Wat moet je weten over melatonine en slaap

Het is heel vervelend als je niet goed kunt slapen of lekker doorslaapt en je het idee hebt dat je lichaam hierdoor uit balans raakt. Heb je hier lang last van, dan kan het zijn dat een supplement met melatonine je kan helpen. We leggen je uit wat het is en wat moet je weten over melatonine en slaap.

Wat doet melatonine in je lichaam?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat een belangrijke rol speelt bij een goed slaap-waakritme. Dit hormoon, dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen, zorgt ervoor dat we slaperig worden als het nodig is. In het midden van de avond stijgt het melatonine gehalte in je lichaam en in de vroege ochtend daalt dit gehalte weer.

Je lichaam regelt het gehalte aan melatonine eigenlijk helemaal zelf en licht speelt hierbij een belangrijke rol. De aanmaak van melatonine wordt in principe gestimuleerd zodra het donker(der) wordt. In de zomer wordt het hormoon bijvoorbeeld veel later geactiveerd in ons lichaam, omdat het langer licht is. In de winter, en vooral op donkere dagen waarbij het ’s avonds sneller donker wordt, werkt dit juist andersom.

Melatonine bij slapeloosheid

Een goede nachtrust is voor iedereen een must om de dag met voldoende energie aan te kunnen. Het is vervelend als je last hebt van slapeloosheid, want je wordt er moe van, raakt uitgeput, kunt je moeilijker focussen en minder goed concentreren. Het kan ook zijn dat het melatonine gehalte in je lichaam verstoord is, door bijvoorbeeld wisselende diensten, een jetlag, maar ook omdat je lichaam uit balans is. Je kunt daarom eventueel en op advies van je huisarts melatonine aanvullen met een supplement.

We raden je wel aan om melatonine op advies van je huisarts te starten. Ga niet op eigen houtje experimenteren, omdat je eerst moet uitsluiten of het hier wel aan ligt en om de juiste dosering te kunnen hanteren. De dosering kan namelijk per persoon verschillen en dit kan de huisarts uitsluiten. Ondanks dat het een lichaamseigen stof is, heb je er niets aan wanneer je het verkeerd gebruikt. Dit kan je lichaam alleen maar verder uit balans brengen en zelfs meer schade aanrichten.

Welke vormen van melatonine supplementen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van melatonine supplementen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Tabletten
 • Smelttabletten
 • Capsules
 • Poeders
 • Drankjes
 • Druppels

Er zijn zelfs ook andere supplementen verkrijgbaar met melatonine, bijvoorbeeld de 5-HTP van Vitals. Dit product bevat L-5-hydroxytryptofaan (5-HTP), gewonnen uit de zaden van de Afrikaanse plant Griffonia simplicifolia. 5-HTP is de reeds omgezette en biologisch actieve vorm van het essentiële aminozuur L-tryptofaan. Het is de directe voorloperstof van de neurotransmitter serotonine en het hormoon melatonine. MAAR! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, overleg echt eerst met je huisarts voor het doorgeven gebruik van een supplement met melatonine.

Voordelen melatonine

Het is, zeker wanneer je last hebt van slapeloosheid, heel verleidelijk om een supplement met melatonine te gebruiken ter aanvulling. De volgende voordelen kun je ervaren bij het gebruik van een melatonine supplement.

 • Je lichaam raakt weer in balans door een goed slaap- en waakritme.
 • Je slaapt sneller in en slaapt beter door
 • Je wordt hierdoor uitgerust en energiek wakker.
 • Het kan je helpen om een beter slaapritme te krijgen wanneer je werkt in wisselende diensten of een jetlag hebt.

Nadelen melatonine

Uiteraard zijn er ook nadelen te bespeuren van het gebruik van een melatonine supplement. We sommen de nadelen voor je op.

 • Je moet het gebruik en het juiste gebruik van een melatonine supplement eerst overleggen met je huisarts.
 • Mensen denken dat je het zonder advies veilig kunt gebruiken, omdat het vrij verkrijgbaar is, maar dit is absoluut niet waar!
 • Het kan meer schade aanrichten dan je verwacht en je lichaam/bioritme volledig uit balans brengen waardoor de klachten verergeren.

Waar kun je melatonine kopen?

Heb je in overleg met je huisarts besloten dat je een melatonine supplement mag gebruiken? Dan kun je het eigenlijk bij elke (online) drogist en apotheek kopen. Laat je goed adviseren welk supplement het best bij jou past en houd ook rekening met het gebruik van andere geneesmiddelen.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

De beste yoga apps voor jou op een rijtje

Yoga wordt steeds populairder. Uit een groot onderzoek dat Yoga Magazine in 2019 heeft uitgevoerd, blijkt dat maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders het afgelopen halfjaar ...
emotie eten

Emotie eten; een cadeau aan jezelf?!

Enkele weken geleden zag ik op facebook een oproep voorbijflitsen: Wil je voor ons bloggen? Waar ik normaal alles -tig keer afweeg voordat ik een ...

Simpele maar oh zo lekkere havermout smoothie met banaan

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik hou heel erg van smoothies die weinig tijd kosten om te maken en super lekker ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *