Ik wil detoxen: waar moet ik beginnen? Detox kuur? Detox thee? Sapkuur? Help!

Detox is een afkorting van detoxificatie wat ook wel ontgifting genoemd wordt. Een ander woord is ontslakken. In ons mensenleven worden veel gifstoffen opgehoopt en die kunnen tot veel schade leiden in onze gezondheid.

Door middel van een ontslakkings- of ontgiftingskuur geef je je lichaam de gelegenheid om de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Zoals we allemaal wel weten, wordt ons lichaam dagelijks blootgesteld aan allerlei schadelijke stoffen. Deze stoffen komen op verschillende manieren je lichaam binnen bijvoorbeeld door lucht- en milieuvervuiling, door plastic, ijzer, (drink)water, voeding en medicijnen (anti-biotica).

detoxen1

Ons lichaam beschikt over een natuurlijk reinigingssysteem dat ervoor zorgt dat wij deze toxische stoffen niet teveel binnenkrijgen, maar in de huidige tijd is dit systeem niet effectief genoeg. Gewoonweg omdat er teveel vervuiling is ontstaan. Hierdoor worden de giftige stoffen die in ons lichaam komen niet meer goed afgevoerd met als gevolg dat deze stoffen in het lichaam opgeslagen worden.

Soms zitten deze stoffen jaren in je lichaam en kunnen die je uiteindelijk ziek maken. Met een ontgiftingskuur is het mogelijk om deze stoffen uit je lichaam te verwijderen en hierdoor je lichaam te reinigen.

Wat doe je tijdens een detox? Door middel van een dieet, massages, supplementen en eventueel een darmspoeling worden de organen gereinigd. Het resultaat is dat je je na de detox weer fit voelt met meer energie. Een extra bijkomstigheid is dat je vaak gewicht verliest en je spijsvertering verbetert. Zin om te ontgiften, start meteen met een goede kuur van 17 dagen:

Uitgebreide Innerwave detox kuur

Juiste zuurbalans

De mate van gifstoffen in ons lichaam kunnen we meten door de pH-waarde, de verhouding zuur versus base in ons lichaam. Ook wel zuurgraad genoemd. Een goede zuurgraad is erg belangrijk voor ons lichaam omdat de zuurgraad iets zegt over je gezondheid. Als je zuur-base balans niet optimaal is, dan kan dat leiden tot allerlei ziektes. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de (natuur)arts.

phwaarde-verzuring

Zuurgraad meten

Wil je zelf weten hoe hoog je zuurgraad is dan kun je dat bijvoorbeeld een week lang meten via je urine of speeksel. Meet op verschillende momenten bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond en maak onderscheid tussen voor of na de maaltijd. Meet je pH-waarde niet direct na een maaltijd omdat dit de zuurgraad een klein beetje naar beneden haalt. Als je besluit je pH-waarde te meten, hou de resultaten dan bij m.b.v pH-strips. pH-meetstrips kopen om je zuurgraad direct te meten.

Houd de resultaten zeker bij tijdens een detoxkuur. Een goede detoxkuur zal de pH van de urine laten stijgen tot 7 a 8. Een pH onder de 7 is zuur te noemen en een indicatie voor verzuring.

Verschillende manieren om te detoxen

Er zijn verschillende manieren om te ontgiften. Je kunt denken aan een 10-daagse intensieve sapkuur, een milde detox, lymfedrainage of bijvoorbeeld een darmspoeling.

10-daagse sapkuur

detox-sapkuurHet detox dieet is een dieet waarbij je geen vast voedsel eet. Per dag drink je acht tot twaalf glazen sap op basis van water, fruit, groenten en ahornsiroop. Aangevuld met voedingsupplementen waaronder vitamine D, pro-biotica en chlorella. Enkele dagen voor de kuur ga je al minder eten en drinken zodat je lijf goed voorbereid is op de kuur. Een detox kuur duurt nooit langer dan 10 dagen. Voor meer informatie verwijs ik naar het kopje Detox & Superfoods.

 

Milde detox

Wil je het iets minder rigoureus aanpakken dan kun je het volgende doen. Beweeg veel, eet rauwe groenten (bijvoorbeeld kool), fruit en drink alleen maar water en kruidenthee. Eet geen vlees tijdens de kuur. Daarnaast kun je ervoor kiezen de milde detox te versterken met supplementen zoals chlorella, appelazijnzuur, knoflook en vitamine C.

Lymfedrainage

Lymfedrainage is onderdeel van een therapeutische massage. Behalve dat het ontspannend werkt, bevordert het ook de celvernieuwing en verbetert het de afvoer van afvalstoffen in je lichaam. Na de massage kun je even de infrarood sauna in gaan zodat je de laatste giftige stoffen uit kunt zweten.

Darmspoeling

Normaal gesproken voert je lichaam de meeste afvalstoffen af, maar het kan zijn dat de gifstoffen zich opstapelen. Jouw lichaam is dan niet in staat om de afvoer van alle afvalstoffen zelf te regelen. Een darmspoeling helpt je lichaam een handje. Hiermee wordt de dikke darm gereinigd en gif- en afvalstoffen worden afgevoerd. Via een dun slangetje wordt water (eventueel met pro-biotica toevoeging) de anus ingebracht. Afvalstoffen worden vervolgens van de darmwand losgeweekt. Een darmspoeling duurt ongeveer een uur en is niet pijnlijk.

Detox & Superfoods

detox-grasJe lichaam maakt de stof glucoron aan die een zuiverende werking heeft op het lichaam. Je zou dus denken dat een pil met daarin glucoron het meeste effect zou hebben. Dat is ook zo, maar deze stof kan niet synthetisch gemaakt worden en dus alleen maar door het lichaam zelf worden aangemaakt. Wel zijn er superfoods die dezelfde zuiverende eigenschappen hebben. We hebben het dan over superfoods als chlorella, spirulina en tarwegras.

Chlorela en spirulina zijn beide zoetwateralgen die veel bladgroen bevatten en chlorofyl. Chlorofyl heeft een zuiverende werking op het lichaam en kan vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen hebben een zeer schadelijk effect op ons DNA. Tarwegras bevat ook chlorofyl en is daardoor ook sterk reinigend.

Een overzicht van onze detox kuren? Kies uit de verschillende varianten: kuren, speciale pakketen om te ontzuren, of pakketten voor een algehele detox. Alle pakketten kunnen thuis worden uitgevoerd en zijn bijzonder simpel in je dagelijks leven in te passen!

Detox kuur die meer is dan alleen detox thee of een sap kuur?

Dat kan ik mij voorstellen. Zorg ervoor dat je je goed inleest voordat je begint. Dan weet je wat je te wachten staat! Wat zijn belangrijke redenen om te detoxen? En hoe kan je gezond sapvasten? En hoe maak je zelf detox juices? Je leest het allemaal op Fitplein!

1 reactie op “Ik wil detoxen: waar moet ik beginnen? Detox kuur? Detox thee? Sapkuur? Help!”

  1. Ik heb dit ooit gedaan en dat is mij zo goed bevallen! Ik kreeg zo veel meer energie, en mijn huid knapte zo mooi op. Echt een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *