Handverzorging in tijden van Corona: zo pak je dat aan

Ziekteverwekkers kunnen makkelijk via de handen worden verspreid, zo weten we inmiddels sinds het COVID-19 virus heeft toegeslagen. Regelmatig je handen wassen met water en zeep verkleint de kans dat je zelf ziek wordt, of iemand in je omgeving besmet raakt. Maar zo veelvuldig je handen wassen als we tegenwoordig doen, heeft een keerzijde: een vochtarme en schrale huid. Daarom delen we een handverzorgingsritueel in vijf veelgestelde vragen-en-antwoorden, zodat je ook in tijden van Corona genoeg liefde blijft geven aan je handen.

Wanneer moet ik mijn handen wassen?

De afgelopen maanden is er veel focus gelegd op hóe we onze handen moeten wassen, en dat we dat zo vaak mogelijk moeten doen. Maar: wanneer dan precies?

  • Als je vuile handen hebt
  • Voor het (klaarmaken van) eten en na het aanraken van rauw vlees
  • Nadat je een toilet hebt bezocht
  • Na hoesten en niezen in de handen (probeer zoveel mogelijk in je arm te hoesten)
  • Na het snuiten van je neus
  • Nadat je buiten hebt gespeeld of oppervlaktes buiten aan hebt geraakt
  • Nadat je een kind hebt verschoond
  • Nadat je een (huis-)dier hebt geaaid of geknuffeld
  • Nadat je hebt schoongemaakt. Dus ook: nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt

Op de pagina Handen wassen legt het RIVM uit hoe en wanneer je je handen moet wassen, en waarom.

Waarom is handverzorging zo belangrijk?

We gebruiken onze handen gedurende de dag voor tal van dingen: van een glas water optillen tot eten bereiden, en ons wassen, aankleden en van A naar B komen. Bij zo ongeveer alles wat we doen, komen onze handen eraan te pas. Daarom is het extra belangrijk om onze handen goed te verzorgen.

Wanneer verzorg ik mijn handen?

Smeer je handen in ieder geval dagelijks in met een verzorgende crème, maar vaker smeren is absoluut geen overbodige luxe. Sinds het aanbreken van het Coronavirus smeer ik zelf mijn handen minstens drie keer per dag in. Een keer ’s ochtends, een keer tussentijds in de middag en een keer voor het slapen gaan. Om niet te vergeten dat ik mijn handen genoeg insmeer, ligt mijn handcrème in het zicht. Onderweg neem ik een kleine hoeveelheid mee in een herbruikbare reisverpakking.

Hoe breng ik handcrème aan?

Een verzorgende handcrème helpt kloofjes en schrale plekjes herstellen, en gaat eeltvorming tegen. Ook wanneer je vaak last hebt van pijnlijke of beschadigde nagelriemen en losse velletjes bij je nagels, is een handcrème het devies. Smeer de handcrème daarom zorgvuldig in en ga alle contouren van je hand af: van de binnenzijde tot je vingers en je nagelriemen. Heb je vijf minuten over? Besteed dan wat meer aandacht aan je handpalm en geef jezelf een handmassage – een extra dosis zelfliefde kan immers nooit kwaad. Laat de handcrème een paar minuten intrekken; raak in de tussentijd idealiter niets met je handen aan. Bekijk de verpakking van jouw handcrème voor precieze instructies.

Heb je nog een laatste tip?

Jazeker! Ik ben fan van alle verzorgingsproducten waar aloë vera aan is toegevoegd. Niet alleen mijn dag- en nachtcrème maar ook mijn handcrème bevatten daarom dit groenachtige goedje. Aloë vera bevat namelijk de bekendste antioxidanten (vitamine A, C en E) en is ultra-hydraterend. Een betere verzorging kan je je haast niet wensen. Bekijk hier de verzorgende aloë vera-handcrème van het natuurlijke verzorgingsmerk Earth Line.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.