Wat is Yoga Nidra?

Wat is het?

Het is officieel yoga, maar het lijkt meer op een vorm van meditatie: yoga nidra. Er is namelijk helemaal geen inspanning voor nodig. Tijdens dit soort yoga lig je en doe je meditatieve oefeningen. Het doel van yoga nidra is fysieke en mentale ontspanning. Sommigen beweren zelfs dat een halfuur tot uur aan yoga nidra gelijk staat aan drie tot vier uur slaap. Nu is het niet aan te raden om slaap te vervangen door deze meditatie, maar als ‘powernap’ kan het best werken.

Deze vorm van yoga lijkt nieuw, maar bestaat al sinds de jaren ‘40 en ‘50. Pas sinds een tijdje is het populair geworden, ook in Nederland. Dit komt waarschijnlijk omdat we steeds meer bezig zijn met bewuster leven. Ons leven zit vol drukte en prikkels en daarom hebben mensen behoefte aan ontspanning. Yoga nidra kan hier heel goed bij helpen.

Waarvoor is het goed?

Met yoga nidra wordt het lichaam weer in balans gebracht. Het werkt namelijk om rust te krijgen en stress te verminderen. Zonder dat we het doorhebben kan langdurige stress grote invloed op ons hebben. Dit kan gaan van kleine kwaaltjes tot chronische klachten. Verminder je je stresslevel, dan verminder en voorkom je stressgerelateerde klachten. Yoga nidra, maar ook andere vormen van meditatie, kunnen hier goed bij helpen. 

Met yoga nidra stimuleer je ook je creativiteit en denk je ineens los van vastgeroeste patronen. Omdat je helemaal terugkomt bij jezelf, ben je in staat om even uit je normale dagelijks leven te stappen en alles van een afstandje te bekijken. Op deze manier zie je duidelijker welke gewoontes en elementen uit je leven je liever wil loslaten en welke je er juist bij wil hebben. Je komt dichter bij jezelf, wat ook meer zelfliefde geeft.

Yoga nidra, maar ook meditatie in het algemeen, kan een positieve invloed hebben op de slaap. Als je het net voor het slapen doet, is de kans groot dat je minder lang wakker ligt en beter doorslaapt. Omdat je beter stress kan laten gaan, is er ook minder kans dat je wakker ligt door piekeren.

Hoe werkt het?

Wat zijn dan de meditatieve oefeningen die je doet? Het ligt niet per se vast, dus er valt in te variëren. In het algemeen is het als volgt. Eerst begin je met een reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen. Hierbij word je extra bewust van je lichaam en de ruimte waar je je bevind.

Daarna zet je een intentie. Voorbeelden van intenties zijn:

  • Een probleem dat je wil oplossen
  • Positiever denken
  • Energieker in het leven staan
  • Minder piekeren

Deze intentie behoud je, totdat je vindt dat hij niet meer nodig is. Bijvoorbeeld als het probleem dat je had, opgelost is.

Vervolgens komt de bodyscan. Hierbij krijg je een soort rondleiding door het lichaam. Telkens krijgt een lichaamsdeel de aandacht en sta je daar even bij stil. Zo ga je het lichaam door. Daarna komen er een paar ademhalingsoefeningen. Deze werken ook om te ontspannen en om los te komen van je gedachten. Ten slotte ga je visualiseren. Dit kan van alles zijn, en is vooral afhankelijk van je begeleider. Deze vertelt je bijvoorbeeld dat je aan een park of strand moet denken. Hierbij beschrijft de begeleider precies hoe deze locatie eruitziet. Je gaat er met je gedachten helemaal heen, alsof je er echt bent.  

Begeleiding

Je raadt het al: je kunt niet eigenhandig een yoga nidra sessie gaan uitvoeren. Hiervoor heb je echt begeleiding nodig. Wanneer een begeleider de stappen, oefeningen en visualisaties met je doorgaat, hoef jij je je alleen maar focussen op het ontspannen. Je kunt niet 100% gefocust zijn, als je constant moet denken aan welke stap de volgende is.

Gelukkig zijn er op YouTube verschillende voorbeelden te vinden. Even zoeken op ‘yoga nidra’ of ‘yoga nidra guided’ en je hebt keuze uit een aantal sessies. De ene is korter dan de ander, uiteenlopend van twintig minuten tot een uur.

Nog wat tips voor als je begint:

  • Kleed je warm aan, want je kan het koud gaan krijgen. Dit is helemaal normaal.
  • Zorg dat je lekker ligt, want het is de bedoeling dat je zo min mogelijk beweegt.
  • Doe het niet ’s avonds als je heel moe bent, of als je net wakker bent. De kans is dan groot dat je in slaap valt, omdat je (nog) moe bent
Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset.
goji bessen jam

Recept voor eigengemaakte Goji bessen jam

Goji bessen jam. Organisch, en eigengemaakt van superfoods. Heel veel beter dan de supermarkt jam die voor de helft uit geraffineerde witte suiker bestaat. Maar ...

De kracht van communicatie in een relatie

We kennen het waarschijnlijk allemaal: de kleine ruzies die escaleerden en het onterechte gesnauw wanneer je moe bent. Ik ken die gevoelens in ieder geval ...
orthomoleculaire voedingsleer

Orthomoleculaire voedingsleer

Persoonlijk heb ik veel affiniteit met deze voedingsleer. Volgens de orthomoleculaire voedingsleer is het belangrijk om de meest optimale hoeveelheid en verhouding moleculen tot je te nemen. ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *