Snel afvallen zonder dieet: 10 superhandige tips!

Mijn naam is Lera en ik ben diëtist en gecertificeerd orthomoleculair therapeut. Afvallen is mijn specialiteit.

Snel afvallen zonder dieet

Dat willen we allemaal wel.Ik geloof dat ieder mens uniek is en vraagt om een unieke aanpak. Ik maak daarom altijd een persoonlijk voedingsplan. Want wat goed voor mij is kan minder goed uitpakken voor jou! In deze blog geef ik 10 tips waar jij gegarandeerd baat bij hebt.

  1. Ruim op

Begin met het opruimen van je keukenkasten en koelkast, dat wil zeggen gooi de ‘gevaarlijke’ producten weg zoals koek, snoep, chips, borrelnoten, kaasblokjes… Bewaar ook geen snoep op de werkplek.

  1. Plan vooruit

Plan vooruit wat je de komende dagen gaat eten en winkel ook vooruit. Winkel nooit op een lege maag omdat honger grote ogen heeft!

  1. Slaap genoeg

Zorg ervoor dat je elke nacht genoeg slaap krijgt. Een volwassene heeft tenminste zes uur slaap per nacht nodig, maar de meeste van ons hebben gemiddeld zeven uur nachtrust nodig. Tekort aan slaap bevordert de groei van het honger hormoon en verhoogt de eetlust, waardoor het risico op overeten omhoog gaat.

  1. Drink voldoende water

Bij veel mensen haalt hun lichaam honger en dorst door elkaar heen. Dorst wordt dan vaak verward met honger. Blijf dus altijd goed drinken! Hierdoor krijg je minder trek. Streef naar twee liter water per dag, het liefste gefilterd, spatzuiver, drinkwater.

  1. Drink minder alcohol

Allereerst stimuleert alcohol de eetlust. Ten tweede is alcohol zelf zeer calorierijk. Bijvoorbeeld, een glas wijn (180 ml) bevat ongeveer 150 calorieën. NB: witte wijn is niet significant minder calorierijk dan rode.

  1. Eet een eiwitrijk ontbijt

Eiwitten verzadigen het meest. Door ontbijt te eten dat rijk aan eiwitten is voel je je verzadigd vooreen langere tijd. Een paar eieren voor ontbijt is dus een prima optie. Je hebt echter niet altijd de tijd om een eitje te bakken in de ochtend. Griekse yoghurt of hüttenkäse zijn ook bijzonder rijk aan eiwitten. Een praktische en lekkere oplossing is Kievit Blend. Dit bevat een flinke dosis eiwitten per portie maar ook best veel vezels waardoor je uren lang na ontbijt geen honger hebt.

  1. Eet elke dag sla

Maak er een gewoonte van om de belangrijkste maaltijd van de dag met een groot portie rauwkost of sla te beginnen. Jouw salade mag zo groot zijn als je wilt (let echter op dat je niet te veel olie gebruikt voor de dressing, zie ook het volgende punt). Rauwe groenten verzadigen namelijk en leveren bovendien een flinke portie aan vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen.

  1. Vermijd overmatig gebruik van olie

Een eetlepel olie heeft 120 calorieën. Dat is veel. Dat kun je vergelijken met een banaan of een aardappel. Voeg daarom altijd maar de minimale hoeveelheid olie aan je saladedressings toe. Voeg in plaats van olie juist meer azijn, citroen- of sinaasappelsap, mosterd en/of kruiden aan toe. Kies ook voor andere manieren van bereiden van warme maaltijden dan overal olie bij te gebruiken. Bij koken en stomen heb je bijvoorbeeld helemaal geen olie nodig. Dat is makkelijk afvallen!

  1. Probeer een app

Het is echt waar: studies tonen aan dat het bijhouden van een dagboek gewichtsverlies kanverdubbelen. In mijn professionele opinie is My Fitness Pal op dit moment de beste gratis app op het gebied van afvallen. Er zijn ook honderden andere goede apps trouwens. Het voordeel van zo’n app is dat je in principe van alles kunt blijven eten en dat je de calorieën niet zelf hoeft te tellen. Het enige wat je hoeft te doen is je eten invullen (of de streepjescode van de verpakking ervan scannen), en de app waarschuwt je als je de gevaarlijke zone nadert. Zo’n app kan ook goed inzicht geven in je mogelijke vitaminen- en mineralentekorten, zoals vitamine C en A, ijzer en calcium.

  1. Win advies in van een ervaren diëtist

Ten slotte, als snel afvallen jou zelf niet lukt, raadpleeg dan een diëtist. Een diëtist, in tegenstelling tot gewichtsconsulent of voedingscoach, heeft hoger onderwijs gevolgd op het gebied van voeding. Ze is goed thuis in fysiologie en stofwisseling en weet hoe je gewicht kan verliezen op een gezonde manier. Naast het praktische advies geeft een regelmatig bezoek aan een diëtist je psychische steun en werkt het als een ‘stok achter de deur’ om je dromen te verwezenlijken!

Natuurlijk kun je met mij direct een afspraak maken. Het consult wordt vanuit je basisverzekering vergoed. Je kunt ook je verzekeraar raadplegen om een diëtist in de buurt te vinden.

Vrouw bezig met gezicht reinigen

5 supplementen die je huid ondersteunen

Ondanks een gezonde leefstijl kan je huid soms wel een extra boost gebruiken. Maar welke supplementen kan je hiervoor het beste gebruiken?
Beginnen met sporten - met deze 10 tips lukt het iedereen

Beginnen met sporten: met deze 10 tips lukt het iedereen

Sporten is niet alleen een manier om fit te worden, het is ook een manier van je lijf vieren! Met deze 10 tips kan iedereen ...

Groentesap recept met spinazie

Een lekkere groene groentesap met spinazie, kool en selderij. Niet moeilijk om te maken en een bron vol vitaminen! groentesap recept met spinazie ingrediënten: 4 ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *