Goed voelen door goed te doen

Maakt geld nu echt gelukkig? Een veelvoorkomend vraagstuk waar al vele economen en psychologen hun hoofd over hebben gebroken. Tevens een zeer actueel thema in de Westerse maatschappij, waarin het streven naar succes (wat vaak leidt tot meer geld) een prominente rol heeft ingenomen. Maar hoe zit dat nu met geluk en geld? En wat hebben we ervoor nodig om ons goed te voelen? Fitplein.nl gaat op onderzoek uit.

Geluk is deels te koop

Is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door Michael Norton, assistant professor aan Harvard Business School (HBS) in samenwerking met Elizabeth Dunn en Lara Aknin van University of British Columbia (UBC). Uit het onderzoek, dat in 2008 gepubliceerd werd, blijkt namelijk dat het geluksgehalte dat men zichzelf toekent omhooggaat, naarmate de investering die men doet op pro-sociaal vlak groter wordt. Onder pro-sociale investeringen verstaan we investeringen die ten goede komen aan anderen, zonder daar zelf bij gebaat te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het doen van een donatie, of aan het geven van een cadeau.

Tijd versus geld

Diezelfde investering hoeft overigens niet per se in geld te worden gedaan. De investering kan ook gedaan worden in tijd. Sterker nog, activiteiten en belevingen zouden zelfs een positiever effect hebben op het emotionele welzijn dan materialistische aankopen dat doen, wijst het in 2003 gepubliceerde onderzoek van Leaf Van Boven en Thomas Gilovich uit.

Makkelijke veranderingen

Uit het eerdergenoemde onderzoek onder leiding van Michael Norton blijkt dat de drempel voor het goed doen absoluut niet hoog hoeft te liggen. In een experiment werden proefpersonen verschillende geldsommen toegekend (5 USD of 20 USD) met de vraag om het geld aan zichzelf of aan een ander uit te geven. Het geldbedrag bleek niet uit te maken voor het beïnvloeden van het geluksgehalte, de manier waarop het geld besteed werd, wel. Zelfs de proefpersonen die slechts 5 USD te besteden hadden, merkten een verhoogd geluksgehalte op nadat zij het geld op een pro-sociale manier hadden besteed.

Feel good tips

Omdat pro-sociale investeringen verder reiken dan alleen de relaties tussen personen onderling of personen en goede doelen, stelden we een aantal tips op die focussen op goed doen voor mind, mens en milieu. Voor onze feel good tips hebben we ons deels laten inspireren door de adviezen van Babette Porcelijn, industrieel ontwerper en auteur van het boek De Verborgen Impact.

In De Verborgen Impact schetst Porcelijn een holistisch(er) beeld van de manieren waarop wij als Westerse consument het milieu beïnvloeden, en geeft zij tips om onze impact te verminderen. Bijzonder aan het boek van Porcelijn is dat naast impact van zichtbare zaken zoals verpakkingen en stroomgebruik, ook de impact van de gehele (productie)keten is meegenomen.

  1. Kook gezond en voor elkaar

Kom je wel eens tijd tekort? Wanneer je weinig tijd hebt om uitgebreid te koken, gezond te eten én je vrienden te zien, combineer deze zaken dan met elkaar. Door samen te koken – en hetgeen wat je gaat koken gezamenlijk te bedenken – ontvang je door de verschillende perspectieven nieuwe impulsen over wat lekker en gezond is. Probeer vlees te vermijden en groenten in het seizoen te gebruiken. Grootste pluspunt? Omdat vele handen licht werk maken, is het voorbereidende werk zo gebeurd en heb je meer tijd voor goede gesprekken. Meer inspiratie voor gemakkelijke en gezonde recepten vind je hier.

Als hulpmiddel zie je in de tabel welke groenten je wanneer in het seizoen kunt eten.

  • Recycle of ruil

Merk je dat je vaak een drang hebt naar ‘iets nieuws’, terwijl je het niet per se nodig hebt? Probeer die drang dan eens op een creatieve manier op te lossen. Heb je bijvoorbeeld graag nieuwe kledingstukken in je garderobe? Hang dan een deel daarvan eens weg (in een berging of op zolder) en rouleer eens in de zoveel tijd de stukken. Je zult merken dat je de ‘oude’ kleding, als je die een aantal maanden niet hebt gedragen, weer opnieuw gaat waarderen. Nog leuker: organiseer een ruilmoment. Wederom een tip om die vrienden-waar-je-eigenlijk-te-weinig-tijd-voor-hebt eens wat vaker te zien, en budgetproof elkaars garderobe of interieur wat frisse schwung te geven.

  • Geef cadeau

Cadeaus geven we elkaar normaliter alleen met speciale gebeurtenissen, maar niets let je om ook op een onbewaakt moment iets cadeau te geven. Aangezien met name belevingen veel bijdragen aan het feel good-effect, zijn het ervaringen waar we op focussen. Tip dat net geopende barretje wat nog niemand kent, of geef een proefles cadeau bij die fijne yogaschool.

Meer inspiratie nodig om goed te doen? Aan goed leesvoer zal het niet liggen. Bestel het boek De Verborgen Impact, of lees meer over natuurlijke cosmetica of vegetarisch eten.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *