Wat is een winterdepressie en hoe kun je deze verslaan

Wat is een winterdepressie? Wat zijn de symptomen en hoe kun je die verslaan? Dat lees je in deze blog. We bespreken de oorzaken van een winterdip en geven tips om ervan af te komen. Misschien herken je jezelf wel in één of meerdere van deze symptomen: minder goed aanpassen aan het licht, somberheid, slecht slapen of juist veel slapen, verminderde energie. Heb je last van één of meerdere van deze symptomen? Lees dan verder.

Wat is winterdepressie?

Heb je ooit gemerkt dat je je in de wintermaanden down in the dumps voelt, terwijl je je in de lente en zomer prima voelt? Misschien heb je te maken met een aandoening als winterdepressie. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring van het natuurlijke dag-en-nachtritme van het lichaam, wat leidt tot gevoelens van depressie tijdens kortere dagen en langere nachten.

Wat zijn de symptomen van een winterdepressie?

De symptomen zijn onder meer een somber gevoel of verlies van belangstelling voor activiteiten die je vroeger leuk vond, te veel of moeilijk slapen, weinig energie en veranderingen in eetlust. Het is belangrijk om hulp te zoeken als deze symptomen langer dan twee weken aanhouden.

De bekendste signalen van depressie

Depressie kan, naast een gevoel van somberheid of het ervaren van minder plezier, herkend worden aan de volgende signalen:

  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid of juist een toegenomen slaapbehoefte
  • Minder of meer trek hebben
  • Besluiteloosheid
  • Geheugenstoornis
  • Concentratieproblemen
  • Een vertraagd of tegenovergesteld angstig of onrustig gevoel

Het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie

Als het gaat om onze geestelijke gezondheid is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een dip en een depressie. Een dip kan verwijzen naar een down gevoel voor een korte periode, zoals na het ontvangen van slecht nieuws of het meemaken van een moeilijke situatie. Een depressie is echter een langdurige aandoening die gekenmerkt wordt door een aanhoudende lage stemming, verlies van interesse in activiteiten, en veranderingen in denken en gedrag.

Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen wanneer wij of iemand die we kennen een depressie heeft, omdat de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen. Maar als bepaalde symptomen het grootste deel van de dag en langer dan twee weken aanhouden, kan het tijd zijn om hulp te zoeken bij een professional.

Onthoud – soms kan wat we denken dat gewoon een dipje is, eigenlijk iets ernstigers zijn. Negeer je geestelijke gezondheid niet – zorg voor jezelf voordat het te laat wordt. Ken het verschil tussen een dip en een depressie, en aarzel niet om hulp te zoeken als dat nodig is.

En wat veroorzaakt deze winterdepressie?

Het gebrek aan zonlicht kan een bijdragende factor zijn, evenals veranderingen in de interne klok van je lichaam en de hormoonspiegels.

Eén andere theorie suggereert dat mensen met een winterdepressie lagere vitamine D spiegels hebben. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, en we krijgen het vooral binnen door blootstelling aan zonlicht. Dus tijdens de wintermaanden, wanneer we minder tijd buiten doorbrengen, kunnen onze vitamine D spiegels dalen en leiden tot gevoelens van depressie. Daarom raden deskundigen aan om tijdens die kille maanden wat tijd in de zon door te brengen en te overwegen een vitamine D Supplement te nemen om je stemming en algehele gezondheid in toom te houden. En als naar buiten gaan ontmoedigend voelt, probeer dan wat zonnebaden in te bouwen in je Netflix-binge sessie door een raam open te zetten of even buiten te gaan zitten tijdens je lunchpauze. 

Wat heeft melatonine met depressie te maken?

Heb je ooit moeite gehad om wakker te blijven in de donkere wintermaanden, terwijl je je in de zomer als een beer voelt? Het zou te maken kunnen hebben met melatonine, een hormoon dat ’s nachts wordt aangemaakt en dat onze slaappatronen helpt reguleren. Als de dagen korter en donkerder zijn, is ons lichaam geneigd meer melatonine aan te maken, waardoor we eerder naar bed gaan en later wakker worden.

Maar melatonine is niet de enige factor bij winter gerelateerde uitputting en depressie: ook stress en ervaringen uit het verleden spelen een rol. Dus als je je de volgende keer tijdens de wintermaanden extra slaperig voelt, bedenk dan dat het misschien gewoon de natuurlijke reactie van je lichaam is. En vergeet niet zoveel mogelijk zonnige vitamine D te nemen!

Tot slot

Winterdepressie, ook bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), is een soort depressie die optreedt tijdens kortere dagen en langere nachten. Als je denkt dat je misschien aan een winterdepressie lijdt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te helpen, je beter te voelen. Het nemen van vitamine D supplementen, naar buiten gaan voor wat natuurlijk licht, en regelmatig bewegen kunnen allemaal helpen om je stemming tijdens de wintermaanden te verbeteren.

Het is belangrijk dat je het niet wegpoetst en denkt dat het gewoon bij het leven hoort. Praat met je huisarts als je denkt dat je misschien te maken hebt met SAD, zodat die je het beste advies kan geven om je symptomen te beheersen.

Met een beetje inspanning kun je de winterblues verslaan en net als iedereen genieten van de koudere maanden!

Lady Green konjac spons review

konjac-spons van Lady Green

Lees nu mijn eerste blog! Hierin zie je mijn reactie op de konjacspons van Lady Green, na lang uitproberen en testen lees je nu mijn ...
paleo cheesecake recept

Paleo Cheesecake recept Kokos-Framboos

Cheesecake. Paleo. Deze twee dingen hebben op voorhand niets met elkaar te maken. Tenminste…. als je altijd strikt de regels volgt. Bijvoorbeeld dat er kaas ...

Gemberthee met kaneel voor koude herfstavonden

Dit recept is mijn go to tijdens koude avonden. Met verwarmende gember en kruiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *