In 5 stappen je lenigheid en mobiliteit vergroten 

We weten allemaal dat het belangrijk is om in beweging te blijven. Naar de sportschool gaan, een rondje wandelen, het huishouden doen. Allemaal effectieve manieren om je lijf fit en gezond te houden. Echter vergeten we vaak iets belangrijks te midden van al deze beweging en dat is onszelf lenig en mobiel houden. Lenigheid is iets dat vaak wordt afgeschoven naar diegene die yoga beoefenen en wat verder niet relevant is. In dit artikel leggen we je uit waarom lenigheid en mobiliteit juist wel heel belangrijk is en hoe je in simpele stappen je lijf een stuk flexibeler maakt. 

Wat is lenigheid en mobiliteit 

Als we aan lenigheid denken, denken we al gauw aan mensen die zichzelf moeiteloos in allerlei bijzondere houdingen kunnen leggen. Lenig zijn betekent dat je spieren en gewrichten veel bewegingsmogelijkheid hebben. Lenigheid is deels genetisch, sommige mensen worden geboren met lange spieren en soepele gewrichten en andere worden geboren met kortere en stuggere spieren. Toch is het geen magisch fenomeen wat we maar moeten nemen zoals het komt. Lenigheid en mobiliteit is namelijk door iedereen te trainen. 

Om verwarring uit de lucht te helpen, lenigheid en mobiliteit zijn twee termen die ongeveer op hetzelfde neerkomen. Echter is er een belangrijk verschil. Lenigheid is de passieve range of motion, wat betekent: hoe flexibel ben je met externe hulp? Oftewel, als bijvoorbeeld iemand je helpt door je been omhoog te duwen of je gebruikt een elastische band, hoe ver kom je dan? Mobiliteit is de actieve range of motion, wat betekent: hoe flexibel ben je op eigen kracht? Als je zelf je been omhoog doet, hoe ver kom je dan? 

Waarom lenigheid en mobiliteit belangrijk is 

We hebben allemaal wel eens ervaren hoe het is om stijf te zijn. Na een lange dag achter je computer, als je verkeerd hebt gezeten, als je de dag ervoor krachttraining hebt gedaan, wanneer je een dagje ouder wordt etc. Een gebrek aan lenigheid wordt vaak veroorzaakt door korte of stijve spieren. Stijve spieren willen we graag zien te voorkomen, omdat het voor belasting op de pezen zorgt en het ons een oncomfortabel gevoel geeft. Zeker in combinatie met stress, een zittende levensstijl of juist veel beweging gaat stijfheid je in de weg zitten. In sommige gevallen kan het zelfs zo verhinderend zijn dat simpele dagelijkse taken, zoals je veters strikken of iets oprapen, al bijna niet meer gaat. Zorgen voor een leniger en soepeler lijf is dus voor vrijwel iedereen gunstig en kan zorgen voor stressvermindering, blessurevermindering, verbeterde sportprestaties, vitaler oud worden en lekkerder in je vel zitten. 

Dagelijkse stappen voor een leniger lichaam 

1. Begin de dag met stretchen 

Na uren achter elkaar geslapen te hebben zijn onze spieren altijd een stuk stijver. Door de ochtend te beginnen met wat simpele rek- en strekoefeningen maak je je lijf wakker en zal je er de hele dag baat van hebben. In principe doen we dit al automatisch, denk maar eens aan even flink uitrekken als je ’s morgens uit je bed rolt. Wees je hier eens bewuster van en probeer elke ochtend wat simpele rek- en strekoefeningen te doen, zodat je er de hele dag profijt van hebt. 

2. Gesport? Zorg dat je altijd naderhand stretcht 

Als je sport dan span je je spieren aan en zet je ze aan het werk. Aan het einde van de sportsessie zijn je spieren warm en dit is het perfecte moment om ze te stretchen. Ten eerste zorg je ervoor dat je spieren hierdoor beter herstellen, ten tweede voorkom je dat je spieren korter worden door het sporten en ten derde zijn je spieren op dat moment warm waardoor je makkelijker en beter kan stretchen. 

3. Waag je eens aan yoga 

Yoga is een ideale manier om meer lenigheid en mobiliteit in je leven te brengen. Een vaak gehoorde uitspraak is dat mensen niet beginnen aan yoga juist omdat ze niet lenig zijn. Als dit idee nog in je hoofd zit mag je dat vandaag uit het raam gooien, want yoga is er voor ieder niveau en zorgt er juist voor dat je de lenigheid opbouwt. Het verschil tussen yoga en gewoon stretchen is dat yoga zich ook richt op je ademhaling, meditatie en flow. Hierdoor is het een sport en levensstijl ineen waarbij je ook nog eens je flexibiliteit verbeterd. Yoga kan je beoefenen in een yogaschool, in de sportschool, bij een particuliere docent of vertrouwd in je eigen kamer door middel van een van de vele YouTube filmpjes. 

4. Bouw het rustig op 

Iedereen kan leniger worden, ongeacht je genetische aanleg. Toch is het belangrijk dat je niet overcompenseert, zeker aan het begin. Je lijf moet wennen aan de nieuwe houdingen waarin je het brengt en dit gaat stapje voor stapje. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar je grenzen. Stretchen mag je uiteraard wel voelen, maar zodra je echt pijn of ongemak voelt dien je te stoppen. 

5. Zoek begeleiding 

Wanneer je gebrek aan lenigheid en mobiliteit je in de weg zit moet je je altijd vrij voelen om naar een fysiotherapeut te gaan. Hier krijg je namelijk de begeleiding die jouw lijf verdient om weer vrij en naar behoren te kunnen bewegen en hiermee voorkom je blessures. 

Lang verhaal kort, een lenig en soepel lijf hebben vergroot je kwaliteit van leven omdat je simpelweg meer bewegingsruimte hebt. Er zijn verschillende manieren hoe je deze lenigheid en mobiliteit kan realiseren en het is altijd de moeite waard. Tot slot zal je zien dat je snel progressie kan waarnemen en voel je je vaak als herboren nadat je tijd hebt gestoken in je flexibiliteit omdat je je lijf de ruimte geeft vrij te bewegen.

Superfood smoothie Recept met amandelmelk, banaan, chiazaden en maca

Superfood smoothies zijn een absolute topper als toevoeging op je eetpatroon. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, dragen goed bij aan afvallen, zijn echt verrukkelijk en ...
FTPT25-personal-trainer-Fabian-Touw

FTPT25: Online sporttraining in slechts 25 minuten!

Een aantal van jullie heeft ongetwijfeld mijn blog gelezen over mijn eerste ervaringen met mijn personal trainer, wow, wat was dat intimiderend! Ik heb een ...

Verbeter de kwaliteit van je slaap met deze factoren

Je functioneert optimaal bij zeven tot acht uur slaap per nacht. Al verschilt dit wel per persoon. Na een goede nachtrust voel je je vrolijker, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *