maximale neem.

Je eigen portie bepaal je zelf!

Waar blijf jij als persoon, als mens?

Zuivel? Nou moe, de Nederlandse overschotten van de melkzee liggen toch mijlenver achter ons? Of is er een nieuwe melkzee waar ik niets van af weet? Al een paar jaar heb ik een lactose-intolerantie. Melk kan voor mij echt niet meer. Fruit in de avond? Daar gaat mijn nachtrust, daar heb ik ’s ochtends veel meer aan. Hoe fruit past in een ‘Low Carb Hit’ zonder enige toelichting is mij overigens ook een raadsel. En dan die 4-5 opscheplepels graanproducten. Gelukkig hebben ze die -ondanks het advies- wél uit mijn menu gelaten en mogelijk vervangen door linzen. Op consequent zijn kan ik de Schijf van Vijf dan ook niet betrappen.

Je eigen allergenen en dieetwensen ken je zelf!

‘Gezonde’ voeding kan je ook overdrijven

En zo wordt nu eindelijk erkend dat noten gezond zijn, maar elke dag een handvol??? Overdrijven is ook een vak. Bovendien is het zonder enige vorm van toelichting onduidelijk en loop je zelfs risico’s. Wat als je een notenallergie hebt? Of gek bent op paranoten (elke dag een handvol paranoten kan leiden tot een seleenvergiftiging). Oei oei oei, wat een misser en kort door de bocht: dagelijks een handvol noten!

Wat voor jou gezond is ontdek jij alleen!

Hebben we dan helemaal niets aan de Schijf van Vijf?

Dat zou ik niet willen beweren. Het is een mooi naslagwerk als geschiedenisboek: de Schijf van Vijf 2016 is uitstekend lesmateriaal als je geïnteresseerd bent in de voedingswetenschap anno 2000!

Heb je toffe cartoons over de nieuwe Schijf van Vijf? Post ze dan hieronder, dan delen we ze op Facebook.

Wil je toch meer lezen over de Schijf van Vijf, dan ga je dat hier niet vinden. Dan verwijs ik je graag naar de trending topics op:

Krijg zelf een persoonlijk advies bij het Voedingscentrum

Kritiek van deskundigen in het AD

NU.nl zegt dat we de oude hoeveelheid groente al niet haalden: tsja, gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken… harder roepen ook niet

Schijf van vijf 2016

 

glutenvrij raw food recept gevulde speculaas

Heerlijk kruidig gevuld speculaas: glutenvrij raw food

Deze heerlijk kruidig gevuld speculaas Raw Food en glutenvrij is een gezond maar een heerlijk alternatief voor de gewone gevulde speculaas uit de winkel. Voor ...
Fitplein gezondheidsbeurs

Fitplein op de Nationale Gezondheidsbeurs 2015 (4-8 feb)

Super leuk om jullie daar te zien! Wij staan daar met ons product Kievit Blend, een heerlijke superfoodmix met meer dan 30 ingredienten. En met ...
mango kale smoothie

Recept voor mango kokos smoothie met boerenkool

Tropische vruchten zijn er tegenwoordig altijd wel. Deze mango kokos smoothie staat echt bol van de vitamines, mineralen, maar ook gezonde vetzuren zitten er in, ...

2 gedachten over “Schijf van Vijf 2016, schijf van wát?”

  1. Beste Rosa,

    Het zijn aanbevolen hoeveelheden en het voorbeelddagmenu is ter inspiratie. Als actieve sporter heb je vanzelfsprekend een veel hogere energiebehoefte dan een gemiddelde Nederlander. De energie-intake en energieverbruik dienen natuurlijk in balans te zijn; ook binnen je dag. Verbruik je meer, dan is heb je ook een hogere intake nodig. Wellicht is “Krachtvoer” een voorbeelddagmenu die beter bij je past en de hoeveelheden kan je natuurlijk naar wens ophogen. Helaas zijn er meer mensen in Nederland die te weinig bewegen, dan ruim voldoende.

    Vervelend om te horen dat je lactose-intolerant bent. Ken je de lactose-vrije varianten die in (bijna) alle supermarkten verkrijgbaar zijn? Dat levert je ook de benodigde eiwitten en calcium die je als sporter goed kan gebruiken.

    Gelukkig hoeven we de adviezen niet zelf te verzinnen, de basis is wat de Gezondheidsraad heeft uitgezocht, gebaseerd op goed wetenschappelijk onderzoek. En wij hebben dat aangevuld tot een volwaardige voeding die alles kevert wat het lichaam nodig heeft én het risico op chronische ziekten verkleint. Die noten kunnen je bij je verhoogde energie-verbruik en snelle stofwisseling juist goed helpen, naast het verlagen op het risico van hart- en vaatziekten. Dat noten voor iemand met een notenallergie niet geschikt is, spreekt voor zich. Net als dat gewone melk voor jou niet prettig is. Zoals je eerder aangeeft; het advies is voor het grote publiek en we hopen dat we met de verschillende dagmenu’s en ‘Je eigen Schijf’ de individu een stap verder te helpen.

    Variatie, genieten van het eten en bewuste keuzes maken zijn belangrijk, dat weet je als sporter natuurlijk ook. Dat je het gevoel hebt dat de adviezen niet nieuw zijn, kan kloppen. Zo snel verandert de wetenschap ook weer niet, in tegenstelling tot hypes. In die zin is gezond eten misschien wel saai, maar met wat inspiratie en creatie proberen we gezonde voeding mooi en lekker te maken.

    Gien, sportdiëtist bij het Voedingscentrum

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *