Citroen courgette kokos glutenvrije cake

Citroen courgette kokos glutenvrije cake. Sinds ik niet meer bak met gewone witte tarwebloem ligt mijn la vol met ander soorten meel. Rijstmeel, teffmeel, amandelmeel, speltmeel, havermeel, kokosmeel en kastanjemeel. Meestal maak ik een mengsel van 3 soorten en dat gaat bijna altijd goed. Deze soorten meel zijn een stuk gezonder dan tarwebloem omdat alle vezels er nog in zitten. Daarbij zijn een aantal ervan glutenvrij zoals amandelmeel, kokosmeel, teffmeel en kastanjemeel. Het enige nadeel is dat je nooit meer zo’n mooie lichtblonde kleur krijgt.

Ik wilde op deze citroen cake graag een glazuurlaagje. Maar de gewone glazuur bestaat natuurlijk als basis uit poedersuiker en water en dat wil ik natuurlijk niet. Dus dat is altijd een beetje uitvogelen wat het meest in de buurt komt van de gewone glazuur. Jullie zien aan de naam dat er een courgette in deze cake zit. Het wordt steeds normaler om groente in een cake te verwerken, zoals pompoen in pompoencake of adukibonen in chocoladecake.

Citroen courgette kokos glutenvrije cake ingrediënten:

  • 2 biologische eitjes
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 kleine biologische courgette
  • 100 ml. kokosmelk
  • rasp van 1 citroen en 2 eetlepels sap van citroen
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 100 gram kastanjemeel (mag ook ander meel zijn behalve kokosmeel)
  • 75 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel (dit nooit als basismeel gebruiken >>> baksteen!)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel donkere agave
  • 10 druppels stevia
  • halve eetlepel baking soda
  • halve theelepel vanille poeder (zwart poeder of het merg van een stokje)

Bereiding glutenvrije citroen cake

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Als eerste gooi je de courgette met schil in de blender (wel het steeltje eraf) en vervolgens in een maatbeker. Doe er 100 ml kokosmelk bij. Kom je niet tot de 300 ml, vul dan aan met een beetje water. Je hebt 300 ml vocht nodig namelijk.

Vervolgens meng je met een mixer de eitjes, het courgette/kokosmelk mengsel, de roomboter, honing, agave en het sap en rasp van de citroen goed door elkaar. Weeg de meelsoorten af en gooi die erbij. Weer goed doormixen. Voeg nog wat druppels stevia, het vanillepoeder en de kokosrasp toe. Als laatste doe je de baking soda (of bakpoeder) erbij. Bak de cake 45 tot 60 minuten in de oven. De tijd hangt af of je een kleine hoge (60 min) of grote platte (45) maakt.

Met een sateprikker kun je controleren of de cake gaar is in het midden, als hij er droog uit komt.

En dan nu het glazuur!!!!

Ik heb 1,5 eetlepel cacaoboter samen met 1 eetlepel kokosolie gesmolten. Daar heb ik 1 eetlepel donkere agavesiroop doorheen gemengd. Nu even op laten stijven (maar nog steeds door te roeren) in de koelkast. Als het mengsel dik genoeg is dat je het nog wel uit kunt smeren maar dat het niet in volle vaart van je cake af druipt, is het tijd om de kokosrasp (naar wens) en wat rasp van de citroen erdoor te roeren. Nu kun je het over de cake gieten en nog even uit laten harden in de koelkast!

Ik heb laatst ook een heerlijke pompoencake gemaakt. Klik voor het recept hier. Een andere lekkere cake is deze Quinoa Rijst Proteïne cake. Wil je een keer geen oven gebruiken, maak dan eens raw food gevuld speculaas, echt heerlijk! Klik voor het Blog hier.

 

week zonder vlees ook wel week met heel veel groentes genoemd

Doe jij mee met de week zonder vlees?

De week zonder vlees is iets waar ik vorig jaar mee in aanraking kwam. Ik ben altijd een echte vleeseter geweest met hier en daar ...
home workouts welke zijn er en zijn ze effectief   fitplein.nl

Home workouts: welke zijn er en zijn ze effectief?

We willen allemaal gezond leven, maar het leven is regelmatig veel te druk! In dit blog lees je hoe home workouts jou in beweging kunnen ...
rijstwafel ongezond arsenicum

Rijstwafel gezond? Hoge arsenicumlevels in rijstwafels!

Een rijstwafel is ongezond omdat er arsenicum in zit. Geef je je kinderen dagelijks een gezonde rijstwafel -want geen brood- doe je het als nietsvermoedende ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *