In beweging blijven tijdens kantoorurenĀ 

Vooral met een fulltime kantoorbaan kan het lastig zijn om enigszins actief te blijven. Voortdurend zitten is niet goed voor je gezondheid en wordt zelfs in verband gebracht met een verhoogd risico op hartproblemen, diabetes, en verschillende soorten kanker. Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch wat beweging krijgt tijdens die urenlange werkdagen? Fitplein geeft je enkele handige tips om het je wat makkelijker te maken.

Neem korte pauzes tussendoor

Door elk uur even op te staan en een beetje rond te lopen verklein je de kans op trombose en andere hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die drie uur per dag stilzitten 33% minder kans hebben om te overlijden door hart- en vaatziekten dan mensen die zeven uur per dag aan hun bureau zitten. Hoewel het waarschijnlijk niet mogelijk is om slechts drie uur per dag te zitten, kun je op de lange termijn beslist een hoop problemen voorkomen door ongeveer vijf minuten per uur even op te staan en rond te lopen. Maak een praatje met een collega op een andere afdeling, ga even naar het toilet, of haal iets te drinken. 

Ga wandelen tijdens je lunchpauze

Maak gebruik van je lange pauze door een stevige wandeling buiten te maken tijdens de lunch. Zorg ervoor dat je een lichte lunch bij je hebt zodat je niet met een te volle maag gaat wandelen. Of eet je lunch pas op nadat je gewandeld hebt. Niet alleen je lichaam profiteert overigens van een flinke wandeling, ook je brein krijgt zo een echte boost, zodat je daarna weer vol aan de bak kan op het werk. Om het extra leuk te maken kun je vragen of je collegaā€™s mee willen wandelen. Wandel je liever in je eentje? Zet dan een goede podcast op je telefoon (of mediaspeler) en neem je oordopjes mee om even heerlijk te ontspannen.

Doe rek- en strekoefeningen aan je bureau

Door middel van wat rek- en strekoefeningen kun je je bloedsomloop stimuleren en houd je je spieren soepel. Op YouTube kun je veel oefeningen vinden speciaal voor mensen die fit willen blijven op het werk. Je kunt zelfs voorstellen aan je collegaā€™s of ze mee willen doen aan een dagelijkse rek en strek sessie. Hiermee versterk je ook nog eens de band met je team!

Gebruik altijd de trap in plaats van de lift

Tenzij er een medische oorzaak is, is er geen enkel excuus om niet de trap te nemen. Maak er een gewoonte van om de lift over te slaan en de trap te pakken.

Parkeer verder weg van je werk (of stap een halte eerder uit)

Door iets verder weg te parkeren krijg je net weer wat extra stappen. Kom je met het openbaar vervoer naar het werk? Stap dan, indien mogelijk, een halte eerder uit zodat je nog voor je werkdag begint al wat beweging hebt gehad. Zorg er dan wel voor dat je iets eerder vertrekt en je voldoende tijd hebt om op je werk te komen. Woon je dichtbij je werk? Neem dan wat vaker de fiets of wandel naar je werk, zodat je vol energie aan de slag kunt gaan. Door de extra beweging en frisse lucht krijgen je hersenen de broodnodige zuurstof en voedingsstoffen om alert te blijven. Veel mensen geven ook aan dat hun creatieve ideeƫn gestimuleerd worden door wat extra beweging voor het werk.

Probeer een sportschool dichtbij kantoor te vinden

Maak het jezelf gemakkelijker om regelmatig naar de sportschool te gaan door er eentje vlakbij kantoor uit te kiezen. Op die manier kun je er bijna niet onderuit om de sportschool een bezoekje te brengen voor of na het werk. Zorg ervoor dat je de dag ervoor alvast een tas met je spullen hebt klaargezet.

Maak gebruik van staande werkplekken

Mocht jouw bedrijf over staande werkplekken beschikken, maak er dan gebruik van! Volgens flowork.com zijn medewerkers die staand werken ā€œgemotiveerder en fitter, waardoor het ziekteverzuim daalt en de arbeidsproductiviteit toeneemt.ā€ Je metabolisme wordt door staand werken extra aan het werk gezet, en er wordt meer zuurstof rondgepompt in je lichaam (wat weer goed is voor je brein). 

Hoewel het zeker niet altijd makkelijk is om soepel te blijven tijdens het werk, kun je met een klein beetje tijd en moeite de werkdag een stuk sportiever maken. Geen zin? Herinner jezelf er dan aan dat je lijf je er dankbaar voor zal zijn op de lange termijn. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *