Een magnesium tekort en het effect op je psyche

Magnesium is een mineraal dat erg belangrijk is voor je lichaam. Dit mineraal zorgt ervoor dat vitamines hun functie kunnen vervullen en stuurt honderden verschillende enzymen aan. Het is essentieel voor gezonde tanden en botten, voor de spieren, zenuwen en bloedvaten, en voor je weerstand en concentratievermogen.

Een magnesium tekort wordt vaak over het hoofd gezien, aangezien de symptomen variëren en pas worden opgemerkt wanneer je magnesium niveau zeer laag is. Eén van de problemen van een magnesium tekort is dat het een nadelig effect op je psyche kan hebben. Lees snel verder welke effecten dit precies zijn en hoe je een magnesium tekort kunt voorkomen.

De gevolgen van een magnesium tekort voor je psyche

Eerder kon je al op Fitplein lezen wat magnesium doet in het lichaam en dat magnesium belangrijk is voor allerlei biochemische processen. Bovendien is dit mineraal goed voor je brein. Hoewel een tekort niet vaak voorkomt, kan het zowel lichamelijke als psychische gevolgen voor je hebben. Op dit psychische aspect van een magnesium tekort gaan we hieronder dieper in.

Verminderd geheugen en concentratievermogen

Mensen hebben magnesium nodig om hun geheugen en concentratievermogen in stand te houden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat magnesium helpt om zenuwprikkels in goede banen te leiden. Aangezien je brein miljoenen prikkels per seconde moet verwerken, is het dus niet zo gek dat je prikkelbaar bent als dit proces niet goed verloopt. Een magnesium tekort kan in dit geval de boosdoener zijn.

Grotere kans op depressie

Volgens onderzoek brengt een magnesium tekort verschillende depressieve klachten met zich mee. Op de website van Pubmed.gov wordt uitgelegd: “De mechanismen van de antidepressieve werking van magnesium worden nog niet volledig begrepen. Waarschijnlijk beïnvloedt magnesium verschillende systemen die verband houden met de ontwikkeling van depressie.” Magnesiumpreparaten zijn daarom “een waardevolle aanvulling op het farmacologische arsenaal voor de behandeling van depressies.”Tegenwoordig worden magnesium supplementen dan ook steeds meer toegepast in de homeopathische geneeskunde om depressies te behandelen.

Verminderde weerstand en sneller vermoeid

Magnesium is noodzakelijk om je weerstand op peil te houden en energie vrij te maken uit voeding. Krijg je onvoldoende magnesium binnen, dan zou je je zomaar een stuk minder energiek kunnen voelen. En als je energie ver te zoeken is, heeft dit direct gevolgen voor je mentale gesteldheid.

Slechtere nachtrust

Slaap is essentieel om je mentaal goed te voelen. Sommige onderzoeken linken een magnesium tekort aan slaapproblemen. Een studie uitgevoerd op muizen toonde aan dat zowel een magnesium tekort als een magnesium overschot negatieve gevolgen kan hebben op slaap. Wees dus voorzichtig met magnesium tabletten, want voor je het weet zit je vele malen boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Magnesium tekort voorkomen

Hoe kun je voorkomen dat je een magnesium tekort krijgt? Gelukkig zit magnesium in allerlei voedingsmiddelen. Zo zit het in graan- en melkproducten, groenten en noten. Ook vind je het in vlees en zelfs in water. Een tekort aan magnesium komt dan ook niet vaak voor. Als je echter nier- of darmproblemen hebt, kun je sneller een tekort krijgen.

Zoals reeds gezegd: pas op met magnesium tabletten als je een tekort hebt aan magnesium. Daarmee creëer je al gauw een overschot, waardoor je darmklachten krijgt. Mocht je vermoeden dat je een tekort hebt, ga dan even langs bij je huisarts. Hij of zij kan checken of je symptomen duiden op een magnesium tekort of dat er iets anders aan de hand is. Bovenstaande klachten kunnen namelijk ook de gevolgen zijn van andere gezondheidsproblemen.

Ontspannen met magnesium

Benieuwd naar wat magnesium allemaal nog meer voor je kan betekenen? Epsom zout – een mineraalzout van magnesium en sulfaat – is een ideale toevoeging voor je bad. Aan het epsombadzout Soothe van Naturea is rozenbloem en korenbloem toegevoegd voor een heerlijke geur. Als je veel last hebt van stress, dan moet je dit product zeker eens proberen.

Naturea heeft ook andere soorten epsombadzout met andere aangename geuren. Door voor het slapengaan het epsombadzout Sleep toe te voegen aan een warm bad zul je beter slapen en meer uitgerust wakker worden dan ooit. De geur van lavendel en goudsbloem dragen bij aan de ontspannende werking van dit type badzout.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *