Wat is collageen en waarom zou jij het moeten gebruiken?

Collageen is een belangrijk lichaamseigen eiwit. Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van collageen steeds verder af. Als gevolg hiervan wordt onze huid steeds iets minder stevig. Hoewel dit proces helaas niet stopgezet kan worden, kunnen we wel zo goed mogelijk ons best doen om het te vertragen. Hoe je dat precies doet, lees je hieronder.

Wat is collageen precies?

Zoals gezegd is collageen een eiwit dat allerlei belangrijke functies heeft in het lichaam. Zo zorgt het voor de structuur, elasticiteit en stevigheid van het bindweefsel. Collageen is betrokken bij de vorming van je botten, kraakbeen, gewrichten, bloedvaten en huid. Dit eiwit kan onderverdeeld worden in meer dan 20 verschillende types. Fitplein heeft de belangrijkste drie voor je op een rijtje gezet.

Type I collageen

Type I collageen komt het meest voor in je lichaam; ongeveer 90% van al het collageen in je lichaam bestaat uit Type I collageen. Dit type geeft vorm aan je huid, nagels, haar, botten, bindweefsel, pezen en bloedvaten. Als je op zoek bent naar een supplement om je huid te verbeteren, dan is dit type de belangrijkste.

Type II collageen

Type II collageen komt minder voor in je lichaam, maar speelt een cruciale rol bij het soepel houden van je gewrichten. Dit type zorgt er dus voor dat je je zonder moeite kunt bewegen.

Type III collageen

Type III collageen komt het meest voor in je lichaam na type I. Dit type zit in je huid en bloedvaten, en is betrokken bij wondherstel.

Helpt extra collageen?

De meeste mensen willen natuurlijk graag weten of extra collageen helpt om je huid jong te houden. Hoewel onderzoekers sterk twijfelen aan de werking van collageen in crèmes, lijken de resultaten van collageen supplementen wél veelbelovend. Aangezien collageen vooral voorkomt in de diepere huidlagen (en crèmes enkel op de buitenste laag worden aangebracht), hebben crèmes met collageen dus weinig zin.

Collageen in de vorm van supplementen hebben mogelijk wel effect op de elasticiteit van de huid. Niet zo gek dus dat collageen supplementen enorm populair zijn geworden de laatste jaren. Daarnaast zouden collageen supplementen ingezet kunnen worden bij gewrichtspijn. Ook mensen die intensief sporten kunnen daarom baat hebben bij extra collageen in supplementvorm.

Collageen supplementen van goede kwaliteit

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten collageen supplementen te vinden dat het lastig kan zijn om een goed, betrouwbaar product uit te kiezen. Ook zijn collageen supplementen in allerlei verschillende vormen te koop. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen collageen pillen kopen, maar ook collageen in poedervorm. Twee goede collageen producten zijn Vitals Collageenformule Pro en Cupplement Collagen Creamer.

Vitals Collageenformule Pro

Vitals Collageenformule Pro is een supplement van hoogwaardige kwaliteit dat verschillende types collageen en extra vitamine C bevat. Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen en zorgt dus voor een optimale werking van dit supplement.

Met slechts één capsule per dag bij het avondeten of voor het slapengaan kun je snel en eenvoudig je bindweefsel en kraakbeen ondersteunen. Vitals Collageenformule Pro supplementen zijn niet geschikt voor veganisten. Collageen in supplementvorm wordt namelijk altijd uit dierlijke bronnen gehaald, aangezien collageen niet van nature voorkomt in planten.

Cupplement Collagen Creamer 

Heb je moeite met het slikken van pillen, of vergeet je vaak je supplementen in pilvorm in te nemen? Dan is de Collagen Creamer met vanillesmaak van Cupplement een goede optie. Voeg gewoon 1 scoop aan je koffie toe en geniet van de heerlijke smaak van vanille. Als je geen koffie drinkt, kun je dit product prima toevoegen aan andere dranken of shakes. De Collagen Creamer bevat geen suiker.

De creamer is goed oplosbaar en is een makkelijke manier om extra collageen aan je dieet toe te voegen. De gehydrolyseerde collageenpeptiden in dit product dragen bij aan een gezonde, stevige huid en sterke botten, gewrichten en nagels.

Let ook op je levensstijl

Een collageen supplement is dus geen overbodige luxe, zeker als je ouder bent dan 25 jaar. Maar hoewel supplementen je net een extra steuntje in de rug kunnen geven, blijft het belangrijk dat je gezond blijft leven. Dat betekent dus: gezond eten, regelmatig (rustig) bewegen, niet roken en matig zijn met alcohol en cafeïne. Om je huid zo gezond mogelijk te houden, moet je tevens voorzichtig zijn met zonnebaden. Gebruik altijd een goede crème met SPF. Tevens is het verstandig om stress zoveel mogelijk te beperken.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je dieet om de aanmaak van collageen op peil te houden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vette vis (zalm, makreel, haring, tonijn)
  • Chia- en lijnzaad
  • Walnoten
  • Lever
  • Paprika
  • Bessen (frambozen, bosbessen, bramen)
  • Tropisch fruit (mango, ananas, kiwi)
  • Bonen
  • Groene bladgroenten
  • Citrusvruchten (sinaasappel, citroen, grapefruit)

Je rimpels of je gewrichtsproblemen verdwijnen op deze manier niet opeens op magische wijze, maar je voorkomt hiermee wel dat de collageen aanmaak ernstig aangetast wordt. Collageen supplementen helpen alleen als je een goede basis hebt. Als je niet gezond leeft, dan kan zelfs de beste pil ooit de boel niet redden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *