Raw Food: wat is het raw food dieet?

Raw Food is in opkomst! Het is de snelst groeiende dieet trend van dit moment. Diverse onafhankelijke Amerikaanse marketingbureaus verwachten dat raw food over een jaar of vijftien net zo normaal is als vegetarisch eten.

Raw Food in Nederland

Ja hoor, waar heel Nederland nog in rep en roer is over de rawfood moeder Francis die met haar zoon Tom¬†in De Wereld Draait Door verscheen, is raw food in Amerika de snelst groeiende business van het moment. In Amerika heeft elke stad van enig formaat een eigen rawfood restaurant, alle natuurwinkels hebben er vanzelfsprekend een straat met rauwe producten (koeken, juices, smoothies, cruesli, noten, rauwe bars, broden en crackers). Diverse celebrities promoten de raw food lifestyle, van Gwyneth Paltrow tot Barbra Streisand, van Uma Thurman tot Natalie Portman en van Sting tot David Bowie. De discussies in Nederland gaan veel te vaak over doorslaan of overdrijven, terwijl in Amerika men al van een rawfood dieet spreekt als zo’n 70% van de voeding rauw is. Dan valt het best mee toch ūüėČ

Wat is het Raw Food dieet?

Het Raw Food dieet is gebaseerd op de consumptie van rauw en onbewerkt voedsel, zoals verse groente en fruit, zaden, noten, gedroogd fruit en zeewier. Sommige aanhangers van het Raw Food dieet zijn ook vegetarisch of veganistisch, dus eten geen dieren of voedsel uit dierlijke bron. Er zijn ook Raw Food liefhebbers die rauw vlees of vis of andere dierlijke producten zoals eieren consumeren. In de praktijk wordt tenminste 75% van het voedsel rauw gegeten.

De naam ‘dieet’ is wellicht een beetje verwarrend. Kenmerkend aan een ‘dieet’ is dat je het een tijdje volhoudt totdat je de effecten begint te merken. Nadat je je ‘dieetdoelen’ hebt bereikt, ga je al snel weer terug naar je ‘normale’ dieet.¬†Dat is niet het geval met een raw food dieet. Eigenlijk is een raw food dieet niet zo zeer een dieet maar meer een lifestyle, een manier van leven die je duurzaam in je leven hebt opgenomen. Ofwel, je verandert in een raw food dieet je gewoontes naar een nieuwe manier van leven en eten.

Aanhangers van het Raw Food dieet eten rauw omdat¬†voedsel dat verhit wordt boven de 43¬įC belangrijke enzymen verliest die nodig zijn voor het verteren van het voedsel en het opnemen van voedsel in het lichaam. Bovendien verliest het voedsel door verhitting aan voedingswaarde omdat vitaminen en mineralen hierdoor vernietigen. Dat is waarom Raw Food als gezonder wordt beschouwd: het heeft een veel hogere voedingswaarde.

Rauwe voeding gaat verder dan gezond en natuurlijk eten alleen; het is een manier van leven. Deze manier van eten maakt meer vitaal en spiritueel bewust, brengt je gewicht in balans en voorkomt/geneest vele vormen van ziekte.

De voedselpiramide van het Raw Food dieet

Raw Food Dieet voedselpiramide

Ook het Raw Food dieet heeft een eigen voedselpiramide. Deze is gebaseerd op de voedingswaarde die wij als mensen nodig hebben. Je voeding moet voor het grootste deel bestaan uit de onderste laag van de piramide en voor het kleinste deel uit de bovenste laag van de piramide. Water is het belangrijkste element, daarna de groene bladgroente, daarna fruit en groente, daarna spruiten en peulvruchten, daarna noten, zaden, lijnzaad en hennepzaad en vervolgens kruiden, greens, zeewier en tarwegras. Koudgeperste olie tenslotte met mate.

Raw Food Dieet: voordelen en nadelen

Net als elk dieet heeft ook een Raw Food dieet voordelen en nadelen.

Voordelen van Raw Food

 • Je huid ziet er stralend en gezond uit
 • Je krijgt meer energie
 • Je verliest gewicht (in de vorm van vet)
 • Je kunt beter op gewicht blijven
 • Je vermindert je slechte cholesterol, je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Nadelen van Raw Food

 • Je moet goed kunnen organiseren om tenminste 75% rauw te kunnen eten
 • Je hebt een enorme motivatie nodig
 • Het is moeilijk vol te houden, vooral wanneer je wel eens in restaurants eet
 • Het vereist de nodige voorbereiding
 • Er kunnen problemen ontstaan met je spijsvertering.

Kenmerken van Raw Food kort aangestipt

Natuurlijk, gezond, levend eten

Raw Food is levend voedsel, zowel plantaardig als dierlijk. Vlees en vis staan echter aan het eind van de voedingsketen en daarmee vergroot de kans dat ze giftige stoffen bevatten. De meeste raw food liefhebbers zien af van consumptie van dierlijk voedsel en kiezen daarmee voor een (deels)  veganistische eet- en leefstijl.

Kirlian fotografie van rauw en biologisch voedsel

Okay, deze paragraaf zal veel scepsis oproepen, dat realiseer ik mij. Toch wil ik graag een paar zaken aanstippen die je versteld doen staan. Kirlian fotografie, vernoemd naar de Russische elektricien Semyon Davidovich Kirlian, werd bij toeval ontdekt. Al in 1939 begon hij met het bestuderen en ontwikkelen van deze high-voltage elektro-fotografie. De techniek werd pas bekend in de jaren ’70 toen Shelia Ostrander en Lynn Schroeder er een boek over publiceerden (Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain).

kirlian raw food photographyAlle levende wezens genereren straling en zenden deze uit. Fotonen van licht, elektromagnetische frequenties, warmte, geluid en geur worden uitgezonden door ons lichaam en hebben een directe relatie tot ons innerlijk. Dit subtiele systeem van uitwisseling bevat een schat aan informatie. Kirlian combineert een hoog voltage, hoge frequentie, ultra lage stroom, elektrische velden en fotografische technieken om de interactie van subtiele energievelden rond levende en niet-levende objecten zichtbaar te maken.

kirlian raw food photography mushroomDeze technieken maken gebruik van 50.000 volt en een¬†breed spectrum¬†van frequenties om te resoneren met de te onderzoeken objecten, net zo lang totdat de patronen kunnen worden vastgelegd voor analyse. De toestroom van elektrische energie maakt de biologische en energetische uitwisseling van het lichaam zichtbaar.¬†Kirlian foto’s onthullen unieke inzichten in onzichtbare energievelden. Het verschil tussen een Kirlian foto van een rauw, biologisch voedsel en een Kirlian foto van een gekookt voedsel is dramatisch.

Meer over Kirlian fotografie van raw food, klik hier. Ben je ge√Įnteresseerd in een video hierover, klik hier of hier.

In rauwe voeding zit dus volop levensenergie (Prana), die met Kirlian fotografie zichtbaar wordt als een aura van licht om het gefotografeerde object. Bij verhitte¬†voeding zie je deze energie niet zie hierboven wat voorbeelden van foto’s. Door het¬†eten van rauw voedsel wordt de energie uit het voedsel direct overgedragen aan je lichaam.

Raw Food is rijk aan Chlorofyl

Groene groenten bevatten veel Chlorophyl (bladgroen). De molecuulstructuur verschilt slechts op één atoom (magnesium in plaats van ijzer) van onze rode bloedkleurstof die het zuurstoftransport in ons lichaam verzorgt. Het is een sterk alkalisch molecuul die werkt als een krachtig antioxidant.

Raw Food zit voordevol voedingswaarde

Rauwe voeding is niet verhit boven 43¬ļ C. Dat betekent dat de voedingswaarde van het voedsel zo goed mogelijk is behouden.¬†Vitaminen, mineralen, enzymen,¬†water en antioxidanten kun je allemaal uit rauwe voeding halen.

Er wordt nogal eens beweerd dat we eiwitten uit dierlijk voedsel moeten halen. Dat is niet nodig, er zijn genoeg plantaardige bronnen van eiwit. Wel is het belangrijk goed op je inname van eiwit te letten, zeker wanneer je vegetari√ęr of veganist bent.¬†Verse groenten, fruit en noten bevatten alle¬†essenti√ęle aminozuren¬† die nodig zijn voor de opbouw¬†van eiwitten.

Let wel op je vitamine B12!

In rauwe voeding komt¬†vitamine B12¬†¬†niet voor: deze essenti√ęle vitamine¬†moet daarom altijd door middel van voedingssupplementen worden toegevoegd. Wil je een goede vitamine B12 die rauw is en geschikt voor vegetari√ęrs en veganisten, kijk dan eens naar de Vitamine B12 van Vitals.

Raw Food is rijk aan salvestrolen

Biologisch en vers Raw Food is rijk aan salvestrolen. Salvestrolen¬†zijn natuurlijke stofjes, die een plant aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van¬†bacteri√ęn, schimmels, virussen en insecten heten fytoalexinen. Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen.¬†Salvestrolen is een verzamelnaam voor een groep stoffen die oorspronkelijk in vele soorten groente, fruit en kruiden voorkwamen.¬†Echter, als je planten bespuit met bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld schimmels wordt de plant minder gestimuleerd z√®lf salvestrolen aan te maken.

Salvestrolen zijn pas zeer recent ontdekt (in de jaren ’90). Salvestrolen zijn bitter¬†en komen in¬†redelijke hoeveelheden alleen nog voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Op dit moment wordt er breed onderzoek gedaan naar de werking van salvestrolen omdat het vermoeden is dat salvestrolen bij de mens een kankerremmende werking hebben. Mensen die biologische producten gebruiken zijn waarschijnlijk beter beschermd tegen allerlei vormen van kanker dan mensen die kiezen voor gangbare producten.

Belangrijke bronnen van salvestrolen zijn groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine, knoflook, rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango, peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, marjolein, oregano, paardenbloem, rooibos, rozebottel, meidoorn(bes), kamille. Meer informatie over salvestrolen vind je hier. Hier vind je ook veel gedocumenteerde bronnen.

Raw Food is licht verteerbaar

Het voordeel van Raw Food is dat het nog alle enzymen bevat en daardoor zeer licht verteerbaar is.¬†Door de rijkheid aan enzymen vraagt het verteren van Raw Food veel minder energie van je lichaam en daarom voel je je na het eten van een Raw Food maaltijd energieker, terwijl je je na het eten van een warme maaltijd vaak moe of lusteloos kan voelen, we kennen allemaal de ‘energiedip’ wel die zich op enig moment na het eten van een warme maaltijd aandient.

Raw Food helpt ontgiften

Raw Food alkaliseert en helpt zodoende in je lichaam opgehoopte zuren uit je lichaam te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan hormonen, medicijnen, E-nummers en alcohol. Daarom wordt ook wel gezegd dat Raw Food vele ziekteprocessen helpt te voorkomen of herstellen. Lees meer over alkalische voeding en actief je lichaam ontzuren in mijn blog Zelf je lichaam ontzuren met voeding?

Maar waarom is koken/bakken van voeding nu opeens niet gezond meer?

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten van het koken of bakken van voeding. Door je voedsel te koken/bakken:

 • klonteren eiwitten waardoor ze¬† slecht opneembaar worden
 • verandert de oorspronkelijke structuur van de moleculen en ontstaan giftige, chemische verbindingen zoals nitrosaminen uit eiwitten, het kankerverwekkende acrylamide uit koolhydraten, en trans-vetzuren die vrije radicalen produceren uit cis-vetzuren
 • worden enzymen afgebroken en daardoor moet je lichaam harder werken om voedsel zelf te verteren
 • worden vitaminen deels vernietigd en worden mineralen minder goed opgenomen
 • wordt water aan het voedsel onttrokken; dit ‚Äėlevende‚Äô water verliest ook zijn vermogen als drager van informatie
 • verandert de darmflora door slecht verteerde voedingsmiddelen, waardoor ziekmakende (pathogene) bacteri√ęn zich in de darmen nestelen
 • worden natuurlijk aanwezige¬† phytonutri√ęnten (flavonoiden, lycopenen), die beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten, ernstig beschadigd
 • wordt het¬† immuunapparaat chronisch gestimuleerd en daardoor op den duur uitgeput.

Verhit voedsel is een aanslag op je darmen

Verhitting van eiwitten en verlies aan enzymen bij gekookt eten verlengen het verteringsproces: gekookt voedsel heeft 40 tot 100 uur nodig om door je darmen te gaan. De lange passagetijd van gekookt voedsel werkt gistings- en rottingsprocessen  in de hand.
De onverteerbare resten van gekookte granen, dierlijke producten en ‚Äėduurzame‚Äô voedingsmiddelen¬†bedekken de darmwand met een¬†muco√Įde (slijm)laag¬†, die weliswaar de opname van toxische¬†stoffen remt, maar √≥√≥k de opname van essenti√ęle voedingsstoffen belemmert. Een¬†rauwe maaltijd verteer je¬†binnen 24 tot 36 uur. De voedingsstoffen worden ook beter opgenomen!

Wat vind jij van Raw Food?

Natuurlijk heb ik de wijsheid niet in pacht. Er wordt nog zoveel onderzoek gedaan naar Raw Food. Wel ben ik er enorm door gefascineerd. Ik eet tenminste 1 rauwe maaltijd per dag. Een echte Raw Food lifestyle past niet zo gemakkelijk in mijn leven. Ik ben nog onvoldoende ervan overtuigd dat meer dan 75% Raw Food nog meer voordelen voor mij heeft. De voordelen die ik zelf heb ervaren met het eten van meer rauw voedsel is overduidelijk veel meer energie, ook veel meer duurzame energie, mijn nachten zijn korter en ik sta gemakkelijk vroeger op, mijn huid is een stuk gaver dan voorheen, mijn concentratie is aanzienlijk verbeterd, mijn buikvet is behoorlijk afgenomen (dik ben ik nooit geweest) en mijn gewicht is bijzonder stabiel geworden.  Tenslotte ben ik de pure smaak van echte voeding ook gaan waarderen, wat het gemakkelijker maakt om regelmatig rauw te blijven eten.

Voor mij is Raw Food nog steeds 1 grote ontdekking. Zondag 14 juni sta ik op het Dutch Raw Food Festival op boerderij Langerlust in Amsterdam met de rauwe merken Kievit en Pur Ya! en met de waterfilters van Aquavit. Ik hoop dat ik genoeg tijd heb om zelf nog enkele lezingen bij te wonen over Raw Food.

Zoals je ziet ben ik nog niet helemaal overstag. Ik ben reuzebenieuwd naar jullie mening en ervaring en ik hoop dat jullie bij mijn blog jullie kennis en ervaring willen delen!

Hoe je microbioom je gezondheid be√Įnvloedt

Wat is je microbioom en wat voor goeds kan het doen voor je gezondheid? Dit artikel legt je uit waarom het van belang is je ...

Aromatherapie: alles wat je moet weten over de lichamelijke effecten 

Wist je dat Aromatherapie letterlijke betekent therapie met geur? In deze blog lees je alles over de lichamelijke effecten.
fruitijs maken

Fruitijs maken: lekker en gezond!

Fruitijsjes maak je lekker zelf. Je kan naar hartelust vari√ęren en je ijsjes klaarmaken zoals je ze zelf het lekkerst vindt. En met een beetje ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *