Top-7 unieke Nederlandse producten

In dit artikel wil ik zeven unieke Nederlandse producten met jullie delen. Alle producten zijn goedkoop, duurzaam verkrijgbaar en supergezond. Ze bevatten namelijk aanzienlijke hoeveelheden voedingscomponenten die belangrijk voor de gezondheid zijn. Het gaat om de volgende elementen: Beta-glucan, calcium, jodium, mangaan, Omega-3 vetzuren, en de vitamines A en K. Hier komen ze!

  1. Boerenkool (voor vitamine K)

100 gram boerenkool levert 1000% van de dagelijks benodigde dosis vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Bloedstolling is het proces waardoor bloed dat aan de lucht blootgesteld is klontert en hard wordt. Het is belangrijk bij bijvoorbeeld verwondingen. Pasgeboren baby’s in Nederland krijgen altijd na de geboorte een dosis vitamine K toegediend. Ook baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste drie maanden extra vitamine K nodig, zo belangrijk is deze vitamine. Als alternatief voor verse boerenkool, kun je ook boerenkoolpoeder nemen!

  1. Lijnzaadolie (voor alfa-linoleenzuur)

Lijnzaadolie is de rijkste bron van alfa-linoleenzuur (ALA) in de natuur. ALA is het voornaamste vetzuur uit de Omega-3 familie. Voor een optimale gezondheid moeten vrouwen twee gram van dit vetzuur per dag eten. Voor mannen is dat drie gram.

Eén eetlepel lijnzaadolie (14 gram) bevat maar liefst zeven gram ALA. Zo zal de consumptie van slechts twee of drie eetlepels lijnzaadolie jouw wekelijkse behoefte aan ALA dekken.

Lijnzaadolie heeft een licht bittere smaak en is ideaal als salade dressing. Trouwens, ik raad aan om lijnzaadolie niet te verhitten: warmte vernietigt de goede voedingsstoffen.

  1. Lijnzaad (ook voor alfa-linoleenzuur)

Naast lijnzaadolie is natuurlijk lijnzaad zelf ook ontzettend rijk aan ALA. Eén eetlepel lijnzaad bevat 2,5 gram ALA. Dat is dus ongeveer je dagelijkse behoefte. Ik raad aan lijnzaad even te laten wellen in je yoghurt, smoothie of pap gedurende 10 minuten alvorens deze te eten. Dan wordt het beter verteerd. Gekiemd lijnzaad is trouwens ook heel lekker. Wist je trouwens dat één eetlepel lijnzaad gemengd met twee eetlepels water een ei kan vervangen in bakrecepten?

  1. Makreel (voor Omega 3 vetzuren EPA en DHA)

Makreel is een duurzame Nederlandse vis. Makreel is goedkoop en supergezond. Het bevat namelijk aanzienlijk veel Omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), samen bekend als “visolie”. Wist je trouwens dat vis deze EPA en DHA niet zelf kan produceren? Vissen krijgen deze binnen via algen. Algen zelf zijn geen goede vervanger voor vis want dan zou je honderden grammen algen per dag moeten eten om voldoende Omega-3 binnen te krijgen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA is samen 450 mg per dag. Slechts 100 g makreel levert al snel 5.000 mg EPA en DHA, tien keer zoveel dus van wat dagelijks nodig is. Conclusie: wie regelmatig makreel eet zal nooit een tekort aan vis vetzuren opbouwen.

  1. Zeekraal (voor calcium en jodium)

Zeekraal (per 100 g) bevat 150 mg calcium (en dat is veel) wat nodig is voor sterke botten. Zeekraal is daarnaast een uitstekende bron voor het essentiële mineraal jodium. In veel landen (waaronder Nederland) wordt jodium toegevoegd aan het broodzout (dat door bakkerijen wordt gebruikt om brood te bakken). Als brood geen onderdeel van je dieet is, is de kans groot dat je een tekort aan jodium zult hebben. Jodium is in kleine hoeveelheden (zo’n 15-20 mg) aanwezig in ons lichaam. Jodium komt bijna uitsluitend voor in de schildklier. Schildklierhormonen regelen het metabolisme in de cellen en spelen een cruciale rol bij de vroege groei en ontwikkeling van de meeste organen, met name de hersenen. Bij mensen treedt de groei en hersenontwikkeling op tijdens de foetale periode en gedurende de eerste drie levensjaren. Een tekort aan jodium tijdens deze kritische periode kan hypothyreoïdie (laag schildklierhormoon-niveau) veroorzaken en leiden tot hersenbeschadiging. De consequentie is een onomkeerbare mentale retardatie (geestelijke achterstand). Verder kan een tekort aan jodium in elke andere periode van het leven, volwassenheid inbegrepen, de ontwikkeling van struma (kropgezwel) en / of falen van de schildklier veroorzaken.

Dit kun je dus voorkomen door bijvoorbeeld regelmatig zeekraal te eten.

  1. Wortel (voor vitamine A)

En wat dacht je van een wortel? Slechts één worteltje (gemiddeld 75 gram) bevat maar liefst 250% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Vitamine A is absoluut noodzakelijk voor een gezonde huid en slijmvliezen. Vitamine A is vet-oplosbaar. Dat wil zeggen dat het door ons lichaam opgenomen wordt in de aanwezigheid van vet. Kortom: voeg een paar druppels olie toe aan je wortelsapje!

  1. Havermout (voor beta-glucan en mangaan)

Haver is de primaire bron van beta-glucan (β-glucan). β –glucan is een vezel dat bevindt zich in de celwanden van graan. β-glucan helpt eetlust te remmen en heeft een gunstig effect op de stofwisseling. Het verhoogt namelijk de snelheid van het energieverbruik door je lichaam. Bovendien heeft β-glucan een bloeddrukverlagend effect. Daarnaast vertraagt het de bloedglucosestijging na een maaltijd. De aanbevolen dosis voor het verkrijgen van deze positieve effecten is drie gram β-glucan per dag. Eén portie havermout (30gram) bevat precies deze drie gram β-glucan.

Daarnaast levert een portie havermout bijna de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van het essentiële mineraal mangaan. Mangaan helpt bijvoorbeeld om alle genoemde voedingscomponenten op te nemen in het lichaam.

Je kunt meer dan je denkt…

Tja..Soms moet je je eigen grenzen verleggen. En als een van de beste lange afstandloopsters van de atletiekvereniging voor de tiende keer tegen je zegt ...
chiazaad-havermout-appeltaart

Chiazaad Apple Pie Oats – ontbijten met appeltaart!

Misschien wel mijn favoriete taart: appeltaart! De combinatie van appel, kaneel, rozijnen en noten vind ik echt goddelijk. Dus ontbijten met een appeltaartje wil ik ...
rauwe amandelen zijn gezond

Rauwe amandelen zijn gezond!

Rauwe amandelen zijn razend populair als gezonde tussendoortjes omdat ze niet alleen super lekker zijn maar rauwe amandelen zijn ook nog eens supergezond! Waar komen ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *