Als je ’s ochtends geen, of minder vaak, brood wil eten, wat eet je dan? Zelf ben ik gek op havermout smoothies, omdat deze mij de rest van de dag voldoende energie geven, maar helaas, havermout bevat gluten. Zelf eet ik ook graag pannenkoeken als ontbijt, in een voedzame en gezonde variant. Deze is glutenvrij en paleoproof!
Ik vond het bijzonder lastig om een recept te vinden voor glutenvrije pannenkoeken waarbij je de heerlijke, soort fluffy textuur behoudt die normaal gesproken zo kenmerkend is voor pannenkoeken. Dit is hiervoor het beste recept dat ik tot nog toe heb geprobeerd!
Glutenvrije pannenkoek van kokosmeel
Pannenkoeken van kokosmeel zijn rijk aan proteïne en vezels en bevatten weinig suiker. Een voedzame en gezonde keuze dus!
Ingrediënten voor 8 stuks
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 1 cup kokosmelk
- 2 theelepels puur vanille-extract of vanillepoeder
- 1 eetlepel kokosnoot nectar (rauwe honing kan ook!)
- 1/2 kopje plus 1 eetlepel kokosmeel (65 gram)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel fijn keltisch zeezout
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
- Als garnering kokosnootnectar, rauwe honing of agavesiroop en vers fruit
Hoe maak je deze heerlijke glutenvrije pannenkoeken?
- Verwarm een grote koekenpan of bakplaat op een matig-laag vuur. De win-factor voor mooie pannenkoeken zit hem écht in slow cooking 😉
- Klop de eieren los in een kom en gebruik een garde of een mixer op lage snelheid om de eieren licht schuimig te maken. Meng vervolgens de kokosmelk, vanille en honing erdoor.
- Maak in een tweede kommetje een mengsel van kokosmeel, bakpoeder, zout en kaneel.
- Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan de grote kom met natte ingrediënten en klop of mix op matige snelheid door gedurende 30 seconden.
- Voeg de rest van het droge mengsel toe en klop op middelhoge snelheid nog 2 minuten door. De kokosmeel moet volledig worden gemengd in het beslag en alle vloeistof hebben opgenomen (kokosmeel heeft een sterk absorptievermogen)
- Vet nu de koekenpan of bakplaat in met kokosolie en verdeel de kokosolie over de pan met een siliconen borsteltje of spatel.
- Lepel het beslag rustig in de pan en maak ze niet groter dan 8 tot 10 cm in doorsnede! Dat zorgt ervoor dat je ze veel gemakkelijker kunt omkeren en dat ze daarbij heel blijven 😉 en bovendien ziet een stapeltje mini pannenkoeken er zo veel aantrekkelijker uit dan een grote platte pannenkoek. Met de achterkant van een lepel kan je ze gemakkelijk tot het gewenste formaat uitstrijken in de pan.
- Laat ze rustig bakken gedurende 2 tot 3 minuten, draai de pannenkoeken om en bak ze nog eens 1 tot 2 minuten door.
- Stapel de pannenkoeken voorzichtig op elkaar, garneer met kokosnootnectar (of andere siroop) en vers fruit on top.
Eet smakelijk!
Tip: werk jij nog niet met cup maatschepjes? Dan kan je op Google zoeken naar ‘cup to ml converter.’ Hou je van koken, schaf dan wel snel de cup maatschepjes aan, want het is supermakkelijk hoor! Nooit meer afwegen, gewoon de juiste cup vullen en ook nooit meer omrekenen als je recepten uit het buitenland gebruikt 😉