Natuurlijke remedies voor veelvoorkomende winterkwaaltjes

Winter is de tijd van gezelligheid, de kaarsjes aan en heerlijk chillen met een goed boek of een serie op de bank. De winter heeft iets magisch, maar gaat soms ook gepaard met een flinke winterdip en de nodige winterkwaaltjes. Gelukkig kun je winterkwaaltjes de das omdoen, verlichten en soms zelfs voorkomen. We leggen je uit hoe je met natuurlijke remedies voor veelvoorkomende winterkwaaltjes aan de slag kunt om winterkwaaltjes de baas te zijn. 

Waar moet ik aan denken bij winterkwaaltjes?

In de winter komen verschillende kwaaltjes vaak voor, vooral door het koude weer, verminderde weerstand en droge lucht. Hier zijn enkele veelvoorkomende winterkwaaltjes:

  • Neerslachtigheid en sombere gevoelens
  • Verminderde weerstand
  • Verkoudheid en keelpijn 
  • Griep 
  • Koude winterhanden en -voeten 
  • Kou in je lichaam 
  • Gewrichtspijn 
  • Droge huid en lippen 

Natuurlijke remedies om winterkwaaltjes aan te pakken

Wil je winterkwaaltjes effectief aanpakken maar wel op een natuurlijke manier? We hebben een aantal natuurlijke remedies voor je op een rijtje gezet:

Winterdip en somberheid

  • Ga dagelijks een half uur naar buiten bij daglicht of gebruik een speciale lichttherapielamp. Wandelen is een van de beste natuurlijke remedies om neerslachtigheid en depressies te verminderen en zelfs te voorkomen.
  • Sint-janskruid kan lichte depressieve klachten verlichten; overleg altijd met een arts voordat je dit gebruikt, omdat het niet met bepaalde medicatie gecombineerd mag worden. 

Verkoudheid

  • Voeg een handje gedroogde kamille of een paar druppels eucalyptus- of pepermuntolie toe aan heet water en adem de stoom in om de luchtwegen vrij te maken.
  • Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en honing en citroen helpen de keel te verzachten en de immuniteit te versterken. Maak van verse gember een heerlijke kop thee en voeg er een schijfje citroen en theelepel honing aan toe. Gebruik ook verse gember in maaltijden, zoals in nasi, bami en wokgerechten voor een extra immuunboost. 

Keelpijn

  • Zout water vermindert zwelling en bacteriën in de keel. Maak een oplossing van een kop lauwwarm water met een half theelepeltje zeezout en gorgel de keel hiermee voor directe verlichting. 
  • Vul een thee-ei/ theezakje met gedroogde kamille en doe dit in een kop heet water. Voeg een scheutje honing toe en het helpt de slijmvliezen direct te verzachten.

Griep

  • Maak een thee van kurkuma en zwarte peper, wat de opname van de ontstekingsremmende stoffen in kurkuma bevordert.
  • Vlierbessensiroop heeft antivirale eigenschappen en kan griep verlichten en verminderen.

Gewrichtspijn

  • Gember en kurkuma werken ontstekingsremmend en kunnen gewrichtspijn helpen verlichten en verminderen. Maak een thee van plakjes verse gember en kurkuma (poeder) en voeg er een scheutje honing en een snufje kaneel aan toe. Vergeet niet om de plakjes gember en kurkuma in te snijden of te kneuzen, zodat de aroma’s goed tot zijn recht komen. 

Droge huid

  • Smeer de huid in met amandel-, kokos- of olijfolie. Deze pure en natuurlijke producten voeden de huid direct en bevatten geen parfum of conserveringsmiddelen. De huid voelt direct heerlijk zacht aan. 
  • Voeg havermout toe aan een lauwwarm bad; het kalmeert de huid en werkt verzachtend, voedend en hydraterend.

Droge lippen

  • Kokosolie, bijenwas en amandelolie helpen de lippen langdurig te hydrateren, voorkomen kloofjes en beschermen tevens tegen de kou.
  • Heb je droge, verbrande of branderige lippen? Wrijf een plakje komkommer over je lippen om ze op natuurlijke wijze te kalmeren en hydrateren.

Door deze natuurlijke middelen te gebruiken, kun je winterkwaaltjes op een zachte, veilige manier aanpakken.

10 lifestyle tips om gemakkelijk zelf toe te passen

We hebben 10 lifestyle tips om winterkwaaltjes op een simpele manier aan te pakken:

  1. Eet gezond, vezelrijk en gevarieerd om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. 
  2. Drink voldoende water, juist in de winter! Dit helpt afvalstoffen af te voeren en zorgt ervoor dat je organen optimaal functioneren. Vind je water drinken lastig? Warme dranken zoals kruidenthee kunnen je lichaam warm houden én je gehydrateerd houden.
  3. Zorg voor een warme, vochtige lucht in huis. Door de verwarming is de lucht in huis vaak droog, wat kan leiden tot een droge huid en geïrriteerde luchtwegen. Zet een luchtbevochtiger aan of plaats kommetjes water op de verwarming.
  4. Planten zoals de sanseveria en de varen kunnen helpen om de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte in huis op peil te houden. Bovendien filtert het de lucht in de ruimte. 
  5. Probeer dagelijks te bewegen; zelfs een korte wandeling buiten helpt.
  6. Blijf in contact met vrienden en familie om eenzaamheid te voorkomen en je stemming op peil te houden.
  7. Draag warme en ademende kleding om je lekker warm te houden. Kies voor meerdere laagjes, zodat je binnen en buiten comfortabel blijft. Gebruik ademende materialen, zoals katoen en wol om transpiratie en nare luchtjes te voorkomen.
  8. Bescherm je keel, voeten en handen extra goed tegen de kou, aangezien deze delen snel afkoelen. 
  9. Vermijd stress en slaap voldoende. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen stress te verlagen, wat je weerstand ten goede komt.
  10. Zorg voor voldoende slaap, want een uitgerust lichaam kan beter vechten tegen virussen en bacteriën.

Met deze aanpassingen ben je beter bestand tegen winterkwaaltjes en klaar voor de koude maanden. Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten! 

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

Biohacking: gezonder leven door lifelogging en mind hacking

Wat de meeste biohackers met elkaar gemeen hebben, is dat ze op zoek zijn naar de beste versie van zichzelf. Nu is de continue zoektocht ...
11 gezonde borrelhapjes verwen jezelf (en je gasten) zonder schuldgevoel! www.fitplein.nl

11 gezonde borrelhapjes: Verwen jezelf (en je gasten) zonder schuldgevoel!

Wil je in de decembermaand wel lekker snoepen, maar geen schuldgevoel vanwege alle calorieën die je binnenkrijgt? In dit blog vind je 11 heerlijk en ...

Pleidooi voor de papieren agenda

Terwijl het aantal app-downloads elk jaar blijft stijgen en er in het afgelopen jaar zelfs 194 miljard apps werden gedownload volgens Frankwatching, houdt Fitplein.nl vast ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *