Suikerverslaving, ongezonde suikers liggen op de loer

Het is helaas gewoon waar… Suikerverslaving ligt op de loer. Ongemerkt krijgen wij veel te veel geraffineerde suikers binnen die we niet nodig hebben. Suiker, glucose, fructose, dextrose, noem hoe je het noemen wilt. Feit is dat het bijna overal ingegooid wordt.

Maar waarom eigenlijk? Waarom is dat nodig? Kan dat niet gewoon zonder? Het product zal er toch echt niet minder lekker om smaken? En dan heb ik het niet over de toetjes of de koekjes. Nee, ik heb het over producten waar je niet van verwacht dat er suiker in zit! Vleeswaren voor op brood, crackers, sauzen, soepen en zelfs kant en klare salades!

Het is toch eigenlijk idioot…

En je komt er pas achter als je op n gegeven moment besluit om geen toegevoegde suikers meer te eten. Nou, succes dan maar! Want dan begin je met lezen van etiketten. En oeps….de dingen die je gewend was te kopen die vallen dan voor het grootste deel af. En nu? Je gaat je dan echt afvragen wat je in hemelsnaam dan nog WEL kunt eten! Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg pure voedingsproducten om uit te kiezen. Met veel smaak en goede voedingsstoffen die je lichaam echt kan gebruiken.

Maar ik zal je zeggen dat dat niet het enige is waar je tegenaan loopt.

De eerste tijd ga je die suikers namelijk missen. Je lichaam ontwent ervan. Je bent die zoete smaak ook gewend. Zoet je kwark maar eens met alleen fruit als je gewend bent er altijd honing in te doen… Dat is echt even wennen! Net zoals de suikervrije stroop (gezoet met alleen de fruitsuikers en een klein beetje pure appelsap). Een heel andere smaak hoor!

Het leuke is wel dat als je er eenmaal aan gewend bent, je niet meer anders wilt.

En dat klinkt misschien raar, maar ik ervaar het echt zo. Persoonlijk heb ik het idee dat ik alles veel beter proef. Vooral zoet. Een dadel is voor mij echt het toppunt van zoet en echt een traktatie. Zie het als mijn koekje bij de koffie.

En het is helemaal grappig om iets uit te proberen wat je eerder wel at of dronk maar bol staat van de suiker. Zo dronk ik dus laatst een kant en klare koffie uit een pakje van een niet nader te noemen merk. Nou ja, dronk…, 1 slok en ik spuugde het nog net niet uit! Ik proefde alleen maar suiker en melige poedermelk. Niet eens een koffiesmaak! Bleeeeeeegggghhhhh…dat was echt heel erg vies. Dan maar geen koffie die dag!

Of het effect wat suiker op je lichaam heeft als je het niet meer gewend bent, ook leuk!

Sinterklaas. Ik had me bij de lokale chocoladespecialiteitenzaak een 200 grams zakje handgemaakte Sintchocolaatjes gehaald voor 5 en 6 december. Dan is de grote dag aangebroken en natuurlijk had ik ook nog zelf een overheerlijke speltspeculaastaart gemaakt met amandelspijs (met bruine basterdsuiker en rietsuiker) en ik had een zakje chocolade pepernoten… Het feest kon beginnen! Vier chocolaatjes, een handvol pepernoten en een stuk taart en Vicky was misselijk. Tja, ik snapte precies hoe die kinderen zich voelen na een overdaad aan zoet op een feestje. En dan misselijk thuiskomen. Dus dat was het dan voor die dag. Leuk bijeffect was het stuiteren door de woonkamer…gelukkig ging ik die avond nog Pietje spelen en kon ik de energie weer kwijt!

Nam niet weg dat het me wel heel erg lekker smaakte. Vooral die chocolade. Dat is en blijft toch een grote liefde!

Af en toe zo uit de band springen maakt ook echt niet uit en deze maand is er gewoon bijna voor gemaakt!

Dus, met de kerst haal ik me toch weer een zakje chocolaatjes van 200 gram en een toetje zal er ook wel ingaan aangezien dat een ijsje wordt van diezelfde chocoladewinkel…

En het geeft ook een hele hoop rust voor jezelf als je jezelf gewoon een paar dagen van deze maand toestaat om te zondigen. (goede tip van mijn coach Marleen Brood)

Januari komt erna en is een maand zonder festiviteiten die om eetmomenten vragen. Dan keert de rust weder.

Dus voor nu lieve mensen; Geniet van deze feestelijke maand, kies voor een paar dingen die je ECHT lekker vind en denk er niet te zwaar over na.

Kies je momenten en geniet. Neem dat ECHT lekkere handgemaakte chocolaatje bij de koffie en drink 1 of 2 glaasjes van die overheerlijke likeur. Drink die paar wijntjes mee bij het kerstdiner en geniet van heerlijke stuk wild met rode port saus. En eet een stukje overheerlijke zelfgemaakte speculaastaart! Daar is deze maand namelijk voor gemaakt. Oud en nieuw met zijn goede voornemens sluit er niet voor niks op aan! En daarbij; Je komt echt geen 5 kilo aan van 4 dagen zondigen.. Toch? Ik neem hierbij aan dat we het dan houden bij keuzes en niet de hele taart opeten en 2 flessen likeur uitdrinken… 😉

Fijne feestdagen allemaal lieve mensen!

Lees hier over gezonde en ongezonde suikervervangers. 

Kilawin

Kilawin van zwaardvis in romaine sla wrap

Deze keer maal een Filipijns visgerecht recept van onze chef Willem aka TheRacingchef58, Dit recept komt oorspronkelijk  uit de Filipijnen, het is pittig maar super ...
rauwe amandelen zijn gezond

Rauwe amandelen zijn gezond!

Rauwe amandelen zijn razend populair als gezonde tussendoortjes omdat ze niet alleen super lekker zijn maar rauwe amandelen zijn ook nog eens supergezond! Waar komen ...
5 manieren om je motivatie voor sporten te vergroten fitplein.nl

5 manieren om je motivatie voor sporten te vergroten

Is het mogelijk om je sport motivatie te vergroten? Met deze 5 simpele tips zeker wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *