Januari: Paleo food challenge

Paleo food challenge of Veggie challenge

Januari balansmaand. Doe je mee met de Veggie challenge of de Paleo challenge? Ik ga het laatste doen, hoewel ik ook weinig vlees eet. Klik hier voor mee info over Paleo voeding. Een combi kan ook natuurlijk, maar is wel pittig. Geen tarwe, zuivel en suiker. Dat is mijn uitdaging voor de eerste maand van 2015. Waarom? Om te kijken wat het verschil is, in energie, hoe mijn huid eruit ziet, verbetering van gewrichtsklachten en zo nodig de kerstkilo’s eraf krijgen. In mijn geval is het een uitdaging om op gewicht te blijven. Om het vol te houden ga ik in het weekend ‘gewoon’ eten. Ik eet al lang geen brood en pasta meer, wat grote invloed heeft gehad op mijn energie niveau, met name ’s avonds. Ik gun iedereen deze omslag, maar het is niet altijd makkelijk. Iemand met coeliakie, wat ik gelukkig niet heb, zal dit vast kunnen beamen. Wij worden gemarineerd in tarwe-bevattend voedsel als we niet oppassen. Suiker eet ik bijna niet, alleen honing.

Wij worden gemarineerd in tarwe-bevattend voedsel als we niet oppassen

De grote uitdaging voor mij zit hem in mijn ontbijt. Ik eet yoghurt met noten en een drupje honing. De hele maand soja yoghurt eten, zie ik niet zitten, dus ik ga met name makkelijke ontbijt alternatieven zoeken. Mijn lunch bestaat drie keer per week uit een avocado, wat wortels, 2 stuks fruit en een onverantwoord sesamreepje. Als ik thuis ben maak ik vaak iets met ei als lunch, een restje van het avondeten of een salade. Mijn favoriete Caprese zal dus ook een maandje moeten wachten. Ik houd het overigens goed vol op zo’n lunch, de hongerklop ken ik alleen van toen ik nog brood at. Latte’s ga ik ook missen, maar je smaakpapillen worden binnen 10 dagen vervangen, zwarte koffie zal dus wel wennen. Het avondeten is relatief makkelijk. Veel sla (zonder feta of geitenkaas), vis, groenten en af en toe rijst. Ga ik ook extra pure chocola 85% laten staan? Als ik consequent ben wel natuurlijk, maar extra pure chocola is ook een superfood.  Misschien niet meer een halve reep per avond. Dus ik sla veel wortels en noten (geen pinda’s!) in voor de snaai-trek, zorg voor een gevarieerd gevulde fruitschaal, ga nog meer koken met knollen (complexe koolhydraten) en wat experimenteren met bijvoorbeeld amandelmeel en hazelnotenmeel om tarwevrij brood mee te maken. Kijk hier en je vindt de heerlijkste fitplein Paleo recepten. Er zijn nog tig voedingsmiddelen te bedenken die je beter kan laten als je echt Paleo wil eten, maar met deze drie groepen is het al uitdaging genoeg. Op 1 januari eet ik mijn laatste oliebol en vrijdag 2 januari is het startschot. Doe je mee? Ik zal mijn ervaringen, valkuilen en tips hier delen. Een fit 2015 gewenst!

leptine afvallen

Leptine: waarom speelt het zo’n belangrijke rol tijdens het afvallen?

Leptine is een belangrijk hormoon voor het krijgen en behouden van een gezond gewicht. Het hormoon geeft een signaal door aan de hersenen, waardoor hongergevoel ...
glutenvrije lasagne

Glutenvrije lasagne: overheerlijke herfstlasagne met pompoen

Glutenvrije lasagne: overheerlijke herfstlasagne Waarom ik de herfst een prima seizoen vind? Omdat er dan pompoenen in overvloed zijn! Ik ben echt dol op de ...
Foto door Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/iemand-vrouw-ontspanning-zitten-4723293/

De voordelen van mediteren voor je mentale en fysieke gezondheid

Waar de wereld om ons heen drukker wordt is meditatie de tool om weer tot rust te komen. Zowel fysiek als mentaal kent het gezondheidsvoordelen.

1 gedachte over “Januari: Paleo food challenge”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *