De 5 voordelen van dagelijks juicen

Of juicen echt werkt? Het is een vraag die al langere tijd in mijn hoofd rondspookt. Overal om mij heen kon ik redenen vinden om het uit te proberen, want er is ondertussen meer dan genoeg onderzoek wat laat zien dat juicen heel positief is voor je gezondheid. Maar beginnen met juicen was echt een stap te ver. Naar mijn idee konden al die voordelen niet opwegen tegen de hoeveelheid tijd, en niet te vergeten geld die in een dagelijks sapje zouden gaan zitten.

Waarom dan nu dit artikel, zou je je af kunnen vragen. Na een lange stressvolle periode kreeg ik het maar niet voor elkaar om qua energie weer op mijn normale niveau te komen. Ik had continue last van brain fog en zat gewoon niet lekker in mijn vel. Ieder kwartaal laat ik een aantal van mijn vitamine en hormoon waardes checken, maar ook hier was niets mis mee. Vanwege de wintermaanden natuurlijk wel iets lager in mijn Vitamine D maar dat was geen verklaring voor hoe ik me voelde.

Dus ik dook maar eens in mijn boeken en online onderzoek en kwam erop uit dat de combinatie van mijn huidige voeding en de stress mogelijk het probleem zouden kunnen zijn.

Je bent wat je eet

Drukke periodes iedereen heeft ze. Maar wanneer ze te lang duren en te veel stress met zich meebrengen dan gaat dat vaak ten koste van gezonde gewoontes. Je stapt iets sneller in de auto in plaats van op de fiets, sporten schiet er al snel bij in, en omdat je het gevoel hebt te weinig tijd te hebben kies je voor een snelle hap.

En vooral dat laatste is wat mij in stressvolle periodes nekt. Tussen afspraken door even een snelle hap bij een fastfood restaurant halen of een broodje langs de snelweg. Niet heel goed voor je, dat weten we allemaal. Maar je moet toch iets…

Wanneer je kiest voor een fastfood burger, merk je vaak dat je snel weer honger hebt. Wat er in je lichaam gebeurt is namelijk dat de hoeveelheid verzadigde vetten en grote hoeveelheid calorieën voor een grote hoeveelheid oxidatieve stress op je ellen zorgen. Dat betekent dat je lichaam heel hard moet werken om zich te ontgiften. Om dit te doen stijgen je glucosespiegels, en dit zorgt voor een vergrote afgifte van insuline om de glucose weer in balans te brengen. En zoals je begrijpt is een verhoogde insulineafgifte de reden dat je hongerig wordt.

Is juicen de oplossing?

Of juicen de manier is om je van al je problemen te ontdoen, nee zeker niet. Dat het mij de afgelopen weken heeft geholpen met het terugvinden van mijn energie en het laten verdwijnen van de brainfog, dat is niet te ontkennen. En daarom durf ik ook zeker te zeggen dat juicen je kan helpen om je lekkerder in je vel te laten zitten .

Maar als dagelijks een gezond sapje zo’n positief effect kan hebben, waarom heeft niet iedereen dan een dagelijks juice momentje? Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de investering in tijd en geld die in het dagelijks juicen gaat zitten. Zoals je weet was dit voor mij ook de grootste reden om het in eerste instantie te laten. Alleen al de ingrediënten die nodig zijn voor een sapje kosten veel geld, en daarnaast duurt het ook wel even voordat je sapje klaar is.

Als je even goed rond gaat zoeken in superfood land kom je er al gauw achter dat het helemaal niet nodig is om zelf dagelijks je sappers te voorschijn te toveren. Momenteel heb je bijvoorbeeld groene sappoeders, zoals alkasticks (die ook je pH-balans een duwtje in de goede richting geven), en mijn persoonlijke favoriet Greens for Life. Beiden los je op in bijvoorbeeld water en je hebt in een handomdraai een groen sapje om je dag mee te beginnen. Let op deze groene poeders kunnen niet verwarmd worden want dan raken ze de werkzame stoffen kwijt.

De voordelen van juicen

Toen ik doorhad dat sapjes drinken helemaal niet zo veel tijd, en ook niet heel veel geld hoeft te kosten was voor mij de keus erg snel gemaakt. Maar mocht je nog wat redenen nodig hebben om dagelijks met green juice je dag te beginnen dan heb ik hieronder 5 belangrijkste voordelen van dagelijks juicen op een rijtje gezet!

1. Juicen zorgt voor een beter humeur

De meeste fruit, superfoods en natuurlijk groene bladgroenten zitten vol antioxidanten en mineralen. Deze stofjes kunnen ondersteunend werken bij zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Vooral sapjes met een hoge hoeveelheid Vitamine K, magnesium en kalium kunnen veel betekenen voor je hersenfuncties.

Vitamine K is interessant om even uit te lichten. Want wist je dat deze Vitamine die veel voorkomt in bladgroentes zoals boerenkool etc, een goede hulp is bij het tegengaan van oxidatieve stress?! Door de hoeveelheid van deze bladgroentes in je voeding te verhogen help je je lichaam een handje bij het verwerken en uitscheiden van gifstoffen. De extra antioxidanten in deze type groentes is ook erg mooi meegenomen gezien deze volgens onderzoek een positieve invloed op je humeur hebben.

Naast een verbetering in je humeur zorgen al deze vitamines, mineralen en antioxidanten ook nog bij het verminderen van de cortisol niveaus in je lichaam. Cortisol is een van de belangrijkste stresshormonen die je lichaam aanmaakt. Vooral de Vitamine C in veel groentes en fruit lijkt hier volgens de eerste onderzoeken die hiernaar gedaan zijn een positief effect te hebben. Dit betekend dat je naast een verbeterd humeur ook nog eens minder stress kan gaan ervaren wanneer je een poosje aan juicen doet!

2. Green juice verhoogt je energie niveau

Er zijn verschillende redenen dat een dagelijks groen sapje je energieniveau een oppepper geeft. Om te beginnen kost het verteren van sap een stuk minder energie, deze bespaarde energie kan je hierna voor een andere activiteit gebruiken. Naast dat het verteren van sap minder energie kost is het voor je lichaam ook een stuk makkelijker om alle vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen op te nemen. Dit komt omdat deze voedingstoffen direct opneembaar zijn en het niet nodig is om de volledige groentes en fruit eerst te verteren voordat de nuttige stoffen vrijkomen.

Dit laatste zorgt ervoor dat alle handige voedingsstoffen ook direct naar de juiste plekken in je lichaam te verplaatst kunnen worden. Hierdoor krijgt je lichaam ook op een cellulair niveau een energieboost. En de laatste reden dat je meer energie krijgt is iets wat op langere termijn merkbaar wordt, namelijk je microbioom zal langzaam veranderen. Dit komt omdat groene sapjes helpen bij het verhogen van het niveau aan goede bacteriën in de darmen. Hierdoor hoeft je immuunsysteem op den duur minder hard te werken, dus je houd meer energie over!

3. Sapjes verbeteren je spijsvertering

Op basis van het vorige punt snap je ook direct dat je spijsvertering verbeterd. Want een beter microbioom zorgt er ook voor dat andere voeding beter verteerd kan worden. Hoe een groen sapje dit voor elkaar krijgt is interessant.

Sapjes met bladgroentes en superfoods bevatten namelijk enzymen en zuren die ondersteunen bij het afbreken van voedsel in je darmen. Daarnaast zit in de meeste van deze groentes ook probiotica. Ook wel bekend als de goede bacteriën die ervoor zorgen dat je microbioom weer in balans komt. Dit zorgt er op den duur voor dat je minder last krijgt van een opgeblazen gevoel en problemen zoals constipatie.

4. Green juice stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Veel van de ingrediënten in groene sappen helpen bij het stabiliseren (en verlagen) van de bloedsuikerspiegel. Vooral van groene bladgroentes, de hoofdelementen van dit soort sap, en kleine extra’s zoals kaneel, gember en kurkuma worden in wetenschappelijke artikelen de positieve effecten aangestipt.

Ook antioxidanten helpen volgens onderzoek bij het controleren van je bloedsuiker. Omdat je bij het maken van een eigen sapje de meeste vezels uit je groentes en fruit verwijderd kunne de suikers uit voornamelijk vruchten je wel een piek in je suikers geven. Let er dus op dat je van vruchten met een hogere glycemische index niet (te) veel in je sappen gebruikt.

5. Ondersteun je immuunsysteem met dagelijks juicen

De hiervoor al vaker genoemde antioxidanten hebben natuurlijk ook een ondersteunende werking op je immuunsysteem. Een bekende werking van deze krachtige stoffen is namelijk het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam. Deze vrije radicalen is heel simpel gezegd een verzameling van afvalproducten die zich in je cellen ophoopt. Deze stoffen kunnen, bij te hoge niveaus, een negatief effect hebben op je weerstand en er voor zorgen dat je ziek wordt.

Daarom is het van belang om je lichaam af en toe te helpen bij het opruimen van deze stoffen. Antioxidanten ondersteunen je lichaam daarin heel goed waardoor je oxidatieve stress verminderd en je immuunsysteem een boost geeft.

Een van de meest bekende antioxidanten is Vitamine C. Maar ook Vitamine A en het Vitamine B spectrum bezitten anti-oxiderende eigenschappen. Een groente die ik vaak toevoeg wanneer ik zelf een sapje maak is wortel, deze groente bevat oa Vitamine B en C, maar ook alfa-caroteen wat door je lichaam omgezet wordt in Vitamine A. Dus naast een lekker zoetige smaak voor m’n sap zit ik met het toevoegen van wortel ook direct goed qua antioxidanten!

Hoe pak je dagelijks juicen aan?

Dus de voordelen zijn overtuigend. Maarja hoe moet je dat dagelijks juicen dan eigenlijk aanpakken. Veel mensen vinden het handig om iedere dag een moment te pakken waarop ze zelf een sapje persen. Voor velen is dit om te starten echt te veel werk.

Ik heb daarom gekozen om wel dagelijks te juicen, maar wel op mijn eigen manier. Iedere ochtend gebruik ik een schep Greens for Life en meng dit met water. Hierdoor is het heel makkelijk om te beginnen met groene sapjes, want je hoeft geen extra inkopen te doen en je hoeft zeker je sapmachine niet dagelijks schoon te maken. En wanneer ik er wel zin in heb een eigen sapje te persen, ga ik in het weekend naar de markt om seizoensgroentes en fruit te halen en maak ik daarvan eenmalig een vers sapje. Op die manier ga ik er niet tegenop zien om dagelijks een sapje te drinken en is het mogelijk, mits dat goed voelt en er de tijd is, vaker een vers sapje te maken en wordt het geen moeten.

Zelf sapjes maken

Heb je zin om toch zelf je dagelijkse sapje te maken zou ik zeggen, ga ervoor! Want hoe makkelijk een poeder ook is er gaat niets boven de smaak van vers geperst sap. Heb je wat inspiratie nodig om te beginnen dan kan je tussen de smoothies, shakes en sap recepten op de Fitplein blog zeker wat lekkere juices vinden. En natuurlijk kan je ook onze FB pagina met saprecepten nog veel meer vinden.

concentratieproblemen

Concentratieproblemen? Concentratie verbeteren met tips voor elke dag!

Iedereen ervaart wel eens concentratieproblemen. Het is niet leuk. En helemaal niet als je moet presteren. In deze blog geef ik je zeven eenvoudige tips ...

Onderweg naar dromenland: van stress en nachtmerries naar diepe dromen

506.200, dat is het aantal mensen met een slaapstoornis die bekend zijn bij de huisarts, zo meldt de Hersenstichting op basis van cijfers van het ...
ontbijt smoothie met boerenkool

Super lekkere ontbijt smoothie met boerenkool!

Ontbijt smoothie: vol energie tot de lunch! Deze smoothie is heerlijk als ontbijt. Zeer voedzaam en vol met goede nutriënten! Ingrediënten: 10-15 amandelen (rauw) 1 ...