Vakantie vieren tijdens Corona: vier mooie plekken in eigen land

Dat de Corona-zomer van 2020 anders wordt dan alle anderen, is inmiddels meer dan duidelijk. Daar schreef ik eerder dit artikel over. Vakanties werden uitgesteld, opgeschort of geannuleerd. Dat mag de pret niet drukken, want zelfs als het Coronavirus ons binnen de landsgrenzen houdt, is er genoeg moois om van te genieten. Voor wie van de natuur houdt: vier onontdekte plekken in eigen land.

  1. Bewandel het Pieterpad

De 498 kilometer lange langeafstandsroute mag dan de bekendste wandelroute van Nederland zijn, écht druk is het er niet vaak. De route vangt aan bij Pieterburen en voert je door de mooiste landschappen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Wie benieuwd is naar de diversiteit van Nederland, komt op het Pieterpad aan zijn trekken. Het pad leidt je langs glooiende landschappen en uitgestrekte natuurgebieden, van de glooiende Sallandse Heuvelrug tot de pittoreske dorpjes bij de Duitse grens. En wist je dat wandelen de creativiteit stimuleert? De creatieve output van een persoon zou door wandelen maar liefst 60 procent hoger zijn, volgens onderzoek van de Universiteit van Stanford. Genoeg reden om een van de honderden wandelroutes in Nederland te ontdekken. Een mooie route zoek je hier >

  • Kom tot rust in de Limburgse heuvels

Rondom het heuvelachtige Vaals in Limburg tref je de uitlopers van de Eifel en de Ardennen. Met als kers op de taart de 322,4 meter hoge Vaalserberg. Wil je de toeristen ontlopen, beklim de berg dan vanaf de noordelijke zijde, dus over Duits grondgebied. Deze wandeling voert je door het dichte bos via onverharde paden omhoog, met af en toe een flinke klim. Maar ook buiten het drielandenpunt is er genoeg te ontdekken in de Limburgse heuvels. Zoals het terrassenlandschap en de sprookjesachtige meren van Nationaal Park De Meinweg, of de open plateaus en mergelgroeven van Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Ontdekken doe je hier op meerdere manieren: te voet, per fiets of zelfs met paard. De dorst kan worden gelest op een van de vele terrassen van bergdorp Vijlen, of in het vakwerkdorpje Mechelen.

  • Bezoek een wijngaard

Wandelen, fietsen en paardrijden zijn niet de enige activiteiten die de natuur te bieden heeft. Vertoeven is de natuur gaat ook goed samen met wijn. Blijven we in Limburg, dan is het bezoeken van wijndomein De Apostelhoeve zeer de moeite waard. Het oudste wijnbedrijf van Nederland ligt midden in het Mergelland en produceert zes witte en twee mousserende wijnen. Het wijngoed met ruim 10 hectare aan wijngaarden organiseert voor de liefhebbers persoonlijke proeverijen. Iets wat men bij de noordelijkste wijngaard van Nederland, De Frysling, ook goed kan. Want wie denkt dat wijn alleen in de zuidelijkste streken geproduceerd kan worden, heeft het mis. De wijnen van De Frysling worden namelijk op een wijngoed bij het Friese Twijzel geproduceerd. De wijngaard is jong en dat weerspiegelt in de talloze mogelijkheden: van plukdagen tot proeven en creatieve workshops. Voor iedere wijnliefhebber wat wils.

  • Maak een duinwandeling

Wie de drukte van de Zandvoortse stranden wil ontvluchten, is in Schoorl aan het juiste adres. Het strand van Schoorl ligt in de luwte van de populaire badplaats Bergen aan Zee, en is autovrij en daarom net wat ruiger. De Schoorlse Duinen zijn met 55 meter hoog en 5 kilometer breed de hoogte én breedste duinen van ons land. Doordat sommige duinen vrij mogen stuiven, hebben zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier gevestigd, met in hun spoor een diversiteit aan vogels en duinhagedissen. De meer dan 60 kilometer aan wandelpad lopen uit tot de brede zandstranden. Hoogtepunt van al dit moois? Het aanschouwen van springtij bij De Kerf.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *