Hoe kies je de juiste thee voor het juiste moment?

Een kopje thee is altijd een momentje van bijkomen, van gezelligheid en genieten. Ben je een liefhebber van thee en drink je het warme water met een smaakje maar wat graag? Dat snappen we maar al te goed. Thee drinken heeft namelijk een positieve werking op je gezondheid. Je kunt thee namelijk op elk moment van de dag drinken en je hebt keuze uit ontzettend veel soorten. Maar hoe kies je de juiste thee voor het juiste moment? Lees en laat je inspireren!

Verschillende soorten thee

Er zijn ontzettend verschillende soorten thee op de markt. Van witte thee, groene thee tot aan zwarte thee, rooibos, kruiden en thee met fruitsmaak. Geen idee waaruit je moet kiezen? Het is ook best lastig met zoveel keuze. Je kunt vast wel bedenken welke smaken je lekker vindt, maar je kunt ook kijken naar het moment van de dag waarop je de thee wilt gaan drinken en daarop je keuze baseren. Dat maakt de keuze wellicht een stapje makkelijker.

Wist je dat?

  • Er in thee ook cafeïne zit en dit theïne wordt genoemd?
  • Groene en zwarte thee een bloeddrukverlagende werking hebben?
  • Kruidenthee niet van de theeplant afkomstig is, maar wordt getrokken uit aftreksels van andere planten en kruiden?
  • Ze daarom ook niet de gezondheidseffecten van echte thee hebben?

Thee om de dag energiek te beginnen

Wil je in de ochtend een kop koffie vervangen door een kop thee? Maar wil je wel de cafeïne shot ervaren van een goede kop koffie? Dan kun je de dag perfect beginnen met een zwarte thee. Deze thee bevat namelijk een hogere dosis cafeïne dan de meeste andere theesoorten.

Kun je in de ochtend wel een verfrissende oppepper gebruiken om wakker te worden? Dan kun je perfect kiezen voor een thee die een verkwikkende werking heeft, zoals muntthee. Deze thee geeft je direct energie om wakker te worden en zet je spijsvertering aan het werk. Bovendien helpt het je luchtwegen te openen. Win win!

Ben je geen fan van muntthee en mag het iets milder zijn? Dan is een lekkere kamillethee ook een aanrader om de ochtend mee te starten. Deze thee verzacht de mond, keel en luchtwegen en brengt je in een ontspannen moment. Zo kun je rustig wakker worden en relaxed aan je dag beginnen.

Verfrissende thee in de middag

Ben je een echte theedrinker in de middag of zit je na schooltijd te wachten op je kind(eren) met een pot verse thee? Gezellig! Want dit is echt een moment om even de dag door te nemen en bij te tanken. Kies voor een thee met een lekker fruitig smaakje, daar zijn kinderen ook dol op. Zeker als ze net beginnen met thee drinken. Zijn ze geen fan van warme thee, dan kun je natuurlijk ook een ijsthee maken van de favoriete smaak. Laat de thee afkoelen en voeg vervolgens ijsblokjes toe. Hmmm … homemade icetea is the best!

Heb je rond de middag last van een middagdipje, dan is de zwarte thee een aanrader voor je om net dat beetje extra energie te krijgen om de dag door te kunnen.

Thee voor het slapen gaan

Wil je voor het slapen gaan nog een kopje thee drinken? Dat kan natuurlijk! Drink de thee uiterst een half uur voor het slapen gaan. Zo heeft je spijsvertering nog voldoende tijd om het te verwerken. Thee drink je in de avond:

  • Voor een goede nachtrust.
  • Om je luchtwegen te openen voor het slapen gaan.
  • Om rustig en relaxed te worden.

Kies voor het slapen gaan voor een thee zonder theïne. Theïne zorgt er namelijk voor dat je moeilijker in slaap kunt komen en heeft een opwekkende werking. Heb je nog een uitje op de planning staan in de avond of nacht? Dan is het prima om te kiezen voor een thee met theïne, zodat je langer alert en wakker blijft. Wil je graag genieten van een goede nachtrust, dan kun je beter kiezen voor een theemelange met een kruidenmix die de nachtrust bevorderen of gaan voor een kopje kamillethee.

Hele dag door thee drinken?

Dat kan, maar is niet aan te raden. Thee bevat namelijk cafeïne en theïne en dit is in grote hoeveelheden niet bevorderend voor je gezondheid. Drink niet meer dan 3 kopjes thee per dag waarin cafeïne of theïne in zit. Wil je wel meer thee drinken dan 3 kopjes per dag, kies dan tussendoor thee die vrij is van theïne.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
Foto door Anete Lusina: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/snijd-masseuse-met-handen-in-de-buurt-van-de-oren-van-de-vrouw-5240700/

Reiki: Een holistische benadering die thuishoort in de westerse geneeskunde

Steeds meer experts zijn het erover eens: reiki verdient een plekje in de westerse geneeskunde. Lees hier waarom!
Foto door Kaboompics .com: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/cafeine-koffie-kop-drinken-6347/

Maandag: Hoe start je de week op de juiste manier?

Maandag is voor vele een dag van kommer en kwel, maar dankzij dit artikel wordt het voor jou een dag vol nieuwe frisse energie!

Europees parlement stemt over hormoonverstorende stoffen!

HEEFT JOUW TANDPASTA, HAARDROGER, TOMATEN IN BLIK HORMOONVERSTORENDE STOFFEN? Het Europees Parlement heeft 4 oktober j.l. gestemd over de criteria die bepalen wat een chemische ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *