Rauwe amandelen zijn gezond!

Rauwe amandelen zijn razend populair als gezonde tussendoortjes omdat ze niet alleen super lekker zijn maar rauwe amandelen zijn ook nog eens supergezond!

Waar komen rauwe amandelen vandaan?

amandelboomZelf kan ik het amper geloven, maar amandelen komen van deze prachtige boom, de Prunus Dulcis. De Prunus Dulcis valt binnen de rozenfamilie en dat is meteen de reden waarom deze boom prachtig is en prachtig bloeit in het voorjaar! De bloemen variëren in kleur van roze tot wit en amandelbomen zijn werkelijk pareltjes voor je ogen.

De amandelboom wordt 4 tot 10 meter hoog. Pas na 3 jaar krijgt de boom voldoende vruchten om te gaan oogsten en pas na 5 jaar is de boom volwassen en komt er een volwassen lading amandelen vanaf. Oogsten gebeurt in augustus en de meeste amandelen komen uit Californië, vind je het gek met dat klimaat 😉

6 redenen om elke dag een handje rauwe amandelen te eten

Rauwe amandelen hebben een uitzonderlijke voedingswaarde

  • Amandelen zijn een rijke bron van vitamines en mineralen.
  • Ze bestaan voor ongeveer 20% uit eiwit, wat voor sporters onder ons best interessant is!
  • Ze zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3 en vitamine E
  • Ze zijn rijk aan fosfor, mangaan, magnesium, calcium, kalium en ijzer
  • Rijk aan gezonde (enkelvoudig onverzadigde) vetten
  • Amandelen bevatten veel voedingsvezels, dus zijn goed voor de stoelgang en dragen bij aan een gevoel van verzadiging.

Goed voor je cholesterol

Amandelen helpen je goede cholesterol (HDL) verhogen en je slechte cholesterol (LDL) verlagen. Hierdoor verbetert je cholesterol balans. Een hoog niveau LDL cholesterol is een bekende risicofactor voor hartziektes dus als je een hoog LDL cholesterol hebt, kan een handje amandelen per dag tot een kleine verlaging helpen.

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Amandelen zijn rijk aan magnesium. Een flinke hand amandelen is goed voor de helft van de ADH magnesium (150 mg magnesium). Magnesium heeft een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Na een maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel. Amandelen helpen bij de verwerking van glucose, waardoor de stijging minder explosief is. Dat maakt amandelen ook geschikt voor mensen met diabetes.

Goed voor je hart en bloedvaten

Amandelen zijn rijk aan onverzadigde vetzuren. Vervanging van je vetten in je voeding (bijvoorbeeld door amandelolie te gebruiken) draagt bij aan een goede conditie van je hart.

Een magnesium tekort komt bij meer dan 70% van de westerse bevolking voor. De grote hoeveelheid magnesium in amandelen kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk, datzelfde geldt voor kalium uit de amandel.

Rijk aan antioxidanten en goed voor je weerstand

Amandelen zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten ruimen de vrije radicalen in je lichaam op waardoor je lichaam beschermd wordt tegen oxidatieve stress. Amandelen zijn een bekende bron van vitamine E (vetoplosbaar antioxidant) en vitamine E is een zeer krachtig natuurlijk antioxidant.

Let op: de antioxidanten zitten in het bruine velletje om de amandel. Kies daarom voor de bruine rauwe amandelen.

Tenslotte werken amandelen alkalisch, waardoor het een positief effect heeft op je zuur-base balans, waardoor je immuunsysteem wordt ondersteund.

Helpen bij een verzadigd gevoel en gewichtsbeheersing

Amandelen zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten en voedingsvezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat je snel een verzadigd gevoel hebt waardoor je minder hongerig bent en minder gaat eten. De voedingsvezels helpen bovendien een gezonde stoelgang wat je gezondheid in het algemeen ondersteunt.

Amandelen kopen?

Wil je goede amandelen kopen met een maximale voedingswaarde kies dan voor rauwe, dus ongebrande, biologische noten. Klik hier voor goed geprijsde biologische amandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *