Concentratieproblemen? Concentratie verbeteren met tips voor elke dag!

Iedereen ervaart wel eens concentratieproblemen. Het is niet leuk. En helemaal niet als je moet presteren. In deze blog geef ik je zeven eenvoudige tips om je concentratie te verbeteren.

1. Drink voldoende water

Uitdroging kan leiden tot concentratieverlies. Drink elke twee uur minstens een glas vloeistof (water, thee). Als je deze gewoonte nog niet hebt, installeer dan een herinnering op jouw smartphone.

2. Zorg ervoor dat jouw bloedglucose stabiel is

Het niveau van glucose in ons bloed is direct gerelateerd aan de consumptie van koolhydraten. Zogenaamde “snelle koolhydraten” doen de glucose snel vrijkomen in de bloedbaan waardoor de suikerspiegel in ons bloed snel toeneemt. Hierdoor voelen we als het ware uitbarsting van de energie en worden we eventjes productief. Echter na een korte tijd daalt de bloedsuikerspiegel ook weer dramatisch snel, waardoor onze energie letterlijk verdwijnt. “Langzame” koolhydraten zorgen juist voor een tragere afgifte van glucose in het bloed en daardoor blijft het bloedsuikergehalte stabiel. “Snelle” koolhydraten zitten in snoep, frisdrank, tafelsuiker, witte bloem producten (brood, pasta, koekjes, cakes). Het is aan te raden om deze producten te vermijden. Als je echt een koekje wilt eten dan is het verstandig om die pas na een maaltijd te eten. In dat geval zal de vrijlating van suiker in het bloed worden uitgesteld. “Langzame” koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels: volle granen, bonen, linzen, erwten, groenten, noten, zaden, en zemelen.

3. Eet volop granen, pitten en bonen

Deze producten zijn bijzonder rijk aan B-vitamines (behalve B12). De B-vitamines werken in ons lichaam nauw samen. De meeste stofwisselingsreacties in je lichaam gebeuren met behulp van B-vitamines. Vitamines B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine) i B5 (pantotheenzuur) zijn samen verantwoordelijk voor het verloop van een optimale energiestofwisseling. Het ontbreken van een of meer van deze vitamines kan leiden tot (chronische) vermoeidheid en niet kunnen concentreren. Het grootste risico op een tekort aan B-vitaminen loop je als je een eenzijdig voedingspatroon hebt. De beste voedselbronnen B-vitamines zijn volkoren granen, tarwekiemen, zonnebloempitten en andere pitten, alle peulvruchten (bonen, erwten, linzen) en ook paddenstoelen en zuivelproducten.

4. Drink een kopje koffie tussen 10 en 11 uur

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat koffie tijdelijk je concentratie en je geheugen verbetert. Maar hoe meer koffie je drinkt, hoe minder het effect. Probeer de limiet van 4 koppen koffie per dag niet te overschrijden. Als je gevoelig bent voor koffie en er niet goed van kan slapen, drink het dan alleen in de eerst helft van de dag. Trouwens, recentelijk ontdekten onderzoekers een interessant feit: de beste positieve effecten van koffie worden bereikt als het gedronken wordt tussen 10:00 en 11:00 ’s ochtends.

5. Probeer ginkgo biloba

De plant Ginkgo biloba helpt het functioneren van de hersenen te verbeteren en geeft een gevoel van energie. Je kunt gedroogde ginkgo biloba drinken in plaats van koffie of thee of je kunt een supplement nemen. Ginkgo heeft geen bijwerkingen die koffie of thee wel hebben zoals slapeloosheid.

6. Gun jezelf een stukje chocolade

Donkere chocolade van goede kwaliteit verbetert de concentratie bij kinderen en volwassenen. Deze positieve eigenschappen heeft chocolade te danken aan de flavonolen (chemische verbindingen in planten) die in de cacao bonen zitten. Melkchocolade bevat weinig cacao en bevat daarom dus ook veel minder flavanolen dan donkere chocolade. De vuistregel is: hoe donkerder chocolade des te gezonder. De chocolade van Lovechock is heerlijk!

7. Probeer eens guarana

Guarana is een klimplant die groeit in het Amazonegebied in Brazilië. Tijdens wetenschappelijke experimenten werd ontdekt dat het innemen van guarana de concentratie verbetert. Bovendien wordt geheugenverbetering waargenomen bij het innemen van guarana. Guarana bevat een grote hoeveelheid cafeïne en kan de rol van een “natuurlijke drug” spelen. Dat wil zeggen dat (sterke) euforische sensaties kunnen ontstaan. Ik adviseer daarom de dosering van 1 theelepel van guarana poeder per dag zeker niet te overschrijden!

Heb je meer tips? Deel ze dan met ons hieronder door het schrijven van een commentaar.

detox water cirtroen

Recept voor detox water met citroensap en appelazijn

Detoxen is simpel, gezond en goed voor iedereen. Het stimuleert je eigen lichaam om vervelende stoffen af te scheiden, zodat je je beter voelt. Citroen ...

In 5 stappen je lenigheid en mobiliteit vergroten 

We willen allemaal ons lijf fit en gezond houden, maar kijken daarbij te weinig naar onze lenigheid en mobiliteit. Met deze 5 eenvoudige stappen maak ...

Zwemmen: grootste voordelen en tips

De ene doet aan krachttraining, de ander zwemt. In dit blog hebben we de voordelen van zwemmen op een rijtje gezet. Zo helpt zwemmen bij ...

1 gedachte over “Concentratieproblemen? Concentratie verbeteren met tips voor elke dag!”

  1. Misschien is het goed om er bij te vertellen dat guarana slecht is voor mensen met een hoge bloeddruk. Je kunt het net als koffie, beter ‘ s ochtends nemen ivm met slaapproblemen. Koffie is trouwens ook slecht voor mensen met een hoge bloeddruk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *