Tips voor het kiezen van de beste deodorant

Als je je afvraagt waarom je die deodorant elke ochtend gebruikt, het is om die stinkende bacteriën in bedwang te houden! Die kleine slechteriken voeden zich namelijk met ons zweet en zorgen voor een onaangename geur. Gelukkig zit er in deodorants meestal wat antimicrobiële werking, om de groei van deze bacteriën op onze huid te verminderen. Maar dat is nog niet alles. Deodorants bevatten ook stofjes die de zweetgeur maskeren, zodat je de hele dag fris blijft ruiken. Sommige deodorants gaan zelfs nog verder en blokkeren tijdelijk onze zweetklieren of verminderen de zweetproductie. Geen zweet, geen geur, geen probleem!

Waarom transpireren we en zweten we?

Als we zweten, verliest ons lichaam water via zweetklieren in onze huid, wat helpt bij het regelen van onze lichaamstemperatuur. Hoewel zweetklieren overal op de huid voorkomen, hebben we de meeste zweetklieren in onze handen, voeten en oksels. Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, maar bevat ook orthocresol en paracresol, die een ontsmettende werking hebben. Afhankelijk van de omstandigheden zoals het weer en lichamelijke inspanning kunnen we dagelijks tussen de 100 ml en 8 liter zweet produceren.

Waarom transpireert de ene persoon meer dan de andere?

De hoeveelheid transpiratie varieert van persoon tot persoon. Het wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, geslacht, leeftijd, lichaamsgewicht, hormoonspiegels en gezondheid. Sommige mensen hebben meer zweetklieren dan anderen, waardoor ze meer zweet produceren. Ook kan bepaalde medicatie, stress, angst en voeding de hoeveelheid zweet beïnvloeden. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en fysieke activiteit ook invloed hebben op de hoeveelheid transpiratie.

Waarom krijgt zweet soms een nare geur?

Zweet krijgt soms een nare geur door de aanwezigheid van bacteriën op de huid. Wanneer deze bacteriën zweet afbreken, ontstaan er stoffen die een onaangename geur kunnen veroorzaken. De mate waarin zweet ruikt kan ook worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

· Voedingsmiddelen die worden gegeten
· Bepaalde medicatie
· Stressniveaus
· Hormonale veranderingen

Stinkend zweet kan ook worden veroorzaakt door overmatig zweten, omdat de hoeveelheid zweet meer bacteriën op de huid kan aantrekken en de groei van bacteriën kan stimuleren.

Helpt het als je je okselharen scheert tegen transpireren?
Er is nog geen wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat het scheren van okselhaar helpt bij het verminderen of voorkomen van zweten. Sommige mensen beweren dat het scheren van okselhaar kan helpen om het zweten te verminderen. Dit door het verwijderen van de haren die bacteriën vasthouden en geur veroorzaken. Het is mogelijk dat het zelf averechts werkt. Door dit proces van het scheren kan de huid geïrriteerd raken, wat weer kan leiden tot hypertranspiratie – een overmatige zweetproductie. Bovendien kan het scheren van okselhaar de huid beschadigen, waardoor het risico op infecties toeneemt. Dus het is niet duidelijk of het scheren van okselhaar helpt bij het verminderen van transpiratie en het kan leiden tot andere problemen.

De geschiedenis van de deodorant

Deodorant is een uitvinding uit Egypte, waar ze parfum en andere geurige middelen gebruikten om lichaamsgeur te maskeren. In de vroege 20e eeuw werd echter de eerste commerciële deodorant uitgevonden door een Amerikaanse chirurg genaamd dr. Everly. Het werd op de markt gebracht als “Mum” en was bedoeld om overmatige transpiratie te verminderen en lichaamsgeur te voorkomen.

Soorten deodorant

Er zijn verschillende soorten deo’s op de markt, die over het algemeen in vijf categorieën kunnen worden onderverdeeld:

1. Spray deodorant: deze deodorant wordt via een spuitbus op de huid gespoten.
2. Stick deodorant: deze deodorant wordt aangebracht op de huid via een soortgelijke applicator als die van lippenbalsem.
3. Crème deodorant: zoals de naam al doet vermoeden, is dit een crème die op de huid wordt aangebracht, meestal met de vingers.
4. Roll-on deodorant: dit type deodorant heeft een balvormige applicator die over de huid wordt gerold om de deodorant aan te brengen.
5. Natuurlijke deodorant: deze deodorant bevat geen chemicaliën, maar gebruikt natuurlijke ingrediënten zoals essentiële oliën, kokosolie en baking soda om geur te neutraliseren en vocht te absorberen.

Hoe kies je de juiste deodorant voor overmatig zweten?
Als je last hebt van overmatig zweten, is het belangrijk om een deodorant te kiezen die speciaal is ontworpen om dit probleem te behandelen. Als je op zoek bent naar deodorants die antiperspirant zijn en die aluminiumzouten bevatten, kan dit helpen om zweetproductie te verminderen en transpiratie te blokkeren. Het kiezen van een extra sterke of klinisch geteste deodorant kan ook helpen om zweetgeur en vocht voor een langere periode van tijd te voorkomen. Bovendien kan het de moeite waard zijn om natuurlijke deodoranten te overwegen, omdat deze vaak mild zijn en geen synthetische ingrediënten bevatten die de huid kunnen irriteren.

Deo voor de gevoelige huid
Een gevoelige huid kan zich op verschillende manieren uiten, maar sommige veelvoorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk, irritatie, droogheid en schilfering. Onder de oksels kan een gevoelige huid zich uiten in een branderig gevoel, huiduitslag, roodheid, bultjes of extreme droogheid. Een gevoelige huid kan ook geïrriteerd raken door bepaalde ingrediënten die in deodorants worden gebruikt, zoals alcohol, parfum en baking soda. Mensen met gevoelige huid kunnen beter een milde deodorant gebruiken, zoals een natuurlijke deodorant zonder synthetisch parfum of andere stoffen die irritatie kunnen veroorzaken.

Zoek naar een deodorant die vrij is van synthetische geuren, alcohol, parabenen en andere gevaarlijke chemicaliën. Sommige populaire natuurlijke ingrediënten in deodorants zijn bijvoorbeeld:

· Kokosolie: werkt als een natuurlijke antimicrobiële stof
· Sheaboter: hydrateert en beschermt de huid
· Natriumbicarbonaat: helpt geurtjes te neutraliseren en werkt als een natuurlijk antimicrobieel middel
· Maïszetmeel: helpt bij absorptie van vocht

Let wel, elk type deodorant kan anders werken voor verschillende personen en het kan zijn dat het even experimenteren is om te vinden welke het beste werkt voor je.

Kies de beste deodorant

Er zijn verschillende soorten deodorants verkrijgbaar, variërend van traditionele antiperspirant tot natuurlijke deodorants. Als je een deodorant wilt kiezen, denk dan na over wat je fijn vindt, of je gevoelig bent voor bepaalde stoffen en of je een “groene” levensstijl wilt ondersteunen. Door na te denken over deze factoren en wat voor je werkt, kun je de juiste deodorant kiezen die past bij je behoeften en levensstijl.

fitness hoelahoep voor een strakke buik

Fitness hoelahoep: voor een strakke buik!

Sinterklaasactie bij Bodyhoop®! Wow wat tof: een strakke buik met de hoelahoep! Een superactie kwam ik dit weekend tegen: de sinterklaasactie van Bodyhoop®. Het is ...

Handverzorging in tijden van Corona: zo pak je dat aan

Ziekteverwekkers kunnen makkelijk via de handen worden verspreid, zo weten we inmiddels sinds het COVID-19 virus heeft toegeslagen. Regelmatig je handen wassen met water en ...
raw food paleo recept walnoot brownies

Paleo recept: Rauwe mini walnoot brownies

Ik ben helemaal gek op deze rauwe ‘brownies’. Het kost maar 5 minuten om ze te maken! Ik gebruik vierkante siliconen ijsmallen voor de vorm, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *