De genezende werking van Epsom zout

Zout, het lijkt allemaal hetzelfde, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot keukenzout, wat bestaat uit natriumchloride, is Epsom zout een natuurlijke mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Al eeuwenlang is het een populair middel voor de gezondheid. Maar waarom?

Epsom zout werd in de zeventiende eeuw ontdekt in Epsom, een stadje vlakbij Londen. Het werd gevonden in bronnen die rijk zijn aan magnesiumzout. En ook al lijkt het qua uiterlijk op tafelzout, de effecten op het lichaam zijn totaal anders.

Magnesium is cruciaal
Magnesium is een mineraal zout welke niet wordt aangemaakt door ons lichaam. Toch is het één van de meest cruciale mineralen voor ons lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij de opbouw van spieren en botten, ondersteunt bij de aanmaak van hormonen en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd. Alhoewel het één van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam is, heeft een groot deel van de bevolking een tekort. Dat komt omdat we magnesium alleen via onze voeding binnenkrijgen. Bij een onevenwichtig dieet treedt dan al snel een tekort op. Hierdoor kunnen een groot aantal lichamelijke klachten ontstaan.

Mineraal via de huid
Je wilt natuurlijk dat je lichaam optimaal functioneert. Daarom is het goed om het magnesiummineraal aan te vullen. En dit vind je dus in Epsom zout, welke voor een groot deel uit magnesium bestaat. Het voordeel van magnesium, is dat het als één van de weinige mineralen door de huid kan worden opgenomen. Dit betekent dat je simpelweg een bad met Epsom zout kunt nemen om je magnesiumwaarden te verhogen. Voeg daarvoor zo’n 300 tot 1000 gram zout toe aan het badwater. Blijf voor een goede opname ongeveer een kwartier in het zout water liggen.

Toepassingen van Epsom zout

 • Branderige en vermoeide voeten
  Maak een warm voetenbad met 500 gram Epsom zout en laat je voeten tenminste 12 minuten weken. Het zorgt ervoor dat eelt gemakkelijk te verwijderen is en pijn in de voeten neemt af.
 • Stress, mentale spanning en een goede nachtrust
  Neem ongeveer drie maal per week voor het slapengaan een warm bad met 500 gram Epsom zout. Blijf er 45 minuten in zitten.
 • Soepelere gewrichten
  Neem tenminste drie maal per week een bad met 500 gram Epsom zout voor tenminste 12 minuten. Klachten aan gewrichten nemen na verloop van tijd af.
 • Overbelaste spieren
  Badder tenminste 12 minuten in een warm bad met 500 gram Epsom zout. Je voelt direct verlichting en je spieren herstellen sneller.
 • Scrub

Scrub je natte huid met een handvol Epsom zout, je huid wordt er heerlijk zacht van.

 • Haarconditioner
  Voeg een gelijke hoeveelheid Epsom zout aan je conditioner toe en verdeel het in je haar, laat het 20 minuten intrekken. Met volumineus haar als resultaat.
 • Gezichtsreiniger
  Voeg voor een diepe reiniging een halve theelepel aan je gezichtsreiniger toe en masseer je gezichtshuid. Afspoelen met koud water en droogdeppen.
 • Zonverbrande huid en insecten- en kwallenbeten
  Los in een kom 2 eetlepels Epsom zout in ¼ liter water op. Drenk een katoenen doek in het zoutwater en leg dit op de huid om te verzorgen en verzachten.

Ook dit wondermiddel in huis hebben? Shop Epsom zout direct in onze Fitplein shop.

Health junky, Fitplein blogger & communicatieadviseur

Mireille lived on Bonaire, the Netherlands Antilles, for more than two years. There she worked in marketing. Now back in the Netherlands, she is a communications advisor and regularly writes blogs for Fitplein. She likes to delve into a healthy lifestyle. “On Bonaire it was a challenge to exercise in that heat. My mountain bike was my best friend there in sport. Empty your head, be active and explore the island. Then take a dip in the Caribbean sea, cool off!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *