6 bewezen gezondheidsvoordelen van avocado

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Avocado’s zijn een unieke fruitsoort. De meeste fruitsoorten bevatten vooral veel koolhydraten, maar een avocado is juist zeer rijk aan gezonde vetten. Talloze onderzoeken tonen aan dat avocado zeer gezond is.

Voedingswaarde per portie avocado van 100 gram:

  • 188 calorieën
  • 1,5 gram koolhydraten
  • 1,4 gram suiker
  • 6,4 gram vezels
  • 2,6 gram eiwit
  • 18,1 gram vet

100 gram avocado bevat de volgende vitamines en mineralen:

  • Vitamine K: 26% van de ADH
  • Foliumzuur: 20% van de ADH
  • Vitamine C: 17% van de ADH
  • Kalium: 14% van de ADH
  • Vitamine B5: 14% van de ADH
  • Vitamine B6: 13% van de ADH
  • Vitamine E: 10% van de ADH

Daarnaast bevat het een kleine hoeveelheid aan magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink en vit A, B1, B2 en B3.

De 6 gezondheidsvoordelen van avocado

In dit artikel heb ik 6 bewezen gezondheidsvoordelen van avocado’s voor je op een rijtje gezet. Verderop in het artikel vind je een gezond avocado recept die je helpt tijdens het afvallen.

1: Bloeddrukverlagend

Bananen staan erom bekend dat ze veel kalium bevatten, maar eigenlijk bevatten avocado’s nog meer van dit waardevolle mineraal. Een kaliumrijk dieet helpt bij het verlagen van je bloeddruk, wat het risico op beroertes, hartziektes en nierfalen aanzienlijk verkleint.[1]

2: Helpt bij het voorkomen van kanker

Avocado’s bevatten veel glutathion. Dit is een antioxidant die je lichaamscellen beschermt en helpt bij het voorkomen van verschillende kankersoorten, waaronder mondkanker. Ook is in avocado’s veel oliezuur te vinden, een gezond vet dat ook helpt om het risico op kanker te verkleinen.[2]

3: Helpt je bij het afvallen

Avocado’s passen perfect in een afslankdieet. Dat is te danken aan de vele vezels en vetten die een avocado bevat. Deze zorgen er beide voor dat je langer verzadigd bent, waardoor het makkelijker wordt om minder te eten.

Uit een onderzoek is gebleken dat mensen na het eten van een maaltijd met avocado, 23% meer verzadigd waren en 28% minder trek hadden om te eten in de eerste 5 uur na de maaltijd, in vergelijking met mensen die een vergelijkbare maaltijd zonder avocado hadden gegeten.[3]

4: Goed voor je darmflora

Deze groene vruchten helpen ons bij het gezond houden van onze darmflora. Ook dit is te danken aan de vezels die in avocado’s te vinden zijn. De oplosbare vezels zijn namelijk een voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmen. Een gezonde darmflora is belangrijker dan je wellicht denkt: het versterkt je immuunsysteem, zorgt ervoor dat je lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen en helpt bij het verwijderen van gifstoffen.

5: Verbetert de opname van voedingsstoffen

De voedingsstoffen die je binnenkrijgt, worden lang niet allemaal door je lichaam opgenomen. Hoeveel voedingsstoffen je opneemt, wordt voor een deel bepaald door welke combinaties je eet.

Avocado’s zorgen er dankzij de vetten die ze bevatten voor dat vet oplosbare vitamines beter worden opgenomen. Hieronder vallen vitamine A, D, E en K. Ook carotenoïden, een belangrijke groep antioxidanten, worden beter opgenomen in combinatie met avocado’s.[4]

6: Beschermt je ogen

Avocado’s bevatten antioxidanten, genaamd zeaxanthine en luteïne, die zeer belangrijk zijn om je ogen gezond te houden.[5] Ze verkleinen de kans op maculaire degeneratie en staar, twee oogziekten die veel voorkomen onder ouderen. Bovendien helpen deze antioxidanten om je ogen te beschermen tegen schade door de zon.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben avocado’s ons veel gezondheidsvoordelen te bieden. Ze dragen bij aan een gezonde bloeddruk, verbeteren de opname van voedingstoffen en zijn goed voor onze ogen. Bovendien helpen avocado’s je ook om een gezond gewicht te bereiken en behouden.

Avocado is heerlijk door salades en smoothies. Als je het aan je smoothie toevoegt, helpt avocado ook meteen om pieken in je bloedsuikerspiegel door eventuele suikerrijke fruitsoorten te verminderen.

Gezond avocado recept

Avocado is veelzijdig te gebruiken in de keuken. Het is goed te combineren met bijvoorbeeld ei voor het ontbijt, bij de lunch, de avondmaaltijd of als snack. Onderstaande recept is een simpele tomaten-avocado salade die je kunt gebruiken als lunch of als bijgerecht bij de avondmaaltijd.

Recept Avocado-tomaten salade

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 avocado
  • 2 grote vleestomaten
  • 1 komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • Paar takjes verse koriander
  • Sap van een halve limoen
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de avocado, tomaten en komkommer in blokjes.
  2. Snijd de ui in dunne ringen.
  3. Meng door elkaar.
  4. Hak de koriander fijn en voeg deze toe.
  5. Breng de salade op smaak met het sap van de limoen, een scheutje olijfolie en een snuf zeezout en zwarte peper.

 

Bronnen:

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23558164

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15642702

[3] http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-155

[4] http://jn.nutrition.org/content/135/3/431.full

[5] http://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2180938

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *