Tips & inspiratie voor een ontspannen Kerst en een gezonde jaarwisseling!

Heb je nu ook gezellige Kerstborrels, Eindejaar Diner’s én de focus op ‘wat geef ik wie met Kerst’ en ‘wat gaan we kokkerellen met de Kerstdagen’. Drukte alom en ik zie om mij heen veel snotneuzen, hoestbuien en griep gevallen. De hectische decembermaand kan ervoor zorgen dat je met de feestdagen ziek in bed ligt óf in januari ziek en kwakkelig bent. Herstel duurt lang, zelfs tot maart! In deze nieuwsbrief geef ik je praktische tips om de decembermaand op en top gezond door te komen en fit en vitaal 2018 in te gaan.

December is een ‘zware’ maand en dan verlaagt je weerstand enorm en pak je het ene virus na het andere op en ben je weken aan het sukkelen. Onze weerstand verlaagt in tijden van drukte, stress en bij een onevenwichtig voedingspatroon. Als we dan door de hectiek ook vergeten aan onszelf te denken dan is de cirkel rond en worden we vatbaar voor van alles en nog wat.

De decembermaand is voor velen van ons dé maand van stress, verplichtingen, ‘ongezond’ eten en weinig tot geen ontspanning d.m.v. sporten, yoga/meditatie of een fijne relax dag thuis. Met de feestdagen verplicht samen zijn met vrienden/familie omdat het zo hoort is stress. Het ‘moeten’ zorgt voor spanning en geeft een onaangenaam gevoel. De borrels en etentjes zorgen ervoor dat je anders eet dan je normaal doet.  Probeer dit jaar de ‘eigen’ momenten in je agenda te houden en kijk of je ook sommige uitnodigingen kunt afslaan. Dat laatste is een grote uitdaging omdat we graag aardig gevonden willen worden en niemand teleur willen stellen. Als we vergeten dat wij ons eigen BFF (Best Friend Forever) zijn hebben we in januari de poppen aan het dansen en worden we ziek!

Wat kun je doen aan voeding als je veel uit eten gaat of bij andere mensen eet? Neem voordat je van huis gaat je eigen gemaakte (groente) soepje. Zo laat je het brood met kruidenboter of bittergarnituur makkelijker staan. Bij een diner is het ook handig om thuis alvast iets gezonds te eten van met name groente. Kies gerust voor vis of vlees maar probeer de sausjes te laten staan. Deze bevatten vaak veel smaakversterkers die de gezondheid niet bevorderen en er voor zorgen dat je juist meer gaat eten! Een nagerecht hoeft misschien niet eens als je thuis je ‘green shot’ hebt gehad en je een voor- en hoofdgerecht kiest. Een goed glas wijn bij het eten is zalig en kan met mate ook geen kwaad. Toch is het raadzaam ‘water bij de wijn’ te doen zodat je zeker aan je 2 liter water per dag komt.

Naast deze voorzorgsmaatregelen adviseer ik ook om suppletie te nemen ter ondersteuning. Zodra de R in de maand komt, de dagen korter worden en het weer koud en guur dan is het al opletten geblazen. De zon in de zomer zorgt voor de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor o.a. ons immuunsysteem. Allereerst raad ik dan een suppletie van vitamine D aan én een vitamine complex. Als je de dag begint met 2 grote glazen (gefilterd) warm water met citroensap en ontbijt met een groente smoothie met daarin een proteïne en een Super Greens dan start je de dag optimaal op. Groene groente en de Super Greens bevatten veel antioxidanten, mineralen, maar ook chlorella. Dit reinigt je lichaam en zo houd je je zelf dus ‘schoon’. Een ander pluspunt is dat dit supplement ook alkaliserend werkt en zo het lichaam in de juiste PH balans houdt.

Mocht je toch graag een detoxkuur willen doen dan raad ik aan om dit in het voorjaar te doen februari/maart en alleen als je weerstand goed is. Detoxen terwijl je ziek of kwakkelig bent is niet de bedoeling.

Gezellige voorbereidingen gewenst en als je het jezelf makkelijk wilt maken, kies een heerlijk gezond recept uit een healthy kookboek.  Een avondje op de bank, kaarsjes aan, kop thee én het kookboek op schoot om ontspannen je Kerstdiner samen te stellen. Heerlijk vooruitzicht, no stress, be happy!

Gezellige groet,

Danielle Ooteman – Team Fitplein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *