Citroen courgette kokos glutenvrije cake

Citroen courgette kokos glutenvrije cake. Sinds ik niet meer bak met gewone witte tarwebloem ligt mijn la vol met ander soorten meel. Rijstmeel, teffmeel, amandelmeel, speltmeel, havermeel, kokosmeel en kastanjemeel. Meestal maak ik een mengsel van 3 soorten en dat gaat bijna altijd goed. Deze soorten meel zijn een stuk gezonder dan tarwebloem omdat alle vezels er nog in zitten. Daarbij zijn een aantal ervan glutenvrij zoals amandelmeel, kokosmeel, teffmeel en kastanjemeel. Het enige nadeel is dat je nooit meer zo’n mooie lichtblonde kleur krijgt.

Ik wilde op deze citroen cake graag een glazuurlaagje. Maar de gewone glazuur bestaat natuurlijk als basis uit poedersuiker en water en dat wil ik natuurlijk niet. Dus dat is altijd een beetje uitvogelen wat het meest in de buurt komt van de gewone glazuur. Jullie zien aan de naam dat er een courgette in deze cake zit. Het wordt steeds normaler om groente in een cake te verwerken, zoals pompoen in pompoencake of adukibonen in chocoladecake.

Citroen courgette kokos glutenvrije cake ingrediënten:

 • 2 biologische eitjes
 • 2 eetlepels roomboter
 • 1 kleine biologische courgette
 • 100 ml. kokosmelk
 • rasp van 1 citroen en 2 eetlepels sap van citroen
 • 2 eetlepels kokosrasp
 • 100 gram kastanjemeel (mag ook ander meel zijn behalve kokosmeel)
 • 75 gram amandelmeel
 • 50 gram kokosmeel (dit nooit als basismeel gebruiken >>> baksteen!)
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel donkere agave
 • 10 druppels stevia
 • halve eetlepel baking soda
 • halve theelepel vanille poeder (zwart poeder of het merg van een stokje)

Bereiding glutenvrije citroen cake

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Als eerste gooi je de courgette met schil in de blender (wel het steeltje eraf) en vervolgens in een maatbeker. Doe er 100 ml kokosmelk bij. Kom je niet tot de 300 ml, vul dan aan met een beetje water. Je hebt 300 ml vocht nodig namelijk.

Vervolgens meng je met een mixer de eitjes, het courgette/kokosmelk mengsel, de roomboter, honing, agave en het sap en rasp van de citroen goed door elkaar. Weeg de meelsoorten af en gooi die erbij. Weer goed doormixen. Voeg nog wat druppels stevia, het vanillepoeder en de kokosrasp toe. Als laatste doe je de baking soda (of bakpoeder) erbij. Bak de cake 45 tot 60 minuten in de oven. De tijd hangt af of je een kleine hoge (60 min) of grote platte (45) maakt.

Met een sateprikker kun je controleren of de cake gaar is in het midden, als hij er droog uit komt.

En dan nu het glazuur!!!!

Ik heb 1,5 eetlepel cacaoboter samen met 1 eetlepel kokosolie gesmolten. Daar heb ik 1 eetlepel donkere agavesiroop doorheen gemengd. Nu even op laten stijven (maar nog steeds door te roeren) in de koelkast. Als het mengsel dik genoeg is dat je het nog wel uit kunt smeren maar dat het niet in volle vaart van je cake af druipt, is het tijd om de kokosrasp (naar wens) en wat rasp van de citroen erdoor te roeren. Nu kun je het over de cake gieten en nog even uit laten harden in de koelkast!

Ik heb laatst ook een heerlijke pompoencake gemaakt. Klik voor het recept hier. Een andere lekkere cake is deze Quinoa Rijst Proteïne cake. Wil je een keer geen oven gebruiken, maak dan eens raw food gevuld speculaas, echt heerlijk! Klik voor het Blog hier.

 

Wel of niet je ontbijt overslaan?

Als je je hele leven al bezig bent met het ontbijt, dan kan deze blog helpen met de keuze maken of je wel of niet ...

Wat is collageen en waarom zou jij het moeten gebruiken?

Is collageen echt een wondermiddel, en zo ja hoe kan je zorgen voor een optimale werking van dit stofje? In dit artikel vind je het ...

Biohacking: gezonder leven door lifelogging en mind hacking

Wat de meeste biohackers met elkaar gemeen hebben, is dat ze op zoek zijn naar de beste versie van zichzelf. Nu is de continue zoektocht ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *