Sportschoolangst overwinnen: Tips om met vertrouwen te beginnen

Ben je eindelijk zover dat je wilt gaan werken aan een fit en energiek lichaam, word je tegengehouden door ‘sportschoolangst’. Veel mensen hebben hier last van. Dat is heel jammer en weerhoudt veel mensen ervan hun doelen na te streven. Maar waar een wil is, is een weg. We helpen je met de volgende tips om de angst naar de sportschool uit te roeien, zodat je kunt werken aan een fitte en energieke jij.

Waar komt de angst vandaan?

Het is natuurlijk ook best spannend om voor het eerst naar een sportschool te gaan, maar dat voelt meestal als een gezonde spanning. Heb je echt angst om te gaan, dan is het wel zo prettig om te begrijpen waar de angst vandaan komt. Schaam je je ergens voor, is het angst voor het onbekende of zijn er andere angsten die erbij komen kijken? Door in kaart te brengen waar je angst vandaan komt, kun je er wellicht aan werken om dit op te lossen.

Stel realistische doelen 

Haal je niet gelijk een killerbody in je hoofd, want dat is echt niet nodig. Begin met kleine stapjes te werken aan je fitheid. Maak het begin vooral niet te zwaar en het bezoek niet te lang. Bouw het rustig op, zodat je ook geleidelijk kunt wennen en je angst kunt overwinnen.

Ga op rustige tijden

Dit is echt een aanrader! Door te gaan sporten op rustige tijden, voel je je wellicht minder bekeken en kun je rustig en op je gemak toestellen bekijken en uitproberen. De meeste sportscholen hebben dal- en piekuren. Wanneer je tijdens de daluren gaat, is het lekker rustig en kun je je angst wellicht een stukje gemakkelijker opzij zetten.

Volg een groepsles 

Wanneer je het spannend vindt om voor de eerste keer te sporten, kun je ook kiezen voor een groepsles. Een groepsles lijkt misschien eng, maar door een groepsles te volgen ligt de focus niet alleen op jou maar op alle mensen in de zaal. Je kunt in het begin juist even achteraan gaan staan, zodat je minder opvalt en goed kunt kijken hoe andere het doen. Dit kan je helpen het vertrouwen te krijgen en minder angst te hebben.

Sport met begeleiding 

Het is misschien ook een spannende stap, maar een personal trainer kan je helpen je weg te vinden in de sportschool. Ze kunnen je laten zien hoe je apparaten correct gebruikt en een trainingsplan opstellen dat is afgestemd op jouw doelen. Uiteraard kun je ook vooraf je angsten doorgeven, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Ze kunnen je precies vertellen wanneer het rustig is in de sportschool en kunnen jou tijdens het sporten op je gemak stellen.

Sport samen met iemand 

Wil je niet onder begeleiding sporten, maar wil je wel samen met iemand sporten? Ga met een familielid, kennis of vriend/vriendin. Samen trainen werkt motiverend en kan ook helpen om de angst te verminderen. Je voelt je wellicht sneller op je gemak wanneer je samen sport met iemand die je goed kent. 

Een goede voorbereiding 

Maak een plan van aanpak, laat je inspireren door workouts en kies een schema dat past bij je doelen. Weet wat je gaat doen voordat je de sportschool binnenstapt. Voorbereiding vermindert het gevoel van onzekerheid en kan je angst snel wegnemen. 

Weet waar je het voor doet 

Je hebt jezelf een doel gesteld en wilt graag aan de slag in de sportschool. Het is vervelend dat er angst bij komt kijken, maar weet waar je het voor doet. Sporten maakt je niet alleen lichamelijk sterker, ook mentaal maakt het je sterker en weerbaarder. Angsten kunnen door sporten juist minder aanwezig zijn of zelfs helemaal verdwijnen.

Wees lief voor jezelf

Dit is heel belangrijk, altijd, maar zeker als je sportschoolangst hebt. Leg jezelf niet te veel op en leg de lat niet te hoog. Wees lief! Iedere sporter heeft de eerste stap moeten zetten, zelfs de meest professionele sporters hebben dit moeten doen. Het is in het begin nieuw en echt wel even wennen, maar door het vaker te doen ontstaat er een routine en wordt het sporten in de sportschool steeds gemakkelijker. 

Tot slot 

Sportschoolangst is vervelend, maar het mag je niet weerhouden van het bereiken van je doelen om fit en energiek te worden. Het belangrijkste is om te beginnen en je eigen comfortzone te vinden. Door geleidelijk aan te beginnen, ondersteuning te zoeken en jezelf goed voor te bereiden, kun je de sportschool met vertrouwen bezoeken. Succes!

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
Foto door Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/fotografie-van-een-vrouw-gekleed-in-zwarte-bikini-drinkwater-1024389/

Hoe herken je uitdroging?

Eén van de simpelste en belangrijkste dingen die we kunnen doen voor onze gezondheid is gehydrateerd blijven. Leer hier hoe je herkent of het nodig ...

Helpt kurkuma tegen alzheimer?

Kurkuma ook wel bekend als curcuma en Geelwortel is een bekend ingrediënt uit de Indiase keuken. Naast dat dit mooie gele poeder veel in het ...

Helpen bijenpollen echt bij hooikoorts?

In dit blog vertellen we welke feiten waar en onjuist over het gebruik van bijenpollen tegen hooikoortsklachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *