Linzen, een rijke bron van proteïnes, mineralen en sporenelementen. Supergezonde peulvruchten. In dit recept in combinatie met wat curry, gember en andere exotische ingrediënten, hetgeen een bijna Indiase soep maakt. Lekker en supergezond!

Ingrediënten linzensoep:

  • een eetlepel olie
  • 1 grote ui, in stukjes gehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels vers gehakte gember
  • 1 jalapeno peper, gewassen, de pitjes verwijderd, en in stukjes gesneden
  • 1 ½ eetlepel curry poeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 laurierbladen
  • 1 ½ kop rode linzen, gewassen en geweekt, bijv. deze:
  • 8 koppen kippenbouillon
  • 3 eetlepels verse koriander (alternatief: peterselie)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels mango chutney (optioneel)
  • snufje peper naar smaak
  • snufje fijn zout
  • 1/3 kop yoghurt, mager (optioneel)

Bereiding linzensoep:

Neem een grote soeppan. Doe er de olie in en verhit op matig vuur. Voeg de ui toe, roeren, en ongeveer 3 tot 5 minuten fruiten. Voeg vervolgens de jalapeno peper, de knoflook, de gember, currypoeder, kaneel, laurierbladen en komijn toe. Ongeveer 5 minuten op matig vuur verhitten. Roeren. Voeg vervolgens de bouillon toe, en daarna de linzen. Aan de kook brengen. Heel even laten koken, vuur verminderen en ongeveer 45 minuten zachtjes laten pruttelen, met het deksel half op de pan. Verwijder vervolgens de laurierbladen. Voeg het citroensap toe en de koriander (of peterselie).

Peper en zout naar smaak toevoegen en even roeren. De warme soep in een soepkom gieten en garneren met een beetje yoghurt en/of mango chutney naar wens. Wist je dat mango chutney een prima smaakmaker is in een kom yoghurt? Eet smakelijk!