De pro’s en cons van een vision board

Een vision board, ook wel inspiratie- of droombord genoemd, geeft je dromen en doelen visueel weer. Hierbij worden vaak foto’s, afbeeldingen, quotes en andere visuele elementen gebruikt om de visie voor de toekomst vorm te geven. Het kan een goede manier zijn om je te motiveren en je eraan te herinneren waarop je je moet focussen. Het gebruik van zo’n vision board is dus heel handig, maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Lees snel verder hoe je een vision board maakt en wat de pro’s en cons zijn hiervan.

Hoe maak je een vision board?

Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van een vision board, leggen we je uit hoe je er precies eentje kunt maken. Het is het verstandigst om eerst een moment te nemen om je doelen en toekomstvisie op een rijtje te krijgen. Denk na wat je graag zou willen bereiken in verschillende aspecten van je leven. Hoe zie je je relatie(s) en carrière voor je? Wat zou je voor elkaar willen krijgen als het aankomt op je financiën en gezondheid? Zijn er nog specifieke projecten of hobby’s waar je graag meer mee zou willen doen? Wees zo gedetailleerd mogelijk bij het formuleren van je doelstellingen en schrijf ze op.

Aan de hand daarvan kun je vervolgens afbeeldingen, foto’s, tekeningen, quotes en stukken tekst (bijvoorbeeld uit tijdschriften) uitzoeken die je doelstellingen visueel ondersteunen. Dit kun je ook digitaal doen (Pinterest is natuurlijk de app bij uitstek om een mooi vision board te maken), maar eigenlijk geeft het de meeste voldoening om dit handmatig te doen. Als ondergrond voor al je materialen kun je bijvoorbeeld een groot stuk karton, een prikbord, of een stevig stuk papier gebruiken.

Voordat je alles gaat vastplakken (of vastprikken), kun je al je materialen groeperen. Experimenteer met de lay-out totdat je tevreden bent. Vervolgens kun je alles met lijm, dubbelzijdig plakband of punaises (in het geval van een prikbord) bevestigen. Maak je vision board nog persoonlijker door andere creatieve elementen toe te voegen en zet ‘m op een plek waar je ‘m elke dag kunt zien. Op die manier word je continu herinnerd aan je toekomstdromen, en dat geeft weer een motivatieboost.

De pro’s van een vision board

Veel mensen zweren bij het gebruik van een vision board. Het heeft ook zeker de nodige voordelen, namelijk:

1. Het is een goede manier om je dromen enigszins ‘tastbaar’ te maken. Eigenlijk overbrugt een vision board de afstand tussen je huidige realiteit en je ‘ideale’ toekomst. Zo lijkt het opeens niet meer onmogelijk dat je dromen ook werkelijkheid worden.

2. Het helpt je om je prioriteiten op een rijtje te krijgen en het vergroot je focus. Op je vision board staat in principe alles wat belangrijk voor je is. Daardoor wordt het makkelijker om je alleen op die dingen te richten die er werkelijk toe doen.

3. Eén van de belangrijkste voordelen van een vision board is uiteraard dat het voor net wat meer motivatie zorgt. Saaie werkdag in het vooruitzicht? Een blik op je vision board en je weet weer waarvoor je het doet.

4. Het maken van een vision board is op zichzelf al een leuke activiteit. Je bent creatief bezig en werkt tegelijkertijd aan je toekomstvisie.

De cons van een vision board

Niet iedereen is echter te spreken over het gebruik van een vision board. Een aantal nadelen kunnen zijn:

1. Het kan sommige mensen ervan weerhouden om écht actie te ondernemen. Weliswaar is het leuk om te fantaseren over de toekomst, wat telt is wat je er nú aan doet. Een vision board op zichzelf gaat je niet helpen om datgene wat het presenteert te bereiken.

2. Hoewel je jezelf zeker niet moet laten tegenhouden door limiting beliefs, is het wel verstandig om je dromen realistisch te houden. De kans dat je zo rijk wordt als Warren Buffet of ooit met een knappe prins zal trouwen is (bijvoorbeeld) erg klein. Veel mensen creëren door een vision board toch behoorlijk onrealistische verwachtingen. Dat werkt vaak demotiverend, zeker omdat ze er niet bij stilstaan hoeveel dat van je kan eisen.

3. Doordat een vision board niet specificeert hoe je je dromen gaat realiseren, blijven ze vaag en kan het je moeite kosten om daadwerkelijk de stappen te zetten die nodig zijn. Een concreet plan van aanpak kan daarom beter werken dan een visueel aantrekkelijk vision board.

4. Het kan ervoor zorgen dat je je vast blijft klampen aan dromen en doelen die eigenlijk niet meer bij je passen. Aangezien jijzelf en je leven continu veranderen, is het belangrijk ook je vision board regelmatig aan te passen.

Onderneem actie en wees flexibel

Of je nu graag een vision board gebruikt of niet, het belangrijkste blijft om de stappen te zetten die nodig zijn om je doelen te behalen. Als het jou helpt om meer motivatie en focus te krijgen, dan is het zeker raadzaam om er eentje te maken. Wellicht heb je echter meer aan een geschreven en concreet actieplan dat definieert hoe je te werk moet gaan. Geen enkel hulpmiddel neemt je het werk uit handen, dus onthoud goed dat je voor een groot deel altijd zelf nog in de hand hebt of je je dromen waarmaakt of niet.

Vergeet niet dat doelen stellen en het toewerken naar je dromen je tevens bewust kunnen maken van wat juist niét (meer) bij je past. Wees dus flexibel en stel nieuwe doelen op als je merkt dat ze niet meer goed aansluiten op wie je bent. Bedenk goed dat doelen gewoon je eigen verzonnen maatstaven zijn en dat niemand je zal straffen als je ze niet behaalt. Het proces zelf (de stappen die je al hebt gezet) is uiteindelijk wat er toe doet en wat de meeste voldoening geeft, en niet zozeer het eindresultaat!

Glutenvrije pannenkoek

Glutenvrije pannenkoeken

Smullen van glutenvrije pannenkoeken Ik ben dol op pannenkoeken! Zoet, hartig, je kan mij er wakker voor maken 😉 Hier mijn zoete favoriet: met banaan ...

Dit waren de belangrijkste diëten van de afgelopen jaren

Binnen de Westerse samenleving diëten we er maar wat graag op los. Maar wat zijn de grootste diëten van de afgelopen jaren? Wij zetten ze ...

10 tips: Voorkom besmetting met het coronavirus

Hoe kun je besmetting met het nieuwe coronavirus voorkomen? Die vraag rijst nu het virus ook in Nederland is aangetoond. Daarom is het noodzaak om ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *