Helpen bijenpollen echt bij hooikoorts?

Een verstopte snotterige neus, tranende ogen en constant het gevoel hebben dat je onwijs verkouden bent: voor mensen met hooikoorts is de lente en zomer niet altijd een pretje. Nu het hooikoortsseizoen weer voor de deur staat zijn er veel mensen die naar de apotheek gaan om hooikoortspillen te halen, maar wellicht is er wel een natuurlijkere oplossing voor deze vervelende klachten. Op het internet duiken veel verhalen op over het gebruik van bijenpollen tegen hooikoorts. In dit artikel vertellen we je de zin en onzin over het gebruik van bijenpollen tegen hooikoortsklachten.

Hooikoorts

Om te begrijpen hoe bijenpollen werken tegen hooikoortsklachten is het belangrijk om te begrijpen hoe hooikoorts precies werkt. Tussen februari en september staan de meeste bomen, grassen en planten in bloei en laten ze stuifmeel vrij in de lucht. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor dit stuifmeel en krijgen symptomen wanneer ze ermee in aanraking komen.

De allergie die bij hooikoorts hoort werkt als volgt: in ons lichaam zit een stof genaamd histamine. Dit is een stof die een rol speelt op ons immuunsysteem en belangrijk is om gevaarlijke stoffen buiten te houden. Echter kan ons lichaam maar een beperkte hoeveelheid histamine aanmaken voor we er eventueel klachten van kunnen krijgen. Mensen met hooikoorts hebben in feite een histamine intolerantie. Als je hooikoorts hebt ziet je lichaam het stuifmeel namelijk als gevaarlijke stof, waardoor er veel histamine wordt aangemaakt op de plek waar het stuifmeel binnenkomt. Dit is waarom de hooikoortsklachten worden ervaren bij de neus, keel of ogen.

Bijenpollen tegen hooikoorts

Bijenpollen, ofwel stuifmeelkorrels, bevatten een stof genaamd quercetine. Deze stof remt de werking van histamine en dit is de reden waarom bijenpollen een gunstig effect kunnen hebben op hooikoortsklachten. In feite worden pollen bestreden met pollen en de vraag is natuurlijk of het ook echt werkt. Het probleem met het gebruik van bijenpollen tegen hooikoorts is dat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Alleen op dierenonderzoek blijkt dat bijenpollen eventueel een antiallergische reactie kunnen hebben op ons immuunsysteem.

De enige manier om erachter te komen of het werkt voor jou is daarom dan ook om het zelf te proberen.

Hoe gebruik je de bijenpollen?

Bijenpollen worden vaak verkocht in de vorm van korrels. Het is heel belangrijk dat je het gebruik van de bijenpollen langzaam opbouwt. Het beste kan je beginnen met een kwart van een theelepel en dit langzaamaan op te bouwen naar een of twee theelepels per dag. Neem de bijenpollen het liefst in de morgen. Je kan ze los eten, maar ze zijn niet altijd even lekker. In plaats daarvan kan je ze ook door je ontbijt mengen.

Je kan het beste beginnen met het gebruik van bijenpollen vóór de piek van het hooikoorts seizoen, welke vaak ligt tussen mei en juni. Op deze manier kan je in de piekmaanden een theelepel gebruiken en is je lichaam er al aan gewend.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel het gebruik van bijenpollen veilig is als je het langzaam opbouwt, kunnen er vooralsnog eventuele bijwerkingen optreden. Er zijn bijwerkingen gemeld als jeuk, zwelling en kortademigheid. Daarbij kunnen bijenpollen ook bloed verdunnend werken, dus zeker als je al bloed verdunnende medicatie slikt is het van belang te overleggen met je arts. Tot slot zijn bijenpollen gevaarlijk wanneer je een bijenallergie hebt.

Om deze mogelijke bijwerkingen is het belangrijk om het heel voorzichtig op te bouwen en waakzaam te zijn op hoe je lijf erop reageert.

Bijenpollen als superfood

Bijenpollen worden overigens voor veel meer redenen geconsumeerd dan alleen voor hooikoortsklachten. Zo zou het goed zijn voor de verlaging van slecht cholesterol, zou het de gezondheid van je lever bevorderen, heeft het een gunstig effect op je huid en je hart, bevat het veel vitamines, aminozuren en antioxidanten en zou het gunstige bacteriën bij de darmen kunnen brengen.

Bijenpollen, wel of niet gebruiken tegen hooikoortsklachten?

Concluderend kunnen bijenpollen zeker een mogelijk gunstig effect hebben op hooikoortsklachten. Het is zeker het proberen waard mits je geen bloed verdunnende medicijnen gebruikt of een bijenallergie hebt. Om eventuele bijwerkingen voor te zijn is het belangrijk om het gebruik van bijenpollen langzaam op te bouwen. Daarbij zijn bijenpollen ook nog eens rijk aan belangrijke voedingsstoffen en kunnen ze daarom een algemeen gunstig effect hebben op onze gezondheid.

Zelfgemaakt Bietenijs

Cheat Day! Bietenijs

Dit is absoluut niet het gezondste recept wat er is voor zelfgemaakt ijs, maar zeker wel een recept waar je heerlijk van zult smullen!
natriumbicarbonaat

Natrium bicarbonaat: de alleskunner

  Natrium Bicarbonaat Het klinkt meer als iets wat in een scheikundelokaal thuis hoort dan in je badkamer. Toch is dit iets wat je altijd ...

Fitheid in 9 cijfers

Waar moeten we op letten, willen we enigszins gezond dit jaar door komen? Van slaap tot vitaminen, probiotica en seks: 9 belangrijke indicatoren voor je ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *