Hoeveel water per dag drinken?

Alhoewel het belangrijk is om elke dag genoeg water te drinken, drinkt het merendeel van de Nederlanders niet genoeg. Terwijl de helft van de mensen denkt per dag genoeg water te drinken, drinkt slechts 15 procent van de mensen de aanbevolen hoeveelheid water per dag, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis. Maar: hoeveel water moeten we eigenlijk per dag drinken?

Aanbevolen hoeveelheid water per dag

De hoeveelheid water die geadviseerd wordt om per dag te drinken, wordt de aanbevolen hoeveelheid genoemd. In Nederland adviseert het Voedingscentrum ons over hoeveel water we moeten drinken. Volgens het Voedingscentrum is water een gezonde dorstlesser ten opzichte van vele andere dranken, omdat water geen calorieën bevat. Daarom is water een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

Aanbevolen hoeveelheid water voor kinderen

Ook voor kinderen gelden er adviezen die door het Voedingscentrum worden gegeven. Aan ouders adviseert het Voedingscentrum om hun kinderen water te geven, omdat het een neutrale smaak heeft; zo raken kinderen niet aan zoete smaken gewend. Ook lichte thee wordt voor deze kinderen als een goede dorstlesser gezien.

  • Kinderen tussen de 1 en 3 jaar hebben per dag tussen de 5 tot 7 bekertjes vocht per dag nodig, dat is inclusief melk.
  • Kinderen tussen de 4 en 8 jaar hebben tussen de 1 en 1,5 liter vocht per dag nodig – waarvan in ieder geval 300 ml melk(producten).
  • Ook voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar geldt dat 1 tot 1,5 liter vocht per dag wordt geadviseerd – waarvan in ieder geval 450 ml melk(producten).

Hoeveel water wordt er in Nederland gedronken

De aanbevolen hoeveelheid water wordt in Nederland niet vaak gehaald: slechts 15 procent van de mensen haalt het om 1,5 tot 2 liter water te drinken, blijkt uit het onderzoek. De helft van de ondervraagden drinkt twee glazen te weinig terwijl een derde van de ondervraagden vergeet te drinken. 9 procent van de ondervraagden drinkt bewust te weinig, omdat ze niet zo vaak naar de wc willen gaan. Het onderzoek werd uitgevoerd onder tienduizend mensen.

Effecten van te weinig drinken

Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt, kun je hoofdpijn krijgen. Ook kan het zo zijn dat je slechter slaapt en dat je je minder goed kunt concentreren. Heb je langere tijd te weinig vocht in je lichaam? Dan kun je zelfs uitdrogingsverschijnselen krijgen. Water drinken helpt ook om ons lichaam goed te laten functioneren: zo kan je lichaam voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen lozen. Het is dus belangrijk om voldoende te drinken.

Bereken hoeveel water je zou moeten drinken

Wil je weten of jij voldoende water drinkt? Aan de hand van deze formule kun je uitrekenen hoeveel water je zou moeten drinken.  Neem je lichaamsgewicht en vermenigvuldig dat met 0,03. Dat is de hoeveelheid water die je per dag zou moeten drinken.

  • De formule: 0,03 x je lichaamsgewicht = hoeveelheid water per dag.
  • Een voorbeeld: weeg je 60 kilo, dan zou je 1,8 liter water per dag moeten drinken (0,03 x 60).
  • Weeg je 85 kilo, dan zou je 2,55 liter water per dag moeten drinken (0,03 x 85).

Deze eenvoudige formule kan elke volwassene toepassen om te berekenen hoeveel water hij of zou per dag nodig heeft.

Kraanwater versus gefilterd water

In Nederland is het de taak van de waterbedrijven om water van drinkkwaliteit in de leidingen af te leveren. Dat het drinkwater ook daadwerkelijk vrij is van andere stoffen, is echter niet het geval. In het Waterleidingbesluit staat opgenomen welke stoffen het drinkwater mag bevatten en in welke hoeveelheden. Zo mogen er bijvoorbeeld geringe hoeveelheden nitraat, fluoride, chloor en kalk in het drinkwater worden aangetroffen. Wil je zuiver drinkwater drinken, zonder toegevoegde stoffen? Dan is het je eigen taak om het water verder te filteren met een waterfilter. Het 5-trapsfilter van ZeroWater verwijdert 99% van de opgeloste vaste stoffen uit het water. Dat is bijna 50% meer zuivering ten opzichte van andere filtersystemen. ZeroWater levert altijd een gratis filter en een TDS-meter mee, zodat je het gezuiverde water zelf kunt testen.

Mijn favoriete ZeroWater producten

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *