Glutenvrij kaas- en bieslookbrood recept

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gluten- en gist vrij knapperig kaas- en bieslookbrood afkomstig uit eigen keuken van onze eigen chef-kok Willem Waltheer aka The Racing Chef58.

Dit is echt een eenvoudig recept en als je doorgaans een vroege vogel bent wordt iedereen wakker van de heerlijke geur die dit brood verspreidt. Vertel ze alleen niet hoe eenvoudig dit recept klaar te maken is. Mijn dochter noemt het zonnebrood is, vanwege de vorm en de kleur.

Ingrediënten glutenvrij kaas- en bieslookbrood

  • 230 gram glutenvrije bloem;
  • 16 gram bakpoeder;
  • 2 gram Xantaangom;
  • 3 geklutste biologische eieren;
  • Gekoelde, gesmolten boter;
  • 280 ml karnemelk;
  • 60 gram geraspte Gruyère kaas; (kan je eventueel vervangen door een –oudere- kaas naar je eigen smaak, als je wil)
  • 60 gram geraspte cheddar kaas;
  • Een volle eetlepel bieslook;
  • Een eetlepel nootmuskaatbloem, ook wel: zwarte komijn genoemd, Latijnse naam: Nigella Sativa; (eventueel te vervangen door geroosterd sesamzaad)
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding glutenvrij kaas- en bieslookbrood

  1. Pak een bakblik en doe er een druppel olie op;
  2. Doe de oven aan, voorverhitten op 180 graden;
  3. Zeef het meel, het bakpoeder en de xantaangom in een schaal,
  4. Klop de karnemelk, de eieren en de gesmolten boter. Voeg het mengsel vervolgens toe aan het meel in je schaal; langzaam met een spatel roeren om er een luchtig geheel van te maken;
  5. Vervolgens voeg je de Gruyère en Cheddar toe, bieslook, nootmuskaatbloem en voorzichtig roeren en mengen. Terzijde: het geheel lijkt meer op een soort cakemeel dan op brooddeeg.
  6. Doe je deeg in de bakvorm, en doe de Parmezaanse kaas er boven op.
  7. Plaats je bakblik in de voorverhitte oven en bak ongeveer 45 minuten totdat de bovenkant goudbruin van kleur is. Testen kan je door een mes in het brood te steken. Komt het mes er schoon uit, dan is het brood klaar.
  8. Na het bakken ongeveer een kwartier laten afkoelen op het aanrecht. Dit is het moment waarop iedereen in huis je brood gaat ruiken……

Een tip: mocht je wat brood overhouden (wat niet waarschijnlijk is) dan kan je het snijden en kan je het later eten, met wat olijfolie en pasta, bijvoorbeeld.

3 reacties op “Glutenvrij kaas- en bieslookbrood recept”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *