Kater tips: wat helpt tegen een kater?

De zomer komt er weer aan en de terassen worden weer populair. Het geweldige weer heeft meestal een vaak positieve en een een minder positieve kant, gezelligheid en plezier, maar vaak ook veel spijt van nare katers omdat we simpelweg veel te lang bijvoorbeeld met vrienden of kennissen heerlijk op een feestje zijn blijven drinken. Een preventieve maatregeling kan het leed en de pijn van ‘morning after’ voor een groot deel voorkomen.

Hoe ontstaat een kater?

Aceetaldehyde is het eerste product dat wordt aangemaakt wanneer alcohol wordt afgebroken door de lever. Deze substantie is wel 30x giftiger dan alcohol zelf, maakt radicalen aan en is schadelijk voor bepaalde chemishe processen in de hersenen. Hoe sneller je vrij bent van die aceetaldehyde, wordt de kans dat je de volgende ochtend last last krijgt van een kater aanzienlijk kleiner.

Alcohol is ook een diureticum, dit is een middel dat vochtafdrijvend is, en is de oorzaak van onverwacht verlies van ionen, vocht, belangrijke vitaminen en mineralen en suikers.

Kater tips om er weer snel overheen te raken

Voorkom een kater met de volgende tips

 • Het is essentieel dat je voldoende eet en nooit alcohol drinkt op een lege maag. Je kan op het minst een multimineralensupplement of een tussendoortje met veel eiwitten innemen, voor dat je uitgaat en van plan bent om alcohol te drinken.
 • Het is verstandig om van tevoren 50 mg vitamine en 500 mg vitamine, in combinatie met 200 mg cysteïnesupplementen in te nemen. Arsten en deskundigen weten al aardig lang dat Aceetaldehyde thiamine afbreekt en dat een B1 injectie bij alcoholisten met een kater erg veel baat heeft. Bij een experiment waren proefdieren die een combintaite van cysteïne, vitamine C, B1 kregen, in staat om mogelijk dodelijke hoeveelheden aceetaldehyde te overwinnen.
 • Het is noodzakelijk dat je zorgvuldig gif uit kiest. Alle alcoholica bevatten chemische stoffen die ‘congeneren’ worden genoemd, een bijproduct van het fermentatieproces. In de regel geldt dat hoe donkerder het drankje is (rode wijn, Schotse en Amerikaanse whisky, cognac), hoe meer congeneren het bevat. Houdt u dus bij lichtgekleurde soorten (bier, wodka, witte wijn) en als het even kan, biologische wijn. Laat het goedkope spul staan, want dat zit ook nog eens boordevol met andere chemicaliën.
 • Koester uw drankjes. Drink niet meer dan één glas per uur, zodat u gelijke tred houdt met uw lever, die in ongeveer hetzelfde tempo de bijproducten van alcohol afbreekt.

Tips ná het drinken van (teveel) alcohol

 • Neem een eitje. Neem een glaasje advocaat of een milkshake met ei en een beetje vruchtensuiker voordat u gaat slapen (of een ‘bull’s eye’: een rauw ei in een glas jus d’orange). Eieren zijn rijk aan cysteïne.
 • Neem een groot glas water, zo compenseert u het vochtgebrek.

Tips tegen de kater voor de volgende dag, als u barstende hoofdpijn heeft

 • Probeer homeopathie: Cocculus indicus C6 (werkt goed tegen een kater na bier drinken en ook tegen misselijkheid, slaperigheid en duizeligheid); Natrium phosphoricum D6 (werkt goed tegen een kater na wijn drinken en tegen dehydratie-symptomen, uitdrogingsverschijnselen, of te veel zuren); Nux vomica D6 (bij misselijkheid, bij ‘van alles te veel’ in het algemeen, bij geïrriteerdheid en overgevoeligheid voor geluid); en Natrium sulphuricum D6 (tegen wattenhoofd en zware hoofdpijn).
 • Probeer kruiden. Maak thee van kamille, meidoorn, hoppe en pepermunt – twee theelepels van elk – in een kop heet water. Of probeer Padma 28, een kruid op basis van een oud Tibetaans recept en een traditionele remedie bij consumptie van te veel vlees of vet.
 • Probeer essentiële oliën. In een stoombad, sauna of als massageolie voor de slapen, aan beide zijden van het hoofd. Een paar druppels olie van basilicum, jeneverbes, grapefruit of rozemarijn in het bad versnelt het ontgiftingsproces.
 • Neem een mengsel van calciumcarbonaat en actieve kool. Uit een nog niet gepubliceerd Amerikaans onderzoek blijkt dat Chaser, een gedeponeerd middel van kool en calcium (www.Doublechaser.com), tien keer effectiever is dan een placebo toen in zeventien gevallen de symptomen van een gewone kater voorkomen moesten worden. Neem het echter niet te vaak, want het middel slorpt ook belangrijke voedingsstoffen op.
 • Blijf uw supplementen innemen, maar neem als extra het volledige supplement vitaminen B (met name pantotheenzuur, of B5), magnesium en omega-3-vetzuren, stoffen die ook door aceetaldehyde worden afgebroken.2
 • Neem taurine (een aminozuur), als u een chronisch drinker bent. Experimenten met proefdieren tonen aan dat taurine bij chronisch alcoholgebruik wordt afgebroken. Het is niet zeker of dit ook voor mensen opgaat.3
 • Doe dit niet te vaak.
Bronvermelding
Lynne McTaggart
1 Agents Act, 1975; 51: 64-73; Intl J Vit Nutr Res, 1977; 47 [Suppl 1G]: 185-212
2 Am J Clin Nutr, 1995; 61: 1284-9
3 Brain Res, 1996; 735: 9-19
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Medisch Dossier en wordt in Nederland uitgegeven sinds januari 1999. Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het blad What Doctors Don’t Tell You van journaliste Lynne Mc Taggart (schrijfster van onder meer de bestsellers ‘Het Veld’ en ‘Het Intentie Experiment’). Alle informatie in Medisch Dossier is gebaseerd op toonaangevende medische vaktijdschriften en gebaseerd op gevestigd, wetenschappelijk onderzoek en biedt bijna elke maand onafhankelijke medische informatie.

Kombucha: waarom steeds meer mensen zweren bij dit gefermenteerde drankje

Kombucha klinkt zeer exotisch, maar ondertussen verovert dit ultra-gezonde drankje steeds meer harten. Maar: wat is kombucha eigenlijk en waarom is het zo populair? Vier ...

Welke soorten thee bestaan er en hoe verschillen ze van elkaar?

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten thee verkrijgbaar, ben jij benieuwd hoe al deze soorten van elkaar verschillen? Dan is dit het artikel om te ...
Hoe kom je van brandend maagzuur af?

Hoe kom je van brandend maagzuur af?

Brandend maagzuur is een probleem waar veel mensen wel eens te maken hebben. Gelukkig valt er iets aan te doen. Lees hier hoe je ervan ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *