Snel afvallen met het paleo dieet en slimme paleo recepten?

Ik heb wel wat vraagtekens. In dit artikel wil ik mijn opinie met jullie delen met betrekking tot het populaire paleo dieet met de paleo recepten waarmee snel afvallen binnen ieders handbereik is. En wat is er gebeurd met het motto ‘gezond eten’?

Het paleo dieet: snel afvallen, van het metabool syndroom af en langer leven?

Wat is het Paleo dieet?

“Paleo” was de meest gezochte voeding gerelateerde zoekterm op Google in 2014. Het paleo dieet bestaat uit vlees, vis, gevogelte, eieren, groenten, fruit, noten en zaden, en dan zo onbewerkt mogelijk.

Dit jaar nog (2015) heeft US News and World Report een ranglijst van 35 diëten  gepubliceerd op basis van wetenschappelijk bewijs voor de meetbare werking van diëten. Het paleo dieet is op nummer 35 beland. Dat is dus heel laag. Een panel van deskundigen heeft geconcludeerd dat er geen bewijzen zijn dat het paleo dieet op lange-termijn gezondheidsvoordelen levert en op lange termijn nog steeds leidt tot snel afvallen.

Het enige positieve bewijs dat uit enkele onderzoeken naar voren komt, is dat het paleo dieet de markers van het metabool syndroom, en dan alleen op korte termijn kan verbeteren.

Wat is het metabool syndroom?

Je moet weten dat een metabool syndroom betekent dat je aan minimaal drie van de volgende factoren leidt:

 1. Te grote tailleomtrek
 2. Te hoge bloeddruk
 3. Te hoge glucose concentratie in je bloed
 4. Te veel triglyceriden in het bloed (bepaalde soorten vetdeeltjes),
 5. Te hoog cholesterol

Al deze factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van suikerziekte en hart- en vaatziekten. Aangenomen wordt dat insulineresistentie de grondslag vormt voor de meeste, zo niet alle, bovenstaande factoren die leiden tot het metaboolsyndroom.

Wat is insulineresistentie ook al weer?

We praten over insulineresistentie als je lichaam niet meer gevoelig voor insuline is, oftewel resistent. Insuline is het hormoon dat je bloedsuiker laat dalen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel de hele tijd in balans. Zodra je lichaam echter niet meer reageert op insuline, blijft er teveel bloedsuiker ongebruikt in het bloed achter, en dat is niet goed voor je gezondheid.

Insulineresistentie is vaak een aanloop tot diabetes. Mensen met diabetes (type 2) zijn altijd insulineresistent. Ze krijgen daarom medicijnen voorgeschreven die het lichaam weer laten reageren op het insuline hormoon. Maar vergeet niet dat snel afvallen en meer bewegen het lichaam ook gevoeliger voor insuline maken. De meeste mensen met insulineresistentie hebben te kampen met overgewicht en bewegen niet voldoende.

Het is inmiddels ook bekend en bewezen dat bewerkt voedsel “low-grade” ontstekingen kan veroorzaken en daarmee indirect ook kan leiden tot insulineresistentie. We praten dan voornamelijk over voedsel dat op hoge temperaturen industrieel geproduceerd is. Aan dit type voedsel is dan ook te veel suiker en zout, verzadigde vetten en kunstmatige smaak- en conserveringsmiddelen toegevoegd. Het ligt eigenlijk voor de hand dat dit soort voedsel voor niemand goed is. Dus logisch dat als je het gaat vermijden, je beter in je vel zit.

Het eten toen en nu

Het voedingspatroon van onze voorouders uit het Paleolithicum (2,6 miljoen jaar tot 10,000 jaar geleden, vóór de komst van moderne landbouw) was aanzienlijk anders dan ons huidige eetpatroon. Of eigenlijk ook patronen, want niet iedereen op aarde volgt het “traditionele westerse dieet”.

Net zomin er tegenwoordig sprake is van één voedingspatroon, was er vroeger ook geen sprake van één Paleo eetpatroon. De beschikbare voeding was afhankelijk van de geografische locatie en van het klimaat. Daarom varieert de samenstelling van de voeding van onze paleolithische voorouders aanzienlijk. Er waren veel verschillen tussen macronutriënten en het aandeel van plantaardige of juist dierlijk voedsel. Het klopt weer wel dat het eten van onze pre-agrarische voorouders vrijwel verstoken was van granen en zuivel. Het is echter weer niet zo dat onze voorouders langer dan wij leefden. En of hun korte leven gezonder was dan dat van ons, is ook de vraag.

Dat een mens zich fysiek beter voelt bij het volgen van het paleo dieet – dat betwijfel ik niet. Het paleo dieet is een eiwitrijk dieet met daarnaast veel groente en fruit. Zowel eiwitten als grote hoeveelheden groente en fruit verzadigen heel erg goed Ze leveren echter nauwelijks calorieën. Dit is de reden waarom ook voor jou (en zeker in het begin) snel afvallen de eerste reactie van je lichaam is. Hierdoor voel je je automatisch energieker en fitter. Daarnaast ga je waarschijnlijk ook meer bewegen, minder alcohol drinken en minder industrieel bewerkt voedsel eten. Dit is allemaal goed en draagt bij aan het fit voelen.

Tot nu toe is mij geen voorbeeld bekend van een granenvrij dieet dat tot een langer en gezonder leven leidt. Het tegenovergestelde is mij wel bekend: in de diëten van de honderdjarigen, waaronder bewoners van Ikaria, Sardinië en Aventisten- vegetariërs van de Verenigde Staten, zijn volkoren granen een altijd terugkerend onderdeel.

Wat de traditionele diëten van de honderdjarigen in het gemeen hebben, is dat ze milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Het paleo dieet is alles behalve dat. Persoonlijk vind ik niet dat je gezond moet willen worden ten koste van de gezondheid van onze planeet.

Graag nodig ik je uit om jouw ervaringen en meningen te delen. Zodat we een onafhankelijke discussie kunnen voeren over het paleo dieet en ervaringen kunnen delen. Dat kan door hieronder een comment te plaatsen. En heb je een vraag, ik hoor het graag.

Gezonde groeten,

Lera

www.terraeluna.info

3 reacties op “Snel afvallen met het paleo dieet en slimme paleo recepten?”

 1. Het eerste deel van je verhaal is goed onderbouwd en dan ineens de opmerking dat Paleo niet duurzaam en niet milieu vriendelijk is. Waar is dat op gebaseerd?
  Paleo is biologisch en stimuleert juist het kopen van locale producten. Paleo levensstijl wel juist goed omgaan met onze planeet.

 2. Beste Mariëlle,
  Wat ik daarmee bedoel te zeggen is het volgende. Het paleo dieet is niet milieuvriendelijk omdat het gebaseerd is op vlees/vis/kip. De productie hiervan is erg milieuonvriendelijk. Biovleesproductie is vanzelfsprekend veel beter dan gangbare, maar als je dagelijks een flinke portie vlees/vis/kip eet is het toch planeet-onvriendelijk. Bovendien bevatten paleo-recepten veel noten, vaak exotische fruit, het vervoer van beiden is al weer milieuonvriendelijk.

 3. Hoi Lera,

  Grappig dat de US News and World Report ranglijst serieus genoem word, we hebben het hier over Amerika die toestaat dat een hamburger 1 dollar kost en broccoli 3 dollar. Je zou er juist van uit kunnen gaan dat Amerika Paleo niet voor niks op de 35ste plek zet omdat het werkt en daar door minder mensen afhankelijk raken van medicijnen en voedsel ketens waar gigantisch veel geld in word verdient .

  Groetjes Sheila

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *