Alleen gezonde noten zijn gezonde tussendoortjes

Noten zijn gezond. Dat zegt inmiddels zelfs het Voedingscentrum ūüėČ Het Voedingscentrum adviseert zelfs een handje noten per dag. Of deze gebrand zijn of rauw maakt voor het Voedingscentrum geen verschil, zo lang ze maar niet gezouten zijn. Nou, niet alle noten zijn hetzelfde en noten zijn niet altijd gezonde tussendoortjes. Hier probeer ik wat nuances aan te brengen.

Wat is het verschil tussen rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten?

 • Rauwe noten zijn onbewerkt. Alle voedingsstoffen die van nature in noten voorkomen, zitten nog in de rauwe noten. Daarom zijn rauwe noten gezonder dan gebrande noten. Voor sommige mensen is het wennen aan de smaak. Wij zijn zoveel blootgesteld aan de smaak van vet en zout, dat dat bijna verslavend werkt. En overstappen op rauwe noten is afkicken geblazen… Dat is absoluut waar, pas na een tijdje ga je de oorspronkelijke notensmaak waarderen. Overigens, paranoten en walnoten zijn voor zover ik ze heb gezien altijd rauw. Rauwe noten worden niet gezouten. Ze zijn namelijk niet vettig genoeg zodat het zout er niet aan blijft plakken.
 • Geroosterde noten zijn geroosterd. Roosteren is verhitten, waarbij er geen olie wordt gebruikt. Roosteren kan je ook gemakkelijk zelf. Gebruik hiervoor droge koekenpan op het fornuis en hussel ze vaak genoeg om zodat ze niet verbranden of eenzijdig verhitten. Je kent het wel, net als hoe je pijnboompitjes roostert. Een heteluchtoven gebruiken is ook een prima methode voor het zelf roosteren van noten!
 • Gebrande noten zijn bewerkt. Gebrande noten zijn gefrituurd, meestal in plantaardige olie. Wij houden nu eenmaal van en vettige smaak en dat doen deze noten: heerlijk vettig smaken. Omdat frituurolie heet is, gaan er diverse vitamines en mineralen verloren. Gebrande noten zijn er weer in 2 varianten:
  • Gezouten noten
  • Ongezouten noten

Ik hoef vast niet meer uit te leggen dat gezouten noten nog iets ongezonder zijn dan ongezouten noten…

Welke soort noten zijn gezond?

Goed, de basis is dus rauwe, ongezouten noten. Noten zijn rijk aan vitamines en mineralen, aan gezonde vetten en aan vezels, stuk voor stuk boordevol gezondheid.

Noten verlagen het risico op hartziekten en verlagen je LDL-cholesterol, wat goed is voor je bloedvaten. Ook de onverzadigde vetten zijn goed voor je bloedvaten. Maar waarin onderscheiden de verschillende noten zich?

Paranoten als seleniumbron

rauwe paranoten kopenParanoten zijn rijk aan vitamine E, fosfor en selenium. Wist je dat je met 2 paranoten per dag je dagelijkse behoefte aan selenium kunt invullen? Selenium is super voor je immuunsysteem en veel mensen hebben hier een tekort aan. Lees hier meer over paranoten als gezond tussendoortje. Maar pas op voor een overdosis selenium en eet er niet meer dan 2 per dag.

 

 

Amandelen als Vitamine E bron

rauwe amandelen kopenAmandelen zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten en voedingsvezels. Van de noten bevatten ze de meeste vezels. Je raakt er snel door verzadigd, wat fijn is als je op gezond gewicht wil blij
ven. Ze zijn rijk aan magnesium, calcium, ijzer en fosfor, maar ook aan vitamine E, wat een bijzonder sterk antioxidant is. Antioxidanten zitten vooral in het bruine velletje, dus als het je daarom te doen is, moet je die kopen. Het aminozuur arginine is ook goed in de amandel vertegenwoordigd. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van rauwe amandelen.

Walnoten voor antioxidanten

rauwe walnoten kopenWalnoten zijn van de noten het meest rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen cellulaire schade en daarmee een bescherming tegen hartziektes en vroegtijdige veroudering. Ook zijn walnoten bijzonder rijk aan goede vetten (omega-3 vetzuren en onverzadigde vetten). Ideaal voor sporters. Walnoten helpen tegen een te hoog cholesterol, zijn goed voor hart en bloedvaten en helpen bij het afvallen.

 

Cashewnoten als eiwitbron en koolhydratenbronrauwe cashewnoten kopen

Cashewnoten zijn populair onder sporters. Ze zijn (overigens net als amandelen) rijk aan eiwit maar daarnaast ook heel rijk aan koolhydraten. Van de gezondere noten bevatten de cashewnoten de meeste koolhydraten. Ook zijn ze rijk aan ijzer, magnesium, fosfor en zink.

Hazelnoten leveren vitamines B en E en arginine

rauwe hazelnoten kopenHazelnoten zijn rijk aan vitamines en mineralen. Vitamine B en E en mangaan, ijzer en koper voeren de boventoon. Ook zit het aminozuur arginine in hazelnoten, fijn, want die kunnen we niet zelf aanmaken. Vooral sporters eten graag een hazelnootje om de arginine.

 

 

Gezonde biologische noten kopen?

Kijk hier voor gezonde biologische noten. Nu 15% korting op het assortiment!

mammografie en borstkanker

Mammografie en borstkanker?

Omdat het aantal gevallen van borstkanker nog steeds stijgt (elk jaar tot 185.000 vrouwen in de Verenigde Staten en 28.000 vrouwen in Groot-Brittanni√ę; in Nederland ...
5 manieren om je motivatie voor sporten te vergroten fitplein.nl

5 manieren om je motivatie voor sporten te vergroten

Is het mogelijk om je sport motivatie te vergroten? Met deze 5 simpele tips zeker wel!

2020 wordt het jaar dat ik geen alcohol drink

Waarom?Was de eerste vraag die mij gesteld werd als ik mijn voornemen om een jaar geenalcohol te drinken aan mijn vrienden vertelde. De tweede vraag was, ...

3 gedachten over “Alleen gezonde noten zijn gezonde tussendoortjes”

 1. Lieve Rosa,
  Dank voor je bericht over noten, ik lees het graag. Alleen zou ik je willen aanvullen / verbeteren aangaande het branden van de noten. Dat gebeurt als het goed is nooit in plantaardige olie. Maar bij de goede notenzaken die zelf branden gebeurd dat in Arachide olie, ofwel in olie uit de pinda. Ook gebeurt het op lage temperatuur onder of rond de 160 graden en niet op frituur temperatuur van rond de 190 graden. Mijn eigen gebrande noten druipen niet van het vet en ik nodig je graag uit dat zelf te testen.
  Ook is het aanbieden van echte “bi”o noten lastig en bijna onmogelijk omdat je deze altijd dient te importeren vanuit landen waarbij er altijd gas of andere bestrijdingsmiddelen voor ongedierte wordt gebruikt. Al is het in de container waarin het wordt verscheept en komt het niet met de noot in aanraking. Ook dan mag het NIET MEER het predicaat Biologisch dragen. Ofwel (bijna) onmogelijk echte biologische noten hier naar te toe halen.
  Als eigenaar van een notenzaak ( op een na de beste noten zaak van Nederland!) en liefhebber van juiste informatie heb ik gereageerd.

  1. Op een na beste…????? Haha John, de beste natuurlijk! Was elke notenboer maar zo zorgvuldig en verantwoord als jij, maar op de markt zie ik nog regelmatig de plantaardige oli√ęn aangevuld worden ūüėČ
   Ik kom binnenkort weer een zakje bij je halen, lekker en gezellig!
   Groetjes, Rosa

 2. Ook dit najaar heb ik hazelnoten gezocht op plekken waarvan ik weet dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Inmiddels weet ik dat er veel verschillende hazelnoten zijn! De meesten zijn meer dop dan noot. Ook smaken ze niet allemaal hetzelfde. Mijn vraag is, zijn er verschillen in de voedingswaarde van de hazelnoten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *