Kraanwater zuiveren, waarom zou ik?

In Nederland staat de kwaliteit van ons drinkwater hoog aangeschreven. Met de garantie dat 99,9% van de officiële metingen voldoet aan strenge normen, lijkt het alsof we ons geen zorgen hoeven te maken over wat er uit de kraan komt. Toch zijn er achter de cijfers en rapporten belangrijke nuances te vinden. Ondanks de goede kwaliteit zijn er verschillende chemische stoffen aanwezig in ons drinkwater, deels als gevolg van menselijke activiteiten en een steeds veranderend milieu. In dit blog duiken we dieper in de drinkwaterkwaliteit in Nederland, de uitdagingen waar waterbedrijven mee te maken hebben en de mogelijkheden voor consumenten om hun water nog schoner te maken. Is ons kraanwater echt zo veilig als we denken, of is het tijd om ons bewuster te worden van wat we binnenkrijgen?

De kwaliteit van drinkwater in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  geeft aan dat de kwaliteit van het drinkwater in Nederland goed is. Het rapport Drinkwaterkwaliteit 2023 geeft aan dat in 99,9% van de 565.689 officiële metingen het drinkwater voldeed aan de gestelde normen. Deze normen zijn vastgesteld in het drinkwaterbesluit en gaan bijvoorbeeld over de hoeveelheden stoffen die het water mag bevatten. 

Chemische stoffen in het grondwater

Het RIVM benoemt ook dat er nog een flink aantal stappen te zetten zijn om de kwaliteit van drinkwater te verbeteren en in de toekomst te kunnen garanderen. Niet alle waterbronnen voldoen niet (meer) aan de steeds strenger wordende wetgevingen. En een deel van de bronnen is beïnvloed door menselijke activiteiten. Maar ook de kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet niet altijd. Ons drinkwater komt voor ongeveer 60% uit grondwater en voor ongeveer 40% uit oppervlaktewater. Stoffen zoals geneesmiddelen, Nano-deeltjes, cosmetica en biociden kunnen nu nog niet goed verwijderd worden. Daardoor komen ze in het milieu terecht en dus ook in de bronnen voor drinkwater. De lage concentraties die in het water te vinden zijn, vormen volgens het RIVM geen risico’s voor de gezondheid, maar kunnen dus wel degelijk in ons water zitten. 

Wat doen waterbedrijven zelf?

Waterbedrijven doen er natuurlijk alles aan om ons drinkwater te zuiveren en van hoge kwaliteit te houden. Ze voldoen aan strenge regels en voeren ook zelf regelmatig testen uit om de kwaliteit te garanderen. Maar veranderende vormen van vervuiling, zoals de grootschalige schaliegaswinning, maar ook de vergrijzing en bijbehorende verhoging van het medicijngebruik, zorgen ervoor dat waterbedrijven steeds vaker aan de bel moeten trekken. Alle waterbedrijven controleren zichzelf dagelijks om zo goed mogelijk zorg te dragen voor de waterkwaliteit. Meestal is de kwaliteit prima, maar soms blijkt uit de watermonsters een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen. Natuurlijk grijpt het waterbedrijf dan direct in. Oplossingen zijn dan extra zuiveren, water mengen met schoner water of het (tijdelijk) sluiten van een waterbron. Het mengen van vervuild water met schoon water vond ik zelf opmerkelijk. Natuurlijk verlaag je de concentratie van de aanwezige stof, maar de stof verdwijnt hier niet mee uit het water en blijft dus aanwezig in het drinkwater. 

Kleine hoeveelheden giftige stoffen in het drinkwater

Stiekem had ik misschien wel verwacht dat ons drinkwater 100 procent vrij zou zijn van gifstoffen, maar dit blijkt niet helemaal waar. In het drinkwaterbesluit is dus vastgesteld welke stoffen er aanwezig mogen zijn in het drinkwater en in welke hoeveelheden. In Nederland zijn in het drinkwater lage concentraties van onder andere Aluminium, Ammonium, Arseen, Bacteriën van de Coli-groep, Benzeen, Cadmium, Chloride, Chroom, Fluoride, IJzer, Koper, Kwik, Legionella, Mangaan, Nikkel toegestaan. De overheid zegt zelf dat deze hoeveelheden geen enkel gevaar zijn voor de volksgezondheid en met de kennis van nu zal dit ongetwijfeld raar zijn. Maar het is ook deze overheid die in eerste instantie zelf fluor aan water liet toevoegen, om dit jaren later juist te verbieden. Dus hoe kijken we over 50 jaar aan tegen deze lage concentraties giftige stoffen in ons drinkwater?

Het is ook wel logisch dat er kleine hoeveelheden giftige stoffen in het water achterblijven. Het zuiveren van water is ingewikkeld en kostbaar. Zouden we 100% schoon water willen, dan zou water onbetaalbaar worden. Gemiddeld gebruiken we volgens Waternet   141 liter water per dag en maar 2 á 3 liter per dag wordt gebruikt als drinkwater. Veel meer water gebruiken we om te douchen (60 liter per dag), naar het toilet te gaan (29,4 liter per dag) of om de afwas te doen (4,4 liter per dag).  

Moet je kraanwater nou filteren of niet?

Zelf vind ik het best logisch dat kraanwater niet 100% schoon is, want veel van ons drinkwater gebruiken we dus voor andere activiteiten. En ons drinkwater behoort ook nog steeds tot het schoonste drinkwater ter wereld! Toch vind ik het zelf wel prettig als het water dat ik binnenkrijg zo schoon mogelijk is. Wil je, net als ik, ook geen kleine hoeveelheden giftige stoffen binnen krijgen? Dan kun je er zeker voor kiezen om water te filteren. Er zijn vele verschillende waterfilters. Zelf heb ik gekozen voor een Aquavit waterfilter. Het filtert namelijk niet alleen mijn water, maar voegt er ook mineralen aan toe. En voor mij is dat zeker een belangrijke toevoeging. 

De vraag of een waterfilter ook voor jou nodig is? Die moet je zelf beantwoorden. Als jij na het lezen van dit blog tevreden bent met de kwaliteit van het water, dan is er niets aan de hand en kun je prima uit de kraan drinken. Sta je er, net als ik, toch even wat anders in? Duik dan zelf ook eens in de wereld van water zuiveren en ontdek wat er allemaal mogelijk is voor jou! 

Fitplein gezondheidsbeurs

Fitplein op de Nationale Gezondheidsbeurs 2015 (4-8 feb)

Super leuk om jullie daar te zien! Wij staan daar met ons product Kievit Blend, een heerlijke superfoodmix met meer dan 30 ingredienten. En met ...

Een magnesium tekort en het effect op je psyche

We weten dat magnesium belangrijk is voor je lichaam, maar wist je dat een tekort een nadelig effect kan hebben op je psyche. Lees in ...
Test je gezondheid: meet je ph-waarde

Test je gezondheid: meet de verzuring van je lichaam

Ons leven en onze gezondheid zijn gebaseerd op de instandhouding van ons inwendige milieu. Binnen dit inwendige milieu is het zuur-base evenwicht van groot belang. ...

3 gedachten over “Kraanwater zuiveren, waarom zou ik?”

  1. Halve leugens zijn erger dan hele leugens, dit is draaien met de waarheid en duidelijk reclame voor dit waterfilter, dat overigens niets doet aan de genoemde ‘verontreinigingen’.. Niet netjes!

  2. Hallo, ik was gisteren op de vegan markt in Doorn en heb daar een aquavit gekocht. Ik gebruikte al een lange tijd een brita filter, maar wilde meer. Alleenkon ik niet zo goed kiezen. Ik heb het water geproefd van aquavit en dat is heel erg lekker en heel zacht van smaak. Een wereld van verschil met kraanwater. Ze hadden een ph meter bij zich en hebben gedemonstreerd wat de aquavit doet. Ik heb zelf kunnen zien dat het kraanwater een ph van 7,6 had en nadat het door het filter was gelopen was de ph 9,8. Dat vind ik super, ook omdatik het met eigen ogen kon zien. Ook heb ik testrapporten gezien ter inzage over wat er uit het water wordt gefilterd. Kortom, ik ben overtuigd! Gisterenavond heb ik hem meteen in elkaar gezet, dat was heel makkelijk. En vanmorgen voor het eerst mijn eigen aquavitwater meegenomen naar het werk. Ik ben een blije klant. Groeten van Karina.

    PS bedankt voor de linkjes in dit artikel. Ik heb er veel informatie uitgehaald en wist eerlijk gezegd niet dat de watervervuiling gewoon goed werd gepubliceerd.

    1. Het valt mij op dat als ik hier in het gooi en vechtstreek gebied de ph van het meter meet en ik beweeg het water, dat dan de ph schommelt tussen 5.0 en 11.0. als ik het niet meer beweeg, dan na een minuut dan blijft het schommelen rond 7.4

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *