Alcohol, depressie en angst: Wat is het verband?

Tijdens de feestdagen worden we massaal verleid om te drinken. Weinigen weten echter wat alcohol met ons doet en waarom we juist in deze periode veel meer drinken. Alcohol kan angst en depressie veroorzaken, maar ook ervoor zorgen dat je angstiger of depressiever wordt. Daarnaast is alcohol verslavend en kan het lichamelijke klachten geven zoals hoofdpijn of misselijkheid.

Hoge sterftecijfers door alcoholverslaving

Alcohol en depressie gaan meestal hand in hand, maar wat velen zich niet realiseren is dat alcohol de aandoening kan compliceren en zelfs erger kan maken. Alcohol kan dienen als een tijdelijke pijnstiller voor wie te maken heeft met verdriet of slechte stemmingen, maar de effecten zijn ongelooflijk schadelijk; langdurig gebruik kan de slaapcyclus verstoren, na verloop van tijd leiden tot geheugenverlies, en het risico vergroten dat iemand überhaupt een depressie ontwikkelt. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat alcoholverslaving in verband is gebracht met veel hogere sterftecijfers bij depressieve personen dan mensen zonder alcoholverslaving.

Het is beslist niet iets om licht op te vatten – als je vermoedt dat je misschien depressief bent, praat dan met een zorgverlener voordat je jezelf met alcohol gaat helpen.

Wat doet alcohol met je?

  • Motorische vaardigheden gaan achteruit
  • Verminderde zintuiglijke waarneming
  • Verlies van geheugenfunctie en beoordelingsvermogen.
  • Het kan je laten worstelen met emoties

Brengt alcohol je hersens op hol?

Bij een beetje alcohol is het een psychoactieve stof die inwerkt op de processen in je hersenen, wat leidt tot gevoelens van meer ontspannen en minder geremd zijn.

Naarmate de concentratie alcohol in je hersenen toeneemt, neemt ook het verdovende effect toe; het verandert alle functies van de hersenen, of ze nu lichamelijk, emotioneel of perceptueel zijn.

Het tast niet alleen de motoriek aan, maar kan ook leiden tot verstoringen van emoties en waarneming. Hoe hoger de concentratie alcohol in de hersenen, hoe meer macht het heeft over onze uitvoerende functies voor gedrag en andere cognitieve taken.

Als je drinkt, geeft je lichaam een golf van cortisol af, het stresshormoon. Deze cortisolstoot kan dan leiden tot meer angst en zelfs paniekaanvallen.

Het maag-darmstelsel is als een uitsmijter op een feestje

Het maag-darmstelsel is als de uitsmijter op een feest – het is de eerste verdedigingslinie. Wanneer alcohol je lichaam binnenkomt, ontmoet het eerst de maag en vindt een snelle doorgang in je bloedbaan zonder in de rij te wachten. Die directe interactie met het systeem zet veel druk op alle organen, vooral op de maagwand, de dunne en dikke darm en de alvleesklier, die aanzienlijke schade kunnen oplopen.

Jammer dat mensen die veel alcohol er vaak lacherig over doen en soms zelfs trots op de hoeveelheid alcohol die ze drinken. Maar het is niet grappig om te denken dat ons spijsverteringskanaal lijdt onder te veel feesten. Denk eens aan de ernstige ziekten zoals kanker die hierdoor zich na verloop van tijd kunnen ontwikkelen als we niet leren onze alcoholconsumptie te matigen om er veilig van te kunnen genieten.

We weten dat alcohol funest voor je lever kan zijn

Het is eigenlijk een ingewikkeld proces waarbij je lever hard werkt om al die tequila en dat bier dat je hebt gedronken af te breken. Wanneer je alcohol consumeert, is het de taak van de lever om het te metaboliseren en te filteren om er energie voor om te zetten. Wat er gebeurt, is dat de lever de alcoholmoleculen omzet in chemische bestanddelen die bekend staan als acetaat, kooldioxide en water dat vervolgens het lichaam verlaat. Dit proces neemt enige tijd in beslag – van een uur voor twaalf ons bier tot drie uur voor vier ons sterke drank. Helaas maakt overbelasting van de lever met alcohol hem vatbaar voor het ontwikkelen van ziekten als leververvetting en cirrose (“littekenvorming”).

Een bierbuikje van alcohol krijgen

Waarom maakt alcohol dik? Het antwoord zit hem in de calorieën: als je alcoholische dranken drinkt, worden die calorieën onmiddellijk verbruikt, waardoor ze twee keer meetellen voor je dagelijkse calorie-inname. Word je energiebehoefte van 2000-2500 per dag overschreden, dan worden de resterende calorieën opgeslagen als vet. Bij mannen neigt dit extra vet naar de taille – daarom de bijnaam ‘bierbuik’! Natuurlijk zijn er ook andere factoren om rekening mee te houden, zoals genetica en levensstijl.

Hoe weet ik of ik te veel alcohol drink?

Stel dat je soms drinkt – hoe zeldzaam die misschien ook mogen zijn – houd rekening met de mogelijkheid van ernstige schade als je te veel drinkt, ook al is dat alleen af en toe. Als je te veel of te snel consumeert, kun je lichaam het niet bijhouden en kun je je suf en bedwelmd voelen. Binge drinken is hiervan de naam. Dit wordt gedefinieerd als je vijf glazen alcohol binnen 2 uur drinkt (vier glazen voor vrouwen).

Het is de moeite waard om te overwegen wat alcohol voor je betekent en om het risico tegenover de beloning van deze activiteit te beoordelen. Ook moet worden opgemerkt dat jongeren sneller dronken worden dan ze beseffen, waardoor ze een groter risico lopen op verkeersagressie, schade aan organen, bewusteloosheid en zelfs coma door alcoholvergiftiging. Dus of je jezelf nu rekent tot degenen die alleen drinken bij speciale gelegenheden – hoe zeldzaam die ook mogen zijn – houd rekening met de mogelijkheid van ernstige schade als je te veel drinkt.

Alcohol limiet

Dat is altijd het lastige deel van het uitzoeken hoeveel alcohol te veel is. Zowel mannen als vrouwen – maakt niet uit van welk geslacht je bent, het drinken van meer dan een glas alcohol per dag heeft ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Een goede reden om alcohol te drinken

Sommige mensen drinken alcohol omdat ze het leuk vinden, terwijl anderen het drinken om te ontspannen en stress te verlichten. Af en toe drinken is geen probleem, zolang het de aanbevolen dagelijkse limiet niet overschrijdt en geen regelmatige gewoonte is. Maar als je merkt dat je alcohol nodig hebt om je goed te voelen of als het al een deel van je dagelijkse routine is geworden, dan kunnen deze rode vlaggen betekenen dat je misschien een alcoholverslaving hebt.

De beste manier om daarachter te komen is door jezelf af te vragen waarom je regelmatig drinkt, zodat je kunt ontdekken of dit gedrag een probleem is geworden.

Hardlopen voor je geheugen

Hardlopen – Tegelijkertijd je conditie én geheugen trainen

Hardlopen is niet alleen gezond voor de fysieke gezondheid, je traint je brein en geheugen er ook mee. Lees hier alles over hardlopen en je ...

Warme Smoothie voor het slapen gaan : met kers en banaan

Heb jij ook zo’n last van slapeloosheid, kom jij moeilijk of helemaal niet in slaap? Deze smoothie zal jou binnen no time helpen om in slaap ...

Kan het voedsel dat je eet je humeur beïnvloeden?

In deze blog nemen we je mee in de vraag: hoe komt het wanneer ik gezond eet, ik me vrolijker voel. En door welk eten ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *