Tips om je geheugen en concentratie te verbeteren

Iedereen wil een scherp geheugen en een betere concentratie, of het nu is om te werken, beter te studeren of gewoon om dagelijks te maken. Gelukkig zijn er manieren waarop we onze mentale functies kunnen verbeteren door aandacht te besteden aan onze gezondheid en voeding.

In deze blogpost zullen we onderzoeken hoe gezond gewoonten en de juiste opname ons geheugen en concentratievermogen kunnen opleveren.

Wat is het geheugen?

Het geheugen is de capaciteit van onze hersenen om informatie op te slaan en later op te roepen. Er zijn verschillende soorten geheugens, zoals kortetermijngeheugen, langetermijngeheugen en werkgeheugen. Kortetermijngeheugen is verantwoordelijk voor het vasthouden van informatie voor een paar seconden of minuten. Langetermijngeheugen daarentegen is verantwoordelijk voor het opslaan van informatie voor een langere periode, van dagen tot jaren. Werkgeheugen wordt gebruikt om informatie vast te houden en te manipuleren tijdens een bepaalde taak.

Stappen om je geheugen te verbeteren

Drinken voor je brein

Laten we beginnen met het belang van hydratatie voor onze mentale prestaties. Ons brein bestaat voor ongeveer 73% uit water, en zelfs milde uitdroging kan alle negatieve gevolgen hebben voor ons denkvermogen. Onderzoek heeft aangetoond dat uitdroging leidt tot een afname van de cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie. Het wordt daarom aanbevolen om gedurende de dag voldoende water te drinken om ons brein gehydrateerd te houden en optimale mentale prestaties te behouden. Als je deze stap helemaal juist wil doorlopen kan je je drinkwater filteren, zodat je jezelf gedurende de hele dag met kwalitatief hoogstaand water hydrateert.

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatig sporten is belangrijk voor een gezond brein en een goed geheugen. Tijdens lichaamsbeweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat op zijn beurt de vorming van nieuwe zenuwcellen en verbindingen bevordert. Dit kan leiden tot een verbeterd geheugen en concentratievermogen.

Voedingsstoffen voor een beter geheugen

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij het verbeteren van het geheugen en de concentratie. Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen en groene groenten. Deze voedingsmiddelen helpen de hersenen te beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen. Omega-3-vetzuren, die voorkomen in vette vis, noten en zaden, zijn ook gunstig voor de hersenfunctie. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die specifiek belangrijk zijn voor de hersenfunctie:

A. Omega-3- vet: Omega-3- vet, vooral docosahexaeenzuur (DHA), essentieel voor de structuur en functie van de hersenen. Ze worden gevonden in vette vis zoals zalm, forel en sardines. Studies hebben aangetoond dat een hogere inname van omega-3- vetverwantschap met een beter geheugen en een verlaagd risico op leeftijdsafhankelijke cognitieve achteruitgang.

B. Antioxidanten: Antioxidanten helpen bij het probleem van oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen, die beide kunnen zijn voor de cognitieve functies. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder andere bessen, donkere chocolade, noten en groene bladgroenten.

C. Vitamine B-complex: Verschillende vitamines uit het B-complex, zoals vitamine B6, B12 en foliumzuur, spelen een rol bij het onderhouden van een gezondheid en het bevorderen van een goed geheugen. Voedingsmiddelen zoals volle granen, peulvruchten, eieren en bladgroenten zijn goede bronnen van deze vitamines.

Daarbij kan het nemen van CBD-druppels ook de focus verhogen.

Blijf mentaal actief

Het brein is als een spier en moet ook worden getraind. Het doen van mentaal uitdagende activiteiten, zoals breinbrekers, puzzels en geheugenspelletjes is een geweldige manier om je brein te trainen en je geheugen te verbeteren.

Slaap voldoende

Tijdens de slaap ervaren je hersenen een soort “reiniging”. Een goede nachtrust geeft je hersenen de tijd en kans om je te herstellen en te vernieuwen. Bovendien helpt het om je emoties van de dag te verwerken en onthoud je beter wat je vandaag hebt geleerd. Slaap speelt een essentiële rol bij de verwerking en opslag van informatie in de hersenen. Het is daarom belangrijk om voldoende slaap te krijgen, idealiter minimaal zeven uur per nacht, en ervoor te zorgen dat je slaapkamer donker en rustig is om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Verminder stress voor je brein

Langdurige en overmatige stress heeft een negatieve invloed op de werking van je hersenen. Dit kan leiden tot frequente vergeetachtigheid, geleidelijke afleidbaarheid en een verhoogde gevoeligheid voor negatieve emoties. Gelukkig kun je deze effecten voorkomen door je bronnen voldoende rustmomenten te gunnen. Stress kan namelijk het geheugen en de concentratie aantasten. Om stress te verminderen, kun je ontspanningstechnieken gebruiken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen.

Sociale contacten goed voor je hersenen en geheugen

Sociale interactie draagt bij aan onze hersencellen om nieuwe verbindingen aan te gaan en bestaande verbindingen te versterken. Dit heeft een positieve invloed op onze cognitieve functies en helpt ons om informatie beter te verwerken en te volgen. Daarnaast zijn er de invloed van de sociale interactie op de groei van nieuwe cellen in bepaalde gebieden van onze hersenen die bijdragen aan het behoud van een gezond brein op de lange termijn.

Dus waarom zou je niet af en toe met vrienden naar een toneelstuk gaan of samen naar de film gaan?

Conclusie

Er zijn verschillende manieren waarop we ons geheugen en concentratievermogen kunnen verbeteren. Door ons te richten op gezonde gewoonten, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen we ervoor zorgen dat ons brein optimaal functioneert. Daarnaast kunnen doelen stellen en dagelijks je hersenen trainen ook helpen om ons concentratievermogen te verbeteren. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je een beter geheugen en concentratievermogen hebben en productiever en succesvoller zijn in je dagelijks leven.

Warme smoothie met pompoen, heerlijk in de winter!

Het is bijna Kerstmis dus deze smoothie is heel toepasselijk! Deze smoothie kan ook heel goed als nagerecht tijdens the Christmas dish! Ingrediënten van warme smoothie ...
paleo-snack recept

Het is een lifestyle! Met paleo-snack recept

Toen ik 1 jaar geleden begon met Paleo eten op advies van een orthomoleculair therapeut had ik niet verwacht dat ik me daardoor al zó ...
Foto door Toni Cuenca: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/groene-appel-naast-twee-helderglazen-potten-616833/

Groene Smoothies: Gezond en Verfrissend – Ontdek de Voordelen en Geniet van Heerlijke Recepten

Groene smoothies zijn hot! Of naja, ze worden koud gedronken maar zijn vooral ontzettend hip. Lees hier waarom en ontdek drie recepten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *