Kombucha: waarom steeds meer mensen zweren bij dit gefermenteerde drankje

Kombucha klinkt zeer exotisch, maar ondertussen verovert dit ultra-gezonde drankje steeds meer harten. Maar: wat is kombucha eigenlijk en waarom is het zo populair? Vier veelgestelde vragen over kombucha.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank die gemaakt wordt van water, groene of zwarte thee, een kombucha-zwam (SCOBY) en rietsuiker. Het belangrijkste ingrediënt klinkt ook meteen het meest obscuur: de SCOBY. Deze zwam is een organisme die allerlei verschillende stoffen produceert (wat later de essentie is van kombucha) en tegelijkertijd gevoed moet worden. De kombucha-zwam eet tijdens het fermentatieproces de rietsuiker op en zet dit om in vitamines, gisten en enzymen. Wanneer de kombucha eenmaal klaar is, zul je merken dat het drankje een vrij zurige smaak heeft. De rietsuiker is immers vrijwel geheel omgezet in andere stoffen. Laat je dus niet misleiden door de hoeveelheid suiker die je initieel aan het basisproduct toevoegt – daar blijft niet veel van over.

Waarom is kombucha zo populair?

Kombucha is met name populair onder mensen die veel met hun gezondheid bezig zijn. De reden daarvoor is dat kombucha de spijsvertering verbetert en je lichaam detoxt. De enzymen en bacteriën in het gefermenteerde drankje geven je metabolisme een boost doordat ze helpen om het voedsel af te breken. Een belangrijk ingrediënt van kombucha is de oude heelmeester thee. Thee is zelfs zo gezond, dat het Voedingscentrum elke volwassene adviseert om per dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Dat zou de kans op een beroerte verkleinen en de bloeddruk verlagen. Het ontgiften komt tot stand doordat de enzymen en zuren proactief gifstoffen afbreken, wat met name voor je lever gunstig is.

Welke voordelen heeft het drinken van kombucha nog meer?

Een stralende huid is een ander bijkomend voordeel van kombucha omdat de vitaminen en enzymen je huid van binnenuit herstellen. Maar wist je dat je kombucha ook óp je huid kunt smeren? Gebruik kombucha als een tonic voor het bestrijden van een vette huid. Test wel eerst een klein stukje van je huid op allergische reacties alvorens je het op je gezicht smeert. Maar met een verbeterde spijsvertering, een gedetoxt lichaam en een stralende huid zijn we er nog niet. Gebruik je kombucha gedurende een langere periode, dan zal je merken dat ook je immuunsysteem een oppepper krijgt. De antioxidanten versterken je immuun huishouding, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties en ziektes.

Kan ik kombucha zelf maken?

Jazeker, zelf kombucha maken wordt meer en meer gedaan. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn de hierboven genoemde ingrediënten en een flinke dosis geduld. Het fermentatieproces heeft namelijk tijd nodig. De eerste fermentatie duurt zo’n 10 tot 15 dagen, en elke volgende fermentatie heeft zo’n 4 tot 5 dagen nodig. Ook het verkrijgen van de juiste ingrediënten is vaak een klus an sich. Heb je eenmaal je eerste fermentatie erop zitten? Dan wordt het alleen maar leuker. Na de eerste fermentatie kun je namelijk volop variëren en smaakjes toevoegen aan jouw kombucha. Voeg eventuele smaakmakers met mate toe: deze ingrediënten zouden maximaal 20% van het totaal in beslag moeten nemen.

Boodschappenlijstje voor het maken van kombucha (eerste fermentatie)

Hoeveelheid: 2 liter

  • Een halve liter heet water
  • Anderhalve liter koud water, liefst gefilterd
  • 10 gram groene of zwarte thee
  • 300 mililiter kombucha startervloeistof
  • 1 kombucha-zwam (SCOBY)
  • 1 glazen pot van minstens 2,5 liter
  • 1 kaasdoek om over de mond van de glazen pot te binden
  • 1 elastiek om de kaasdoek op de glazen pot te binden
  • 1 kleine en 1 grote pan om de ingrediënten in de bereiden

Wat is jouw ultieme gezondheidstip? Is het een drankje, een ritueel of een levensinzicht? Deel jouw tips met ons in de comments.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *