Beste supplementen tegen verkoudheid

De koudere maanden komen er weer aan, dus het wordt tijd dat we de beste supplementen tegen verkoudheid nader bekijken! Weet je eigenlijk niet zo goed welke vitamines en mineralen kunnen helpen om een verkoudheid te voorkomen? Lees dan snel verder en ontdek welke soorten supplementen je immuunsysteem een boost kunnen geven.

Vitamine C

De meeste mensen geloven dat vitamine C hét wondermiddel is tegen verkoudheid. De realiteit is echter dat het kan helpen om symptomen van verkoudheid iets te verminderen en de duur van je verkoudheid enigszins te beperken. Dan moet je echter wel voortdurend vitamine C blijven slikken – niet pas zodra je verkouden bent.

Vitamine C is belangrijk voor de vorming van witte bloedcellen, die deel uitmaken van ons afweersysteem. Vandaar dat een gezond voedingspatroon voldoende vitamine C moet bevatten, voornamelijk in de vorm van groenten en fruit. Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn indien het je moeite kost om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. In supplementen zit vaak meer vitamine C dan je nodig hebt, maar dit raak je weer kwijt via je urine.

Vitamine D

Ook voor vitamine D supplementen geldt dat ze niet per se een verkoudheid als sneeuw voor de zon doen laten verdwijnen. Verschillende studies geven echter aan dat mensen die niet voldoende vitamine D krijgen sneller ziek worden. Vitamine D (en vitamine D3 in het bijzonder) kan, net als vitamine C, je weerstand versterken. Er zijn niet zoveel voedingsmiddelen die grote hoeveelheden vitamine D3 bevatten, maar via zonlicht kan je lichaam deze vitamine wel zelf aanmaken. Vandaar dat vitamine D supplementen handig kunnen zijn tijdens de koude wintermaanden.

Echinacea

Echinacea is een kruidenmiddel dat bekendstaat om z’n positieve invloed op het afweersysteem. Hoewel de werking ervan niet bewezen is, is uit sommige studies gebleken dat het kan werken om een verkoudheid te voorkomen of de duur ervan te beperken. Over het algemeen zijn er bij het gebruik van Echinacea geen of weinig bijwerkingen. Je kunt het dus in ieder geval proberen als je verkouden bent. Mocht je andere medicijnen slikken, neem dan eerst contact op met je arts voordat je in de weer gaat met Echinacea supplementen.Zink (i.c.m. koper)

Om je weerstand goed op peil te houden is zink een onmisbaar spoorelement. Zink draagt bij aan de aanmaak van specifieke immuuncellen en kan de kans op infecties verminderen. Daarnaast heeft het nog vele andere belangrijke functies in het lichaam. In Nederland komt een zinktekort bij mensen niet zo snel voor. Mocht je besluiten extra zink in te nemen, kies dan voor een supplement dat tevens koper bevat. Aangezien een (langdurig) hoge dosering zink een tekort aan koper kan veroorzaken, kun je beter voor een supplement gaan waarin zink en koper gecombineerd aanwezig zijn

Kurkuma

De ayurvedische voedingsleer zweert al een tijdje bij de werking van kurkuma supplementen. Er wordt tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar kurkuma. Extra inname hiervan zou volgens sommige studies vele gezondheidsvoordelen kunnen hebben. Zo zou kurkuma een antioxiderende en ontstekingsremmende werking hebben. Meerdere mensen die last hebben van artritis hebben al baat gehad bij dit bijzondere kruid. 

Daarnaast zou kurkuma de groei van sommige schadelijke bacteriën en parasieten kunnen afremmen. Door de ontstekingsremmende werking van kurkuma wordt dit middel dan ook vaak ingezet om een verkoudheid of griepje tegen te gaan. Hoe dan ook zijn kurkuma supplementen de moeite van het proberen waard, zeker omdat het gebruik ervan veilig wordt geacht. Indien je andere medicijnen en/of supplementen gebruikt of twijfels hebt over de werking of dosering, neem dan contact op met je arts voordat je extra kurkuma aan je dieet toevoegt.

Vitamine B6

Vitamine B6 is noodzakelijk voor (o.a.) de bloedaanmaak en de werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Een langdurig tekort aan vitamine B6 leidt dan ook tot bloedarmoede, een verminderde weerstand en zenuwaandoeningen. Een tekort aan vitamine B6 komt niet zo vaak voor, aangezien deze vitamine in vele producten aanwezig is (waaronder vlees, eieren, vis, noten, brood en graanproducten). Mocht je een tekort hebben aan vitamine B6, dan kan je vatbaarder zijn voor ziektes. In dat geval kunnen vitamine B6 supplementen uitkomst bieden. Let wel goed op de dosering, want een overschot aan vitamine B6 kan weer leiden tot aandoeningen aan het zenuwstelsel.      

Probiotica

Probiotica zijn andere, iets minder bekende hulpmiddelen die kunnen werken tegen een verkoudheid. Ze zijn betrokken bij verschillende processen in je lichaam, waaronder je energiehuishouding, de werking van het afweersysteem, de darmen en de hersenen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van probiotica een “bescheiden effect” heeft op de vermindering van een verkoudheid. Door probiotica supplementen te slikken kunnen ziekteverwekkende organismen minder makkelijk de darmwand passeren en je ziek maken.

Leef gezond

Bovenstaande supplementen kunnen net dat beetje extra geven dat je nodig hebt. Als je basis echter niet goed is, dan halen voedingssupplementen vrij weinig uit. Zorg er in ieder geval voor dat je:

  • Gezond eet (veel groenten en fruit)
  • In beweging blijft
  • oldoende slaap krijgt
  • Stress beperkt
  • Goed je handen wast
  • Genoeg frisse lucht krijgt

Klinkt misschien saai, maar het is de basis die er pas écht toe doet. Neem je leefstijl onder de loep, en pas je gewoonten aan waar nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *