Gezond blijven eten in de decembermaand, hoe doe je dat?

De decembermaand is al in volle gang! Een feestelijke maand boordevol gezelligheid en héél veel eten. Want laten we eerlijk zijn, wat is kerst zonder een tafel vol lekkernijen? Het zou gewoon niet compleet zijn! Maar te midden van dit culinaire feestgedruis, vraag jij je vast af: hoe kun je toch gezond blijven eten zonder de feestvreugde te bederven? Geen zorgen, wij hebben een paar handige tips voor je!

Begin met een gezond en feestelijk ontbijt

Gezond blijven eten tijdens de feestdagen, het hoeft geen uitdaging te zijn. Begin de dag met een gezond, maar toch feestelijk ontbijt; kies voor een voedzaam ontbijt rijk aan eiwitten en vezels. Denk aan havermout met vers fruit, een groene smoothie of pancakes van banaan met rood fruit. Super lekker, vullend en gezond. Klinkt goed toch?

Varieer met gezonde alternatieven

Vervang traditionele ongezonde ingrediënten door gezondere alternatieven. Denk aan volkoren granen in plaats van geraffineerde bloem, magere zuivelproducten in plaats van volle melk en yoghurt, en gebruik liever olijfolie in plaats van roomboter of bakboter. Deze kleine aanpassingen maken echt al een groot verschil! Dus dat wordt bewust bakken en braden deze kerst!

Feestelijke groenten

Voeg kleurrijke en feestelijke groenten toe aan de maaltijden. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, maar ze zien er ook nog gezellig uit. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde wortelen, pompoen met kaneel en honing (honing), asperges met truffel en Parmezaanse kaas. Er zijn zoveel lekkere, maar gezonde gerechten die je kunt maken. Tegenwoordig vind je op de menukaart in restaurants ook een hoop gezonde opties, dus dat moet wel goedkomen. En je kunt thuis op de kersttafel natuurlijk altijd een schaaltje met tomaatjes, paprika en komkommer neerzetten. Zo snack je tussendoor lekker wat vitamines weg. 

Blijf goed hydrateren

Water bij de wijn! Drink voldoende water, zowel gedurende de dag als naast een alcoholische versnapering. Zo houd je je lichaam gehydrateerd en voorkom je dat je dorst verward met honger. Voeg voor een feestelijke twist wat verse munt, komkommer of bessen toe aan je water. Dat geeft net een beetje extra smaak en zorgt er vaak voor dat je meer drinkt dan wanneer je geen toevoegingen gebruikt in het water.

Een makkelijke manier om meer water te drinken is door bijvoorbeeld een van onze 10 fruitwater recepten op tafel te zetten.

Geen maaltijden overslaan

De feestdagen zijn hectisch, maar probeer consequent te blijven eten. Overslaan van maaltijden leidt vaak tot overcompensatie bij de volgende maaltijd. Eet regelmatig en kies voor gezonde, evenwichtige maaltijden. Wist je dat te weinig eten juist ongezond is? Kies liever een aantal vaste momenten per dag dat je iets eet, dan wanneer je maar eet als je zin hebt. Meestal werkt dit namelijk niet en sla je sneller een maaltijd over zonder dat je je ervan bewust bent. Gevolg is dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en daardoor te weinig energie hebt. 

Beweeg en geniet van de buitenlucht

December betekent niet alleen binnen zitten en genieten van lekkernijen. Maak een gezellige winterwandeling! Kun je die lekkere knapperige oliebol niet laten liggen? Of heb je jezelf verwent met een extra stukje banketstaaf? Voel je vooral niet schuldig! Een beetje extra beweging doet wonderen. Beweging helpt niet alleen om extra calorieën te verbranden, maar het verbetert ook je humeur en vermindert stress.

Luister naar je lichaam

Een van de belangrijkste aspecten van gezond blijven eten tijdens de feestdagen is luisteren naar je lichaam. Geniet van elke hap, eet langzaam en stop wanneer je je verzadigd voelt. Het draait allemaal om bewust eten en genieten van de smaken zonder jezelf vol te eten.

Vergeet niet te genieten

Last but not least, geniet van het moment. Het draait niet alleen om het eten tijdens de feestdagen, maar ook om het samenzijn. Richt je op de waardevolle momenten en de mensen om je heen en maak vooral heerlijke gerechten met een gezonde twist. Het is echt niet nodig om tijdens de feestdagen helemaal buiten je boekje te gaan. Daar krijg je eerder last van dan dat je je er lekkerder door voelt. Dus ga voor the healthy way en maak er gezellige en fijne feestdagen van!

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

Paleo rijstvervanger: gemalen bloemkool!

Een manier om rijst (ook een graan) te vervangen, is door bloemkool in een keukenmachine heel fijn te malen tot korrels ter grootte van rijstkorrels. ...

De kunst van het kleine geluk

Een ding is zeker: het Coronavirus heeft onze hele wereld op zijn kop gezet. Met alle restricties van dien is niets meer hoe het was. ...

In beweging blijven tijdens kantooruren 

Actief blijven tijdens de kantooruren kan best een uitdaging zijn, zeker bij een fulltime kantoorbaan. Hierbij makkelijk te implementeren tips voor meer beweging tijdens het ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *