Wat is het nut van minimalisme?

Hoewel ik veel met duurzaamheid bezig ben, heeft minimalisme me nooit echt getrokken. Het is toch vervelend om zo weinig spullen te hebben? En saai, zo’n leeg huis. Nu moet ik zeggen dat mijn huis ook niet bomvol staat. Ik ben binnen korte tijd een paar keer verhuisd, waarbij ik nutteloze spullen heb laten liggen of heb weggedaan. Toch ben ik wel benieuwd wat minimalisme precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is minimalisme?

Volgens Flow Magazine is minimalisme een onderdeel van het hebben van een bewuste levensstijl. Het gaat niet om het hebben van geen of weinig spullen, maar het gaat vooral om het niet te veel hebben. Spullen die je niet gebruikt, of waar je niet écht blij van wordt, doe je weg. Volgens Growthinkers richt je je op de dingen die je belangrijk vindt en haal je weg wat daar niet aan bijdraagt. Wat je overhoudt, moet waarde en plezier toevoegen aan je leven. Zo niet? Dan kan het weg. Daarbij maakt het trouwens niet uit hoeveel spullen je uiteindelijk overhoudt.

Hoe doe je dat?

Ik denk dat de meest gebruikte manier van opruimen de KonMari methode van Marie Kondo is. Zij heeft een aantal punten opgesteld:

  • Vergeet excuses als: ‘dit ga ik later nog gebruiken’ of ‘ooit ga ik dit kledingstuk weer leuk vinden’. Bewaar alleen dingen die bruikbaar zijn of echt emotionele waarde hebben.
  • Werk niet per kamer, maar per soort spullen. Bijvoorbeeld: eerst kleding, dan schoenen, dan boeken, et cetera.
  • Haal eerst alles uit de kast en bekijk één voor één wat je weer terugdoet. Zo bekijk je elk voorwerp kritisch.
  • Ruim alles overzichtelijk op, waardoor je niet in bakken hoeft te graaien of de kast halfleeg moet halen als je iets van de achterste plank nodig hebt.
  • Doe papieren en administratie online. Papier zorgt voor alleen maar meer chaos.
  • Ga uit van je gevoel. Word ik hier gelukkig van? Ja, dan mag het blijven. Nee, dan gaat het weg. Neem ook afscheid van de spullen die je wegdoet. Achter elk object zit namelijk een verhaal.
  • Vraag je bij elke nieuwe aankoop af of je het echt nodig hebt.

Waarom is het goed?

En dan natuurlijk de vraag waar dit hele artikel om draait. Wat is het nut van minimalisme?

Orde en rust

Een groot voordeel is het geordende en opgeruimde gevoel. Want hoe moedeloos word je als je naar die volgepropte lades en kasten kijkt? Door bezittingen te verminderen, ruim je ook echt op, in plaats van dingen te verplaatsen. Dit geeft een rustig en geordend gevoel. Er is trouwens ook onderzoek dat aantoont dat veel spullen en rommeligheid ons een ongelukkig gevoel geeft. Daarnaast is er een onderzoek van Universiteit Leuven dat stelt dat ‘ontspullen’ gelukkig maakt.

Geld

Je hebt minder uitgaven, want je koopt minder spullen. Dat klinkt best logisch. Kleding is vooral een uitgavenpost waar verbazingwekkend veel geld naartoe gaat, maar ook bij schoenen, verzorgingsproducten en hebbedingetjes kunnen de kosten hoog oplopen. Wie minder spullen heeft, kan kleiner wonen. Een klein huis kost minder. Niet alleen in prijs, maar ook in onderhoud.

Minder afleiding

Spullen leiden ons af van waar het werkelijk om gaat. Zonder dat we het doorhebben, raken we afgeleid door de spullen om ons heen. Weinig afleiding is meer focus en meer focus is meer gedaan krijgen. Met minder spullen is huis heb je ook minder rommel. En met minder rommel komt ook weer minder afleiding.

Het milieu

Kopen en consumeren zorgt voor afval en vervuiling. Hoe meer er gekocht wordt, des te meer invloed dat heeft op het milieu. Met minimalisme kun je dus een stukje bijdragen aan een beter milieu. Ook kun je er als minimalist voor kiezen om je geld bewust te steken in duurzame of lokale producten. Dus kost misschien wat meer, maar het is wel een bewustere keuze.

Kwaliteit van spullen

Wanneer je minder koopt, hou je meer geld over. Dit geld kan je steken in kwalitatief betere spullen. Dit ziet er vaak beter uit en je doet er langer mee. De spullen die je wel koopt of bewaart, zijn echt van waarde. Je wordt dankbaarder voor wat je wél hebt.  

Overzichtelijkheid

Wie minder spullen heeft, heeft meer overzicht. Want dingen kwijtraken gaat toch moeilijk in een leger huis. Ook bewaar je van alles je favorieten. Denk bijvoorbeeld aan T-shirts. Normaal gesproken zoek ik in de berg T-shirts naar m’n favoriete stuks. Dit heeft eigenlijk geen zin, want de minder leuke T-shirts doe ik bijna nooit aan, maar toch liggen ze in de weg. Eigenlijk kun je beter alleen de stuks bewaren waar je echt blij van wordt. Zo hoef je minder te zoeken en is alles wat je hebt, ook echt alles wat je gebruikt.

Vrijheid

Hierbij moet je het woord van de minimalisten geloven, maar minder spullen zorgt voor een gevoel van vrijheid. Hoe minder spullen, des te minder je je druk hoeft te maken over die spullen. Blijkbaar geeft het rust om in een ruimte te zijn waar weinig staat. Sommigen zeggen dat elk product een bepaald soort energie met zich meedraagt. Hoe minder spullen, hoe minder deze energie je in de weg staat.

Door dit artikel te schrijven, begrijp ik meer wat minimalisme precies inhoudt en wat goede redenen zijn om er mee bezig te zijn. Ik denk niet dat ik zelf spullen weg ga doen, ook omdat niet zo heel veel heb. Wel denk ik dat ik bewuster na ga denken over de aankopen die ik doe, want ik geloof best dat het bevrijdend kan voelen om wat minder te hebben.

Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset.
paleo snack chips

Een heerlijke en erg makkelijke Paleo snack: wortel chips

Een paleo snack is met de juiste ingrediënten en het juiste recept zo gemaakt. Deze paleo wortel chips zijn hartstikke lekker als bijgerecht of als ...

5 stappen die je direct kan nemen naar meer balans tussen body & mind

Hoe kan je meer balans tussen body & mind krijgen? Door deze 5 stappen krijg jij makkelijk meer balans!
amandelkoekjes recept

Amandel-kaneel koekjes (heerlijk voor bij de thee)

Sinds enige tijd wil ik een tussendoortje (uiteraard verantwoord) proberen te maken met amandelmeel. Dit heb ik nog weinig gebruikt in recepten, dus tijd om ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *