Waarom een zittende levensstijl het nieuwe roken is en wat jij kan doen om te stoppen

Met een gebogen rug en gespannen schouders kijk je naar het klokje op je computerscherm. Je zit op de helft van de dag, nog vier uur te gaan. Je hebt weinig energie, je voelt je niet in contact met je lijf en je rug en schouders doen met de minuut meer pijn. Wanneer die vier uur voorbij zijn stap je in de auto, rij je naar huis en plof je op de bank. Na enkele uren te hebben genetflixt ga je slapen en de volgende dag herhaal je het riedeltje. Herkenbaar? Dan is dit artikel het teken dat je van je zittende levensstijl af moet komen!

Vandaag de dag zitten we ontzettend veel. Op werk, thuis, in de auto, in het openbaar vervoer. We houden van zitten, maar ons lijf is er minder dol op. Een zittende levensstijl kan de volgende fysieke gevolgen hebben:

 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Verhoogde bloeddruk
 • Zere spieren
 • Verhoogd cholesterol
 • Metabool syndroom
 • Osteoporose
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Verhoogde kans op beroertes
 • Vervroegd overlijden
 • Mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie

Het mag duidelijk zijn dat de zittende levensstijl het nieuwe roken wordt genoemd, want de gezondheidsrisico’s zijn niet mis. Dit alles valt te verklaren door verschillende factoren. Ten eerste is het handig om een zittende levensstijl te kaderen. De Nederlandse richtlijn voor beweging is om minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning te leveren, verspreid over diverse dagen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft iemand een zittende levensstijl als deze persoon per week minder dan 90 minuten aan lichamelijke activiteiten uitvoert. Dit wordt ook wel een sedentaire levensstijl genoemd.

De reden dat een zittende levensstijl bovenstaande fysieke gevolgen kan hebben is simpelweg omdat er niet genoeg bewogen wordt. Langdurig stilzitten kan ons metabolisme verminderen, ons bloedsuiker in de war schoppen, onze bloeddruk verhogen door het gebrek aan activiteit en zelfs onze vetverbranding vertragen. Ons lijf is nu eenmaal gemaakt voor beweging en waar ontspanning er zeker bij hoort, is dagelijks langdurig stilzitten zo’n beetje het ergste wat we kunnen doen voor onze gezondheid.

Onwijs veel mensen leven een zittende levensstijl, mede omdat het in de Westerse maatschappij soms moeilijk is om een andere levensstijl te leiden. Vandaag de dag is alles zo gericht op gemak, dat we er soms een beetje in doorslaan en in feite niet meer in beweging komen. Helaas trekt een uurtje sporten ’s avonds de zittende levensstijl niet direct recht. Het gaat er echt om dat je minder lang achter elkaar stilzit. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om meer in beweging te komen. Onderstaand 8 voorbeelden die je direct kan implementeren om je zittende levensstijl een schop onder de kont te geven.

 1. Probeer waar mogelijk zo min mogelijk de auto te pakken en zoveel mogelijk te fietsen of lopen naar je werk of school.
 2. Probeer ieder uur even een kleine pauze te nemen en op te staan. Haal bijvoorbeeld drinken voor jezelf of vraag of je drinken voor andere kan halen. Pluspunt: veel drinken betekent veel plassen, wat weer voor meer beweging zorgt.
 3. Daag jezelf uit om altijd de trap te pakken als de optie zich voordoet.
 4. Zet een dagelijks stappendoel die je altijd probeert te halen, begin hierbij klein en bouw rustig op.
 5. Probeer er een ritueel van te maken dat je elke ochtend als je wakker wordt eerst even enkele minuten een korte yogaoefening doet.
 6. Vraag eens of er opties zijn om te werken met een sta bureau, dit lost het probleem namelijk bijna direct op.
 7. Zet een reminder om elke 30 minuten even te bewegen. Of je nu even kort stretcht, opstaat of gaat fidgetten, zolang je maar even iets anders doet dan stil zitten. Er zijn ook speciale apps hiervoor, zoals Wakeout! en StretchMinder.
 8. Probeer op je vrije dagen zoveel mogelijk erop uit te trekken. Maak lange wandelingen, ga tuinieren, shoppen, fietsen, dansen etc. Motiveer jezelf om zo nu en dan eens niet achter een scherm stil te zitten voor ontspanning maar ga erop uit. Zo heb je niet alleen beweging, maar zal je zien dat je je direct een stuk gelukkiger voelt.

Kortom, wees jezelf bewust van de gevaren van een zittende levensstijl. Zorg dat je aan de bewegingsnorm komt van 150 minuten per week. Een sportritme is een heel goed begin om je lekker in je vel te voelen. Vervolgens is het zaak om tijdens de zitperiodes waar mogelijk zoveel mogelijk proberen te bewegen. En tot slot, maak van je vrije dagen actieve dagen. Uiteindelijk zal je je gelukkigste dagen ook niet op de bank zitten, maar zal je buiten zijn, in beweging, met anderen. Creëer zoveel mogelijk van dat soort dagen en versla de zittende levensstijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *