Hoe kun je gezond blijven op vakantie?

Eindelijk is het zover: je gaat weer op vakantie! Even je verstand op nul zetten en alleen maar optimaal genieten. En wat is er nu leuker dan alle lokale lekkernijen uitproberen op de plaats van bestemming? De verleiding om helemaal los te gaan op elk vlak is natuurlijk groot als je op vakantie bent. Toch is het verstandig om je enigszins in te houden als je drie keer per dag uit eten gaat tijdens je vakantie. Hoe kun je genieten van al dat lekkers en tegelijkertijd aan je gezondheid denken? Lees snel verder voor de beste tips.

1. Zorg voor balans
Je kunt heus wel een keer een stapel pancakes naar binnen werken als ontbijt, maar houd je maaltijden de rest van de dag dan wel zo licht mogelijk. Neem een salade (zonder vette slasaus!) als lunch en vul je maag met een gezonde soep. Kies als tussendoortje een stuk fruit in plaats van een ijsje (dat ijsje komt dan wel weer een andere keer). Ook kun je je maaltijd of snack delen met iemand anders (tenzij je natuurlijk alleen op vakantie bent).

Ga vooral voor gezonde, lokale specialiteiten. Elk land heeft wel een aantal traditionele gerechten die heel gezond zijn, en zo maak je ook nog eens kennis met allerlei nieuwe smaken. Neem ook altijd gezonde snacks mee voor tussendoor, zodat je minder snel geneigd bent om ter plekke elke keer iets calorierijks te bestellen.

2. Blijf in beweging
Door je vakantiebestemming te voet te verkennen, kun je veel beter de omgeving in je opnemen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een fiets huren of baantjes trekken in het zwembad. Maak ook vooral gebruik van de sportfaciliteiten van je accommodatie. Probeer elke dag minimaal een uur (licht) actief bezig te zijn. Dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest.

3. Wees matig met alcohol
Het is natuurlijk verleidelijk om cocktail na cocktail te blijven bestellen op vakantie, vooral als je in een all-inclusive hotel zit. Alcoholische drankjes bevatten echter veel calorieën, en de kater de dag erna kan je hele dag verpesten. Dat is toch zonde?! Stel voor jezelf een limiet vast qua aantal drankjes, en drink tussendoor veel water. Ook je lever zal je dankbaar zijn.

4. Wees voorzichtig met de zon
Smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème met SPF. Sommige mensen denken dat ze sneller bruin worden door zich in te smeren met olie zonder SPF. Gebruik dit soort middeltjes nooit – het is toch zeker niet de bedoeling dat je er aan het eind van de dag uitziet als een gebraden kip? Bovendien vergroot je hiermee de kans op huidkanker en andere huidaandoeningen. Vermijd sowieso de zon tijdens de heetste uren van de dag om je huid gezond te houden.

5. Leg je telefoon zoveel mogelijk weg
Vakantie is bedoeld om even weg te zijn van je werk, dus zet je telefoon vooral op stil om er ook écht niet mee bezig te zijn. Je kunt heus zo nu en dan je social media checken, maar is dit per se nodig? Waarschijnlijk zijn er voldoende dingen waarvan je kunt genieten op je vakantiebestemming, dus laat je telefoon even voor wat het is.

6. Zorg voor voldoende slaap
Even bijtanken tijdens je vakantie is heerlijk, dus ga vooral op een normaal tijdstip naar bed elke avond. Door voor rust en regelmaat te zorgen, voel je je binnen de kortste keren helemaal top. Bovendien kun je zo nog meer genieten van alle activiteiten overdag en ben je bij thuiskomst energieker dan ooit. Je kunt heus wel lekker uitslapen, maar probeer te voorkomen dat je de hele dag op bed ligt. Als je last hebt van een jetlag, zou je melatonine tabletten kunnen uitproberen om weer een normaal dag- en nachtritme te krijgen.

7. Neem de tijd om te ontspannen
Hoewel het belangrijk is om actief te blijven op vakantie, is het net zo belangrijk om voldoende rust te nemen. Lees een goed boek, luister naar muziek of een podcast, en doe desnoods wat ademhalingsoefeningen. Zo kun je echt goed ontspannen en nieuwe energie opdoen. Leg jezelf vooral ook niet te veel op. Die eindeloze takenlijst kun je bij thuiskomst wel weer oppakken.

zink natuurlijke bronnen

Zink in voeding: 15 redenen om af en toe een oestertje te eten

In deze blog vertel ik over een vaak ondergewaardeerd mineraal zink. Wetenschappers schatten dat een op de vijf mensen zink tekort heeft. Zink is een essentieel element ...
vitamine d

Over Vitamine D en wat te doen bij Vitamine D tekort

Alhoewel vitamine D geen echte vitamine is, hebben we er wel voldoende van nodig om sterk en gezond te blijven. Vitaminen zijn essentieel voor het belang van de gezondheid ...
vitamine D

D-lightful – het belang van vitamine D

Volgens mijn weer-app die ik bij het opstaan check, blijft het de hele dag volledig bewolkt en wordt het een graad of 14-15. Uit het ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *