Gezonde alternatieven voor zonbescherming

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wat ben ik, als zomer- en strandmens, blij dat de zon weer volop schijnt. Heerlijk in luchtige kleding naar buiten, terrasjes pakken, strand, zee én zonnen. Ja! Echt! Ik ben een enorme zonaanbidster en hou er ook van om een dag in de zon te liggen. Met een fijn boek, goed gezelschap mijn lijf doorwarmen en een mooie bronze teint opdoen. Ook voel ik mij zoveel beter, fitter, blijer en opgewekter in de zomer en ja daar is ook de zon verantwoordelijk voor. Al met al is de zon mijn grootste vriend en kan het mij soms verbazen hoe de zon tegenwoordig als slecht wordt gezien. In dit artikel wil ik jullie graag uitleggen waarom de zon gezond is en je er niet bang voor hoeft te zijn, mits je er met gezond verstand én de juiste natuurlijke zoncosmetica mee omgaat.

Voordelen van de zon
Vanuit de media is er een tijd gewaarschuwd voor de zon gezien haar mogelijke link naar huidziekten. Het advies was om de zon te vermijden en/of gebruik te maken van een sunblock. Deze laatste is een zonnebrandproduct met een SPF 30 en hoger, op deze manier blokkeer je de zon. Deze tendens kwam vooral uit Australië en USA overgewaaid omdat daar het bannen van  de zon een vuistregel was. De keerzijde hiervan is dat Australië en USA momenteel te maken hebben met een bevolking die problemen heeft met hun immuunsysteem, botten en hun depressieve gemoedstoestand. De zon is namelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Zonlicht activeert ook goede hormonen wat belangrijk is voor ons slaap/waakritme en ons humeur.

Het gebruik van zonproducten tot een SPF 30 beschermt je goed tegen de verbrandingsstralen maar zorgen er toch voor dat het goede van de zon nog je lichaam bereikt en zo vitamine D aangemaakt kan worden. In sommige situaties is het gebruik van een sunblock wél noodzakelijk. In mijn praktijk adviseer ik een SPF 50 uitsluitend bij cliënten met huidkanker, pigmentatie problemen of zij die extreem aan de zon worden blootgesteld zoals bijvoorbeeld een zeilreis in de Cariben. Ook adviseer ik hen om zo veel mogelijk de huid te beschermen middels kleding. Een algemeen advies is om de zon te vermijden tussen 11.00 en 15.00 uur wanneer zij op haar sterkst is.

Bij onverantwoord zonnen is het krijgen van ernstige huidziekten een zeer grote kans. Met een witte, niet aan zon gewende huid onbeschermd een hele dag in de volle zon vraagt om grote problemen. Als de huid rustig aan de zon kan wennen en kan bruinen is de natuurlijke bruining de beste bescherming tegen de zon. Gebruik van zoncosmetica is een must mits deze 100% natuurlijk is.

Synthetische zoncosmetica zijn chemische zonnefilters, deze trekken in de huid en absorberen aldaar de zonnestralen. Zodra deze filters ‘vol’ zijn verliezen zij hun absorptie vermogen en kun je verbranden. Een half uur voordat je blootgesteld wordt aan de zon moet je het product aanbrengen en zodra het product is ‘uitgewerkt’ moet je opnieuw smeren. Naast de synthetisch zonnefilter bevatten deze producten vaak paraffine liquidum/petrolatum, parabenen, synthetisch parfum en meer onnatuurlijke ingrediënten. De chemische stoffen in 9 van de 10 producten zijn huidonvriendelijk en zéker onder invloed van de warme zon als ‘gifbommetjes’.

Natuurlijke zoncosmetica is een betere keuze, de ‘mechanische’ zonnebescherming door minerale filters blijft op de huid liggen en weerkaatst de zonnestralen. Veel gebruikte natuurlijke zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Een veelgehoord ‘nadeel’ van natuurlijke zonproducten is dat deze vaak een ‘witte waas’ op de huid achterlaten. Gelukkig ontwikkelen producenten de producten tegenwoordig zo goed door dat dit nadeel tot een minimum beperkt is.

Een zeer groot voordeel is dat de minerale beschermingfilters natuurlijk zijn, op de huid blijven liggen en ze direct hun werk doen. Bovendien bevat natuurlijke zoncosmetica geen paraffine liquidum wat ‘kaarsvet’ is en een laagje op de huid legt. Met warmte gaat de huid eronder broeien en kan ze haar hitte niet kwijt. Een zonallergie wordt hier vaak door veroorzaakt.

Danielle Ooteman, Studio Natuurzuiver