Gemotiveerd het nieuwe jaar in, 5 tips voor succes

Of 2022 nu wel of niet jouw jaar was, we kunnen allemaal wel wat motivatie gebruiken voor het jaar 2023. Als het aankomt op onze gezondheid, blijven we ernaar streven om wat kilo’s kwijt te raken, gezonder te eten en meer te bewegen. Het is echter altijd lastig om ons aan onze nieuwe gewoontes te houden, en het merendeel van de mensen gooit ongeveer drie weken na het begin van het nieuwe jaar alle goede voornemens overboord.

Dat is zonde, want met een aantal (mentale) tactieken kun je veel meer uit jezelf halen dan je denkt dat mogelijk is. Als je deze tips van Fitplein opvolgt voor een gezonder, fitter en gelukkiger leven in het algemeen, dan gaat het je dit jaar zeker lukken om je doelen van 2023 te behalen!

1. Wees specifiek

Voornemens als: “Dit jaar ga ik tien kilo afvallen!” en: “Dit jaar ga ik écht sporten!” zijn te vaag en werken weinig motiverend. Wees zo specifiek mogelijk als je je voornemens opstelt. Als je dit jaar tien kilo wilt afvallen, hoe ga je dit dan precies aanpakken? Hoeveel kilo gewichtsverlies per week of per maand heb je voor ogen, en hoe ga je je resultaten noteren? Het voornemen: “In 2023 ga ik door het bijhouden van een eetdagboek twee kilo per maand afvallen, zodat ik eind mei in totaal tien kilo kwijt ben” is een stuk concreter en geeft meer houvast. 



Daarmee komen we aan bij onze tweede tip: maak een plan. Door middel van een goed plan kun je alle details van je voornemens uitwerken en wordt het makkelijker om je nieuwe gewoontes weer op te pakken als het even wat minder gaat.

2. Maak een plan

Een goed uitgewerkt plan maakt het eenvoudiger om nieuwe gewoontes aan te leren én je hieraan te houden. Als je duidelijk voor ogen hebt hoe je je doelen gaat bereiken, dan weet je elke dag waar je aan toe bent. In je plan kun je bijvoorbeeld noteren waar en hoe vaak per week je gaat sporten, hoe je dieet eruit komt te zien, en wat voor beloningen je jezelf gaandeweg gunt. Beloningen zijn belangrijk, want op die manier blijf je je doelen op een positieve manier benaderen.

3. Begin makkelijk

Het is niet verstandig om al je gewoontes in één keer compleet te veranderen. Focus je eerst op één gewoonte die je wilt veranderen, en bouw deze langzaam uit. Bijvoorbeeld: als je zowel gezonder wilt eten als fanatiek naar de sportschool wilt gaan, probeer je dan eerst een week aan een aangepast voedingsschema te houden (die niet zó rigoureus is dat je van tevoren al weet dat je je daar nooit aan zou kunnen houden). Probeer de week erna je voedingsschema iets aan te passen zodat deze nog meer op één lijn ligt met je doelen. Zodra je eenmaal gewend bent aan dit voedingsschema, kun je beginnen met één keer per week sporten. In de weken erna kun je ook je sportschema precies zo uitbouwen als je voor ogen had.

4. Houd je progressie bij

James Clear, auteur van het wereldberoemde boek “Atomic Habits”, benadrukt dat het gevoel dat je vooruitgang boekt één van de belangrijkste motiverende factors is. Door middel van een zogenaamde habit tracker kun je direct zien hoe goed je bezig bent. Deze visuele manier van het bijhouden van je resultaten is voor veel mensen een uitstekende manier om zichzelf te motiveren. Ook als er dan een moment of een dag tussen zit waarop het even niet wil lukken, blijf je gemotiveerd doordat je ziet dat je je streak onmiddellijk weer kunt oppakken.

5. Zoek steun en blijf positief

Het kan heel fijn zijn om iemand te hebben die je steunt terwijl je aan je doelen werkt. Idealiter werkt deze persoon aan hetzelfde of een soortgelijk voornemen. Deze persoon kan je net dat duwtje in de juiste richting geven wanneer je dat het meest nodig hebt. Daarnaast is je eigen mentaliteit ontzettend belangrijk. Als het even een dagje niet meezit, bedenk dan goed dat het slechts om één dag gaat en dat je de volgende dag weer gewoon je goede gewoontes kunt oppakken. Tegenslagen horen er nu eenmaal bij.

Als je je gewoontes ziet als iets dat deel uitmaakt van je identiteit, dan is de kans op succes nog groter. Vertel je jezelf (en anderen) voortdurend dat je een gezond mens bent die verstandige keuzes maakt als het op eten en bewegen aankomt, dan ga je je daar ook eerder naar gedragen. James Clear legt uit: “De meest effectieve manier om je gewoontes te veranderen is je niet te richten op wat je wilt bereiken, maar op wie je wilt worden.”

Je kunt het!

Helaas kunnen we onze goede voornemens niet allemaal in één dag verwezenlijken. De meeste voornemens houden in dat we voor de rest van ons leven onze nieuwe, goede gewoontes aanhouden. Zie het nieuwe jaar dus als de start van een nieuw leven. Gaandeweg zul je momenten hebben dat je ontdekt dat je vooruitgang hebt geboekt, en deze momenten moet je vooral koesteren. Ze helpen je om je nieuwe gewoontes – en je nieuwe identiteit – in stand te houden.

Wat is slow living?

Ook slow living is een manier van leven, die zorgt voor meer rust. Toen ik het woord voor het eerst hoorde moest ik denken aan ...
week zonder vlees ook wel week met heel veel groentes genoemd

Doe jij mee met de week zonder vlees?

De week zonder vlees is iets waar ik vorig jaar mee in aanraking kwam. Ik ben altijd een echte vleeseter geweest met hier en daar ...
glutenvrije cake

Citroen courgette kokos glutenvrije cake

Citroen courgette kokos glutenvrije cake. Sinds ik niet meer bak met gewone witte tarwebloem ligt mijn la vol met ander soorten meel. Rijstmeel, teffmeel, amandelmeel, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *