Hoe biologisch is biologisch?

De term ā€œbiologischā€ doet vaak denken aan gezonde groenten, dieren die vrij rondlopen en duurzame landbouwpraktijken. Maar is dit in werkelijkheid ook zo en hoe biologisch is biologisch nu echt? Wat zijn de regels en eisen voor biologische producten en waar moet je als consument op letten? We gaan het je uitleggen in dit artikel. 

Wat betekent biologisch?

In Nederland en de rest van Europa gelden strenge voorschriften voor producten die het label “biologisch” mogen dragen. Alleen wanneer aan specifieke eisen wordt voldaan op het gebied van productie, dierenwelzijn en milieubescherming, krijgt een product het EU-biologisch keurmerk. Dit keurmerk, herkenbaar aan het groene blaadje van 12 sterretjes, biedt de garantie dat:

  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
  • Geen kunstmest is toegepast.
  • Dieren hebben meer ruimte en hebben toegang tot buiten.
  • Gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GMOā€™s) is niet toegestaan.

Minder impact op het milieu

Biologische landbouw heeft als groot voordeel dat het milieu minder belast wordt. 

  • Door het ontbreken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest blijft de bodem gezond en wordt waterverontreiniging voorkomen.Ā 
  • Biologische landbouw ondersteunt de biodiversiteit, omdat natuurlijke ecosystemen beter behouden blijven.

Bodembeheer en CO2-opslag

Biologische landbouwtechnieken bevorderen tevens een gezonder bodembeheer, bijvoorbeeld door het behoud van organisch materiaal in de grond. Dit helpt niet alleen de bodemvruchtbaarheid, maar speelt ook een rol in de opslag van CO2 en het reguleren van het klimaat.

Dierenwelzijn in de biologische veehouderij

Veehouderijen volgens biologische principes hanteren strenge normen voor dierenwelzijn. 

  • Dieren krijgen meer ruimte en krijgen toegang tot buitenlucht.
  • Dieren worden gevoerd met biologisch voer.Ā 
  • Het gebruik van antibiotica is alleen toegestaan wanneer het absoluut noodzakelijk is.Ā 

Is biologisch altijd beter?

Biologische producten worden vaak gezien als de betere keuze voor milieu en dierenwelzijn, maar er zijn ook nuances:

  • Onderzoeken tonen wisselende resultaten over of biologische producten beduidend gezonder zijn dan reguliere alternatieven. Biologisch voedsel bevat soms meer antioxidanten, maar het verschil in voedingswaarde is over het algemeen klein.
  • Biologische producten zijn vaak duurder vanwege arbeidsintensieve productie en lagere opbrengsten per hectare.
  • Hoewel biologische landbouw minder milieubelastend is op bepaalde vlakken, is het soms minder efficiĆ«nt. Dit kan betekenen dat er meer grond nodig is om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren.

Sociale duurzaamheid

Landbouw volgens biologische principes draagt vaak bij aan eerlijke handel en verbeterde arbeidsomstandigheden, wat een belangrijk onderdeel is van duurzaamheid, maar niet altijd direct zichtbaar is voor consumenten.

Waar moet je op letten bij biologische producten?

  • Kijk naar betrouwbare keurmerken zoals het EU-biologisch keurmerk, EKO of Demeter.
  • Kies voor lokaal. Lokaal biologisch voedsel heeft vaak een lagere CO2-voetafdruk dan biologische producten die van ver moeten komen.
  • Kies voor seizoensgebonden producten om milieubelasting te minimaliseren.
  • Steeds meer producenten delen informatie over hun productieprocessen via websites of etiketten. Onderzoek deze informatie.Ā 

De toekomst van biologisch

De vraag naar biologische producten blijft toenemen, deels door een groeiend bewustzijn over gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Ontwikkelingen zoals regeneratieve landbouwmethoden en stadsboerderijen bieden de mogelijkheid om de kloof tussen biologische en conventionele landbouw verder te verkleinen. Daarnaast worden er technologieƫn ontwikkeld, zoals precisielandbouw en alternatieve meststoffen, die de efficiƫntie van biologische productie verbeteren.

Biologisch gaat verder dan alleen ā€˜natuurlijkā€™ of ā€˜gezondā€™. Het verwijst naar een gecertificeerde productiemethode die rekening houdt met milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid. Hoewel er geen eenduidig antwoord is op de vraag ā€œHoe biologisch is biologisch?ā€, biedt de keuze voor biologische producten wel garanties voor een meer bewuste consumptie. Door als consument kritisch te blijven en bewuste keuzes te maken, kun je bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creĆ«ert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

Cashew-melk & kurkuma smoothie

In de nieuwsbrief van deze vorige week kon je een heerlijk recept vinden voor zelfgemaakte cashewmelk. Notenmelk is makkelijk zelf te maken met behulp van ...
Foto door Brett Sayles: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/persoon-draagt-witte-bijgesneden-top-en-zwarte-bodems-1456641/

De voordelen van een gezonde darmflora: Een sleutel tot welzijn

Je darmen zijn een weerspiegeling van je gezondheid. Een gezonde darmflora = een gezond lijf. Lees hier alle voordelen!
detox smoothie kidney flush

Detox smoothie Kidney Flush

Samen met de lever zijn je nieren non-stop aan het werk om je lichaam gezond te houden. Door de enorme belasting door steeds meer gifstoffen, ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *