Suikervrij eten: 15 praktische tips om van suiker af te kicken

Suikervrij eten is niet heel makkelijk. Veel mensen hebben overmatige behoefte aan zoetigheid. De redenen hiervoor variëren sterk, maar de belangrijkste zijn hormonale disbalans (voornamelijk van hormonen insuline en serotonine), ongezonde voeding en eetgewoonten. Suikerverslaving bestaat echt! Als je geen snoepje ter beschikking hebt, schijn je echt uit je dak te kunnen gaan. En dat is niet leuk. En zeker niet als je daar met enige regelmaat mee te maken hebt.

Hoe kick je van suiker af? Ik bied je vijftien strategieën en trucs aan. Bepaal voor jezelf wat het meest passend voor je is.

Suikervrij eten: word je suikerverslaving de baas

1. Eet meer eiwit

Van alle macronutriënten verzadigt eiwit het beste. Vaak is verlangen naar suiker niks anders dan verlangen naar extra energie. Door eiwit te eten word je verzadigd en verlangt je lichaam niet meer naar suiker. Goede proteïnes zijn plantaardig, biologisch, glutenvrij, lactosvrij en LEKKER!

2. Eet frequent kleine maaltijden

Dit is gunstiger voor een ​​stabiele bloedsuikerspiegel dan grote maaltijden met veel tijd in tussen. Stabiele bloedsuikerspiegel zorgt op zijn beurt er weer voor dat de noodzaak voor je lichaam in een snelle bron van glucose (lees: suiker) verdwijnt.

3. Sla geen maaltijden over

Dit is ook belangrijk voor een ​​stabiele bloedsuikerspiegel, zie bovenstaand punt.

4. Eet bij voorkeur complexe koolhydraten

Vervanging van eenvoudige koolhydraten, zoals snoep en bewerkte voedingsmiddelen, door ongeraffineerde, volkoren producten helpt om de controle van zowel de bloedsuikerspiegel als energiepieken (en dus ook energie dips) op lange termijn te vermijden. Complexe koolhydraten zijn te vinden in voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels: volle granen, bonen, linzen, erwten, groenten, noten, zaden, zemelen.

5. Lees de etiketten

Je zult verrast worden hoeveel suiker er verborgen zit in de voedingsmiddelen die je eet. Bijvoorbeeld: één eetlepel ketchup bevat één theelepel suiker en één blikje fruityoghurt (125 ml) bevat drie theelepels suiker.

6 Eet een hartig ontbijt

Het eten van ontbijt dat zoet smaakt (cruesli, ontbijtkoek, croissants, enz.) stimuleert tot verdere consumptie van andere zoete voedingsmiddelen gedurende de dag.

7. Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen worden vaak gebruikt in combinatie met een smaakversterker, waardoor weer een fysiologische afhankelijkheid optreedt van voedsel waaraan die smaakverssterker is toegevoegd.

8. Stap over op groene stevia

Stevia is de enige natuurlijke suikververvanger zonder calorieën.

9. Koop kauwgum zonder suiker

De volgende keer dat je het behoefte aan zoetigheid hebt, neem dan een stukje kauwgom. Studies tonen aan dat gebruik van kauwgom de consumptie van snoep kan verminderen.

10. Creëer geen verleidingen

Bewaar geen snoep thuis OF op de werkplek. “Koekje voor bezoek” thuis hebben is geen goed idee!

11. Drink (meer) water

Bij veel mensen is het dorstmechanisme verstoord en wordt dorst vaak door verward met hongersignalen. Blijf goed drinken. Minimaal twee liter per dag, het liefste gefilterd, spatzuiver, drinkwater.

12. Wacht!

Een suikerdrang komt en gaat. Als je zin krijgt in snoep, zeg dan tegen jezelf dat je eraan zult voldoen indien het na 10 minuten nog niet weg is gegaan. Besef dat verlangen naar zoet meestal niet langer dan 2-3 minuten duurt. Hou ook in gedachten dat voedselverslaving niet anders is dan elke andere vorm van verslaving: na een eerste hap wil je alleen maar meer.

13. Switch je aandacht

Als je wordt aangevallen door drang naar suiker, ga dan iets anders doen om je aandacht af te leiden. Ga wandelen of probeer een andere lichamelijke activiteit.

14. Poets je tanden

In het geval van een “suikeraanval”, spoel je mond met mondwater of poets je tanden. De specifieke nasmaak van tandpasta gaat niet goed samen met de zoete smaak.

15. Neem dagelijks een “groen” supplement

Groene supplementen zijn rijk aan vitamines en mineralen waardoor mogelijke ECHTE tekorten aangevuld worden. Denk bijvoorbeeld aan de greens van Pur Ya! Een chronische drang naar zoet kan namelijk signaleren dat je een tekort aan iets anders hebt en dat je lichaam de signalen verkeerd interpreteert. Hoe dat precies komt daarover gaan we het zeker een andere keer hebben!

Tips voor suikervrij snoepen

Natuurlijk wil je af en toe een keertje suikervrij kunnen snoepen. Ga eens shoppen in de superfoodmarkt en surf naar de pagina gezonde snacks. Wedden dat er veel tussen staat zónder suiker??? ?

De relatie tussen onze voeding en klimaatverandering

Het klimaat komt steeds vaker aan bod in het nieuws en op social media. Maar iets waar weinig over gesproken wordt is het effect van ...

Superfoods: gezonde lifehacks voor je dagelijkse dosis vitaminen

Superfoods zijn een omstreden begrip. Terwijl de een erbij zweert, zegt de ander er niet in te geloven. Volgens het Voedingscentrum bestaan superfoods niet; één ...
appel gezond

Welke appel is gezond?

Welke appel is de betere soort voor je gezondheid? Er zijn appelrassoorten die de dokter beter op een afstand houden dan andere rassen. 2 bestanddelen ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *